ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Στο Λονδίνο ο Μητσοτάκης - Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Ερντογάν

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Στο Λονδίνο ο Μητσοτάκης - Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Ερντογάν
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται από το βράδυ της Δευτέρας στο Λονδίνο, όπου το διήμερο 3-4 Δεκεμβρίου θα λάβει μέρος στην επετειακή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ για τα 70 χρόνια της Συμμαχίας.

Σήμερα στις 12:00 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με διεθνείς επενδυτές, στις 19:15, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη, θα παραστεί σε δεξίωση που παραθέτει η Βασίλισσα Ελισάβετ στους ηγέτες του ΝΑΤΟ στο Buckingham Palace.

Στις 21:30, ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του θα παρακαθίσουν σε δείπνο στην πρωθυπουργική κατοικία (Downing Street) που παραθέτει ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον.

Το επόμενο διήμερο κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμο σε διπλωματικό επίπεδο, δεδομένης της κλιμακούμενης επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να υπάρξει κατ' ιδίαν συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου, χωρίς ωστόσο, να έχει κλείσει το ραντεβού.

Έχει «κλειδώσει», ωστόσο, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ντόναλντ Τραμπ σε δείπνο εργασίας στις 4 Δεκεμβρίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί σε γεύμα εργασίας στο περιθώριο της Συνόδου, με τη συμμετοχή και συγκεκριμένων ηγετών που δαπανούν σημαντικά ποσά για τις αμυντικές τους δαπάνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να εκθέσει στον κ. Τραμπ τους κινδύνους που απορρέουν από τη στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο αλλά και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει από τη Μαδρίτη, κατά τη διάρκεια της Συνόδου για την Κλιματική Αλλαγή, πως κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ θα θέσει επί τάπητος το θέμα των τουρκικών προκλήσεων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις έρευνες που γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο και κατήγγειλε τις ενέργειες της Τουρκίας, ζητώντας παράλληλα τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Μεσομακροπρόθεσμα στον δρόμο για την απολιγνιτοποίηση και την πλήρη υποκατάσταση από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα είμαστε εξαρτημένοι από το φυσικό αέριο, ως ενδιάμεσο καύσιμο. Επομένως, αποτελεί προϋπόθεση η ΕΕ να δώσει προσοχή στην Ανατολική Μεσόγειο και στις πολιτικές αξιοποίησης νέων κοιτασμάτων από την ευρύτερη περιοχή, που μπορεί να αποτελέσουν σημαντική πηγή φυσική αερίου. Οι κινήσεις της Τουρκίας υπονομεύουν τη συνολική αυτή προσπάθεια» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα, την Κυριακή, αναφερόμενος, ειδικότερα, στη στάση που θα πρέπει να τηρήσει στο εξής το ΝΑΤΟ, είχε πει πως η Συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αμέτοχη απέναντι στις προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ