ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκική προκλητικότητα: Τα διπλωματικά «όπλα» και ο στόχος Μητσοτάκη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Τουρκική προκλητικότητα: Τα διπλωματικά «όπλα» και ο στόχος Μητσοτάκη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
ΙΝΤΙΜΕ

Στην αντεπίθεση περνά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με στόχο να απαντήσει στις τουρκικές προκλήσεις, όπως αυτές εξελίσσονται από την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης Τουρκίας Λιβύης και μετά.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ένα και μοναδικό στόχο και δεν θα διστάσει σε τίποτα για να τον πετύχει. Θέλει το 2023 -στην επέτειο, δηλαδή συμπλήρωσης των 100 ετών της Τουρκικής Δημοκρατίας- να εμφανιστεί ο ίδιος ως αναγεννητής της Τουρκίας, και να «κατεβάσει» τα πορτρέτα του Κεμάλ Ατατούρκ που κρέμονται σε περίοπτη θέση παντού στη χώρα, αντικαθιστώντας τα με τα δικά του.

Σύμφωνα με αναλυτές, το σχέδιο του Τούρκου προέδρου είναι πολύ συγκεκριμένο και στοχεύει μέσα από τις προκλήσεις -την αμφισβήτηση των συνόρων της Ελλάδας και παράλληλα την ισχύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ- να «εργαλειοποιήσει» στο τέλος τους πρόσφυγες και τους μετανάστες για να πετύχει τους προσωπικούς του στόχους.

Μπορεί να συμβεί ατύχημα

Η Ελληνική κυβέρνηση δεν αμφιβάλει ότι το σχέδιό του μπορεί να περιλαμβάνει ακόμη και ακραία σενάρια. Σίγουρα, όμως, ρισκάρει ακόμη και το ατύχημα, το οποίο δεν μπορεί να αποκλειστεί αφού κινείται στην κόψη του ξυραφιού και για αυτό το λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός σκληραίνει τη στάση του, αλλάζει τακτική και πλέον μέσα από διπλωματικής κινήσεις στοχεύει στην πλήρη πολιτική απομόνωση της γειτονικής χώρας.

Ήδη, οι συμμαχίες που έχει κάνει με τις γειτονικές χώρες (Αίγυπτο, Ισραήλ, Κύπρο) αλλά και τις ευρωπαϊκές (Γαλλία, Ιταλία) , που όλες έχουν έμμεσα ή άμεσα συμφέροντα για τον ενεργειακό πλούτο στην ΝΑ μεσόγειο ενισχύονται σημαντικά από την ανάδειξη των τουρκικών προκλήσεων και σε επίπεδο ΝΑΤΟ κατά τη σύνοδο που διεξάγεται σήμερα και αύριο στη Μ. Βρετανία.

Ο κ. Μητσοτάκης μαζί με την σύζυγό του θα επισκεφθούν τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και θα έχουν συνάντηση με την Βασίλισσα Ελισσάβετ –επίσκεψη με υψηλούς συμβολισμούς – ενώ θα περάσουν και την πόρτα της πρωθυπουργικής κατοικίας στη συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον που εκτός των άλλων αναμένεται να τεθεί σε πολύ υψηλό επίπεδο το θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Δύο συναντήσεις Μητσοτάκη με Τραμπ

Ωστόσο, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε δείπνο με έξι άλλους ηγέτες που συμμετέχουν στο ταμείο του ΝΑΤΟ με πάνω από 2% του ΑΕΠ η κάθε χώρα ξεχωριστά με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που πριν από περίπου ένα μήνα είχε βρεθεί στον Λευκό Οίκο με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει τη δυνατότητα να θέσει αναλυτικά τις θέσεις της Ελλάδας στον κ. Τραμπ και κατά τη συνάντηση που θα έχουν στο Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου.

Την ίδια ημέρα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα συναντά τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τουρκία.

Τα διπλωματικά «όπλα» του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η ελληνική κινητικότητα έχει ως στόχο να απομονωθεί πολιτικά η Τουρκία και να γίνει σαφές παντού ότι στόχο έχει τα ενεργειακά κοιτάσματα για τα οποία ενδιαφέρονται και μεγάλοι διεθνείς όμιλοι.

Για τον λόγο αυτό, επιστρατεύει όλα τα «όπλα» της ώστε στους πάντες να γίνει αντιληπτό πως η Τουρκία μέσα από έκνομες πράξεις καταπατά διεθνείς κανονισμούς, ανθρώπινα δικαιώματα και αμφισβητεί τους κανόνες διεθνούς δικαίου.

Ένα από τα βασικά «χαρτιά» της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι δεν μπορεί το ΝΑΤΟ και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να αγνοούν την Ευρώπη και μάλιστα, όταν πέντε ευρωπαϊκές χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Την ίδια ώρα, θα τονιστεί ότι δεν μπορούν να υπάρχουν «ίσες αποστάσεις», όπως είναι το πάγιο δόγμα της βορειοατλαντικής συμμαχίας, που παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο όταν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία, η οποία μάλιστα θα επικυρωθεί και με τη νέα συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν στην Άγκυρα.

Όλα αυτά, αναμένεται να τεθούν στο πλαίσιο του συναγερμού που έχει σημάνει η ελληνική κυβέρνηση και για αυτό το λόγο άλλωστε σήμερα θα βρίσκεται στις Βρυξέλες και ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, που πριν από τρεις ημέρες είχε επισκεφθεί τον Αιγύπτιο ομόλογό του μεταφέροντας τις ανησυχίες της Αθήνας για τη σύναψη μνημονίου Τουρκίας - Λιβύης.

Ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ (Josep Borrell), διάδοχο της Φεντερίκα Μογκερίνι, και ώστε να τεθούν στο τραπέζι όλες οι παράμετροι σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.