ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για τουρκικές προκλήσεις: Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορο

Μητσοτάκης για τουρκικές προκλήσεις: Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορο

Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες έστειλε από το βήμα του 13ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με φόντο την τουρκική προκλητικότητα αλλά και τη στάση που έχει επιλέξει να τηρεί το ΝΑΤΟ απέναντι στην εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας.

«Μια συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το διεθνές δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφορα την πατρίδα μας. Ουδέποτε επεδίωκε ούτε επιδιώκει την ένταση στην περιοχή. Ξέρει όμως να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε δε, και στη στήριξη του ΕΛΚ στη μετανάστευση και τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων.

«Όπως γυρίσαμε εμείς την πλάτη στις εμπρηστικές αναφορές, στη χθεσινή τελετή για τον αγωγό ΤΑΝΑP, έτσι και η Ευρώπη στέκεται απέναντι στην παραβίαση των διεθνών κανόνων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, αφήνοντας μάλιστα αιχμές για τη στάση των ευρωπαϊκών κομμάτων της Αριστεράς.

«Και αναρωτιέμαι ποια άλλη πολιτική οικογένεια της Ευρώπης βρίσκεται με τόση συνέπεια πάντα δίπλα μας;».



Κοινωνικό μέρισμα σε 200.000 νοικοκυριά

Ο πρωθυπουργός τόνισε παράλληλα πως το «γαλάζιο κόμμα» βλέπει όλους τους Έλληνες στην ίδια πλευρά -αυτή της προόδου, της ευημερίας και της Δικαιοσύνης.

«Η Κυβέρνηση, στις 9 Ιουλίου, όχι μόνο δεν παρέλαβε κάποιον δημοσιονομικό χώρο, αλλά βρήκε και κενό 400 εκατομμυρίων για το 2019» είπε ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε: «Το κάλυψε. Και όχι μόνον το κάλυψε αλλά δημιούργησε και επιπλέον δημοσιονομικό χώρο, παρά το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σπεύσει να μοιράσει προεκλογικά επιδόματα».

«Πώς αξιοποιήσαμε εμείς τα χρήματα που εξασφαλίσαμε;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε:

«Μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ, με κόστος 205 εκατομμύρια. Στόχος; Τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας. Καταβάλλεται νωρίς το αυξημένο επίδομα θέρμανσης, με κόστος 68 εκατομμύρια. Στόχος; Οι πιο φτωχές κατηγορίες του πληθυσμού. Μειώθηκε η προκαταβολή φόρου στα νομικά πρόσωπα κατά 5%, με κόστος 138 εκατομμύρια. Στόχος; Οι επιχειρήσεις. Καλύφθηκαν άμεσες δαπάνες των Ενόπλων Δυνάμεων, των νοσοκομείων και του ΟΑΣΘ με κόστος 61 εκατομμύρια. Στόχος; Η ασφάλεια και η εξυπηρέτηση του πολίτη».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι ακολουθεί ο εκσυγχρονισμός των ΕΛΤΑ, η εξόφληση οφειλών της ΔΕΗ για τη διάσωσή της αλλά και η καταβολή έκτακτης ενίσχυσης σε οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά.

«Σήμερα ανακοινώνω ότι περίπου 200.000 νοικοκυριά των πιο αδύναμων Ελλήνων θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση που θα δοθεί πριν τα Χριστούγεννα» είπε ο κ. Μητσοτάκης, αναφέροντας παράλληλα πως ανακοινώσεις θα γίνουν από το υπουργείο Οικονομικών στο τέλος της εβδομάδας.

Έρχεται νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των διαδηλώσεων

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε και την κατάθεση νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των διαδηλώσεων.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι το κέντρο της Αθήνας ήταν χτες κλειστό λόγω διαδήλωσης, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως το νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει την ανακοίνωση, την οργάνωση και την κατανομή των διαδηλώσεων θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες.

«Η κανονικότητα -και η λέξη προέρχεται από τον "κανόνα"- θα έλθει και στους δρόμους! Μέσα στις επόμενες εβδομάδες κατατίθεται στην Βουλή νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει την ανακοίνωση, την οργάνωση και την κατανομή των διαδηλώσεων. Με απόλυτο σεβασμό στο δικαίωμα της συνάθροισης. Αλλά με βάση τον όγκο της και την επιβάρυνση που προκαλεί η διαμαρτυρία μερικών δεκάδων στη ζωή εκατομμυρίων» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα του συνεδρίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα του συνεδρίου τονίζοντας πως επί δύο παραγωγικές ημέρες, οι εργασίες του 13ου Συνεδρίου της Ν.Δ υπηρέτησαν απόλυτα το στόχο του: Έθεσαν στο κέντρο του προβληματισμού μας τα μεγάλα ζητήματα της εποχής.

«Το συνέδριο μας ήταν σύγχρονο, καινοτόμο, δημιουργικό. Όπως ταιριάζει σε μια παράταξη μου αντικρίζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση. Η σύγκριση με άλλες κομματικές συναθροίσεις που έλαβαν χώρα το Σαββατοκύριακο ήταν καταλυτική. Εμείς συνομιλούμε με όλη την κοινωνία και ανοίγουμε τις πόρτες μας στις φωνές που έρχονται από το αύριο. Δεν ανακυκλώνουμε το φθαρμένα υλικά του χθες» είπε προσθέτοντας πως υπήρξε ένας ουσιαστικός διάλογος.

«Αυτός, ακριβώς, είναι ο μεγάλος πλούτος της παράταξής μας. Βλέπει κατάματα την Ιστορία και στρέφεται στα νέα ζητούμενα. Ανανεώνει, με τόλμη και ριζοσπαστισμό, τα ιδεολογικά της εργαλεία. Και δεν διστάζει να ενσωματώνει στη σκέψη της και άλλες ιδέες, που φυσούν και πέρα από τα δικά της κομματικά σύνορα. Κατορθώνει, έτσι, να συντονίζεται με ευρύτερες πλειοψηφίες. Να απευθύνεται στις αναζητήσεις των νέων ανθρώπων. Αλλά και να υιοθετεί τα μηνύματα της κοινωνίας που συχνά κινείται πιο γρήγορα απ' τις πολιτικές δυνάμεις» είπε φέρνοντας ως παράδειγματα την ψήφος των Αποδήμων και το προφανές και πάνδημο αίτημα, όπως είπε χαρακτηριστικά, για ασφάλεια στα Πανεπιστήμια και στις γειτονιές, που τώρα βρίσκει απάντηση.

«Οι Έλληνες υποδέχονται μέτρα ώριμα από καιρό, όπως η πολιτική μας κατά του καπνού. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχτεί το αυτονόητο. Έχει βιώσει το παράλογο και έχει διαπιστώσει πως αυτό γρήγορα μετατρέπεται σε ανεύθυνο. Και όταν γίνεται, πλέον, καθεστώς, τότε κακοφορμίζει. Και καταλήγει αυθαίρετο και άδικο» είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ