ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Novartis: Συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα η κατάθεση Μανιαδάκη στην Προανακριτική

Novartis: Συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα η κατάθεση Μανιαδάκη στην Προανακριτική
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε σήμερα, Τετάρτη, η κατάθεση του Νίκου Μανιαδάκη ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Novartis.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία "Γιάννης Αναστασίου" αρνήθηκε ότι δέχθηκε πιέσεις από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, κι όπως φέρεται να είπε, δεν γνωρίζει εάν ασκήθηκε σε άλλους.

Ο Νίκος Μανιαδάκης απαντώνας σε ερωτήσεις, φέρεται να έδωσε τη διεύθυνση του διαμερίσματος στη Μιχαλακοπούλου που τον ανέκρινε η Ελένη Τουλουπάκη κι όπως ισχυρίστηκε σε αυτό, του έδειχναν υπουργικές αποφάσεις και του έλεγαν πως αυτές ήταν «προϊόν συναλλαγής».

«Μου έλεγαν ότι θα εκλεγεί το κυβερνών κόμμα, μην φοβάσαι», φέρεται να είπε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το σημείο επικράτησε ένταση και ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Θ. Πλεύρης: Μας θυμίζει αυτά που έλεγε κάποιος: «Να βάλουμε δύο στη φυλακή να κερδίσουμε τις εκλογές».

Δ. Μαρκόπουλος: Πού ξέρεις. Μπορεί ο Πολάκης να έδινε τις ερωτήσεις.

Γ. Ραγκούσης: Πρόσεχε μην έρθει εδώ.

Δ. Μαρκόπουλος: Συνεχίστε έτσι και θα πάτε καλά. Ακόμα να τον μαζέψετε;

Στη συνέχεια, ο κ. Μανιαδάκης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δήλωσε στην Προανακριτική Επιτροπή: «Με ρωτούσαν οι εισαγγελείς και μου έλεγαν "πρέπει να είσαι με το μέρος μας". Ποτέ δεν τους είπα πως κανένα πολιτικό πρόσωπο θα τους κατέστρεφε. Ποτέ δεν μετέφερα τέτοια απειλή εκ μέρους του Γιάννη Στουρνάρα.

Ο κ. Ντζούρας μου κανόνισε συνάντηση με πράκτορες FBI. Μου είπε πως μπορώ να βγάλω και λεφτά από αυτό το πρόγραμμα. Δεν έχω πρόβλημα να πω τα ίδια και κατά αντιπαράσταση με Δεσταμπασίδη και Τουλουπάκη ή Μαραγγέλη».

Το λόγο πήρε ο Θάνος Πλεύρης: «Είπατε ότι σας επισκέφτηκε ο δικηγόρος κ. Σαράκης και σας πρότεινε να μπείτε στο πρόγραμμα προστατευόμενων μαρτύρων. Σας είπε ότι θα έχετε και οικονομικό όφελος από αυτό;

Ν. Μανιαδάκης: Σαφώς.

Θ. Πλεύρης: Λέτε ότι πριν μπείτε στο καθεστώς συναντήσατε τους Εισαγγελείς Διαφθοράς αρκετές φορές.

Ν. Μανιαδακης: Ναι συναντηθήκαμε τέσσερις πέντε φορές ας το πω άτυπες.

Θ. Πλεύρης: Σας είπαν ποτέ οι Εισαγγελείς πριν μπείτε στο πρόγραμμα ότι είστε καταγγελλόμενος;

Ν. Μανιαδάκης: Όχι ποτέ.

Θ. Πλεύρης.: Από τις 8 Νοεμβρίου 2017 όμως η μάρτυρας Κελέση σας είχε καταγγείλει. Η κυρία Τουλουπάκη δεν σας είπε τίποτε για την κατάθεση σε βάρος σας πριν γίνετε προστατευόμενος;

Ν. Μανιαδάκης: Ποτέ δεν μου το είπε η κυρία Τουλουπάκη.

Θ. Πλεύρης: Εκτός από την κυρία Τουλουπάκη είχατε πει σε κάποιον άλλο ότι αυτά που είπε η Κελέση για σας ήταν ψεύδη;

Ν. Μανιαδάκης: Όχι. Μόνο στην κ. Τουλουπάκη.

Θ. Πλεύτης: Ήρθε όμως η Κελέση και πήρε πίσω την κατάθεση της εναντίον σας.

Ν. Μανιαδάκης: Ναι. Εγώ μόνο στην κ. Τουλουπάκη είχα μιλήσει.

Θ. Πλεύρης: Τι ακριβώς σας είπε η κ. Τουλουπάκη μετά τον Φεβρουάριο 2018 για Γεωργιάδη και Σαμαρά; Σας είπε ότι δεν θα ξανά εκλεγούν και θα πάνε φυλακή;

Ν. Μανιαδάκης: Ναι αυτό μου είπαν.

Θ. Πλεύρης: Επεκταθείτε κ. μάρτυς.

Ν. Μανιαδάκης: Τόσο στις συναντήσεις στην Εισαγγελία διαφθοράς, στη ΓΑΔΑ και στο διαμέρισμα υπήρχαν πιέσεις. Ή να μην καλύπτω τους πολιτικούς και κυρίως τον κ. Γεωργιαδη ή μου δείχνανε υπουργικές αποφάσεις για τις οποίες μου έλεγαν ότι είναι παράνομες και ότι έχουν στοιχεία γι’ αυτό και μου ζητούσαν να το τεκμηριώσω και εγώ αυτό με τις τεχνικές μου γνώσεις, ότι δηλαδή ήταν παράνομες.

Θ. Πλεύρης: Έχετε πει ό,τι σας είπε η κ. Τουλουπάκη να μην φοβάσαι του πολιτικούς ότι δεν θα επανεκλεγούν και ότι θα πάνε φυλακή. Έτσι δεν είναι;

Ν. Μανιαδάκης: Μάλιστα. Αυτή η φράση ειπώθηκε στη ΓΑΔΑ αφού ήρθε η δικογραφία στη Βουλή και είχαν αρχίσει να γίνονται γνωστά τα ονόματά μας. Η Εισαγγελέας τότε άρχισε να μας λέει ότι «έχετε προσωπικό όφελος, μην τους φοβάστε. Δεν θα επανεκλέγουν. Το κυβερνών κόμμα θα κερδίσει τις εκλογές». Με πίεζαν να δώσω πολιτικούς.

Θ.Πλεύρης: Αφού λοιπόν εσείς λέγατε ότι δεν έχετε στοιχεία η Εισαγγελέας επέμενε να δώσετε;

Ν. Μανιαδάκης: Ναι. Μου έλεγαν ότι έχουμε στοιχεία εμείς πολλά. Δώσε κι εσύ. Ακόμη και για το ποιος πλήρωσε τις κουρτίνες του σπιτιού του κ. Γεωργιαδη μου έλεγαν οι Εισαγγελείς ότι έχουν στοιχεία.

Θ. Πλεύρης: Έχετε πει ότι οι άλλοι δυο προστατευόμενοι μάρτυρες είναι η κ.Μαραγγέλη και ο κ. Δεστεμπασίδης. Αν σας φέρουμε εδώ κατ αντιπαράσταση αυτούς τους δυο ανθρώπους θα πείτε τα ίδια;

Ν. Μανιαδάκης: Βεβαίως και θα πω τα ίδια. Αυτοί ήταν. Σας είπα χθες ότι τους είδα.

Θ. Πλεύρης: Τι σας ρώτησαν στην Αμερική που καταθέσατε;

Ν. Μανιαδάκης: Ό,τι και όσα μου είπαν στην Αμερική στο Νιού Τζέρσεϋ εναντίον του κ. Λοβέρδου που φυσικά εγώ τα αρνήθηκα γιατί ήταν ψέματα τα ίδια ακριβώς κατέθεσε στην Ελλάδα δυο μήνες μετά τα κατέθεσε ο Μάξιμος Σαράφης.

Ο Νίκος Μανιαδάκης ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως είχε συνεργασία με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή και την Όλγα Γεροβασίλη. Η πρώην υπουργός, όπως φέρεται να είπε, του είχε ζητήσει να μιλά με τρόικα για το claw back. «Όπως και με τον Καρόνε. Και με ΣΥΡΙΖΑ παρείχα υπηρεσίες». Η κ. Γεροβασίλη επιβεβαίωσε πως είχε μια φορά επικοινωνία μαζί του, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Θ. Πλεύρης: Είπατε χθες ότι συνομιλούσατε και με υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ. Με ποιους;

Ν. Μανιαδάκης: Είχα συνεργασία με τον κ. Κουρουμπλή και μια φορά είχα συνεργασία με την κ. Γεροβασίλη.

Θ. Πλεύρης: Άρα ακόμη και όταν γινόταν η «μεγάλη επανάσταση» του ΣΥΡΙΖΑ για την υγειά με σας τα στελέχη του συνομιλούσαν και σας θεωρούσαν αξιόπιστο συνομιλητή;

Ν. Μανιαδάκης: Μάλιστα

Θ. Πλεύρης: Έχετε δει ότι υπάρχουν διάφορες στη γραμματοσειρά των καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων; Υπάρχει περίπτωση ποτέ να φέρατε κατάθεσή σας έτοιμη σε στικάκι;

Ν.Μ.: Ναι βεβαίως. Μια φορά την πήγα έτοιμη σε στικάκι. Την είχα γράψει μόνος μου βρε παιδί μου.

Ο Νίκος Μανιαδάκης διέψευσε πως τον εκβίασε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Θ. Πλεύρης: Η κ.Τουλουπάκη σε υπόμνημα της προς τον κ.Ζαχαρή λέει οτι της καταγγείλατε πως σας κάλεσε ο κ.Στουρναρας στο γραφειο του και σας εκβίασε.

Ν. Μανιαδάκης: Όχι αυτό είναι ψευδές. Ποτέ δεν είπα οτι με εκβίασε ή με απείλησε ο κ.Στουρνάρας. Τον είχα συναντήσει ναι. Αλλα ποτέ δεν ειπα στην κ.Τουλουπάκη για εκβιασμό.

Ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας ρωτήθηκε και για το ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης.

Ερώτηση: Ακούσατε τον Άδωνι Γεωργιάδη στο ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης ο οποίος έκανε λόγο για χρηματισμό πολιτικών;

Ν. Μανιαδάκης: Δεν το άκουσα.

Ερώτηση: Για την αναφορά στο ίδιο ντοκιμαντέρ ότι εσείς ήσασταν το πρόσωπο που διαπραγματευόταν με την τρόικα και την ίδια ώρα συνεργαζόσασταν με τη Novartis;

Νίκος Μανιαδάκης: Δεν είχα σχέσεις με τη Novartis.

Ερώτηση: Πώς γίνατε προστατευόμενος μάρτυρας;

Ν. Μανιαδάκης: Με δική μου πρωτοβουλία πήγα στους εισαγγελείς και εδώ και στην Αμερική.

Ερώτηση: Μόνο με την τεχνογνωσία πιστεύατε ότι θα σας έκαναν προστατευόμενο μάρτυρα;

Ν. Μανιαδάκης: Στην Αμερική πήγα γιατί με προέτρεψαν οι εισαγγελείς.

Ερώτηση: Μπορούσατε να πάτε με όπλο την τεχνογνωσία χωρίς γνώση της υπόθεσης;

Νίκος Μανιαδάκης: Ναι. Στη δημοσιότητα την υπόθεση στην έφερε η ιστοσελίδα iefimerida. Όχι όπως είπα χθες για το Documento.

Ερώτηση: Είπατε ότι συναντηθήκατε με την κα Γεροβασίλη.

Νίκος Μανιαδάκης: Στην αρχή της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με πήρε τηλέφωνο η κα Γεροβασίλη για την διαπραγμάτευση γιατί πριν εγώ μιλούσα με την τρόικα. Μόνο στο τηλέφωνο μιλήσαμε τότε. Δεν την έχω συναντήσει.

Σύμφωνα με όσα φέρεται να είπε στην Προανακριτική Επιτροπή, όσα γράφονταν στα μέσα ενημέρωσης, ήταν πληροφορίες που είχε μόνον η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, άρα προφανώς υπήρχαν διαρροές απο Εισαγγελεία σε μέσα. Οι μάρτυρες άλλαζαν καταθέσεις και προφανώς ενημερώνονταν απο τους εισαγγελείς. Όπως είπε, κατέθεσε 642 αρχεία και είδε στοιχεία. Σε ερώτηση γιατί δεν κατήγγειλε τους εισαγγελείς, φέρεται να είπε πως φοβόταν κι για αυτο δεν τους κατήγγειλε.

Ρωτήθηκε ακόμη για τις σχέσεις του με τον κ. Στουρνάρα και σύμφωνα με πληροφορίες απάντησε:

Ν. Μανιαδάκης: Τρώμε μαζί δύο φορές το χρόνο. Σε ένα γεύμα με ρώτησε αν είμαι προστατευόμενος μάρτυρας. Και όπως σας είπα αρνήθηκα.

Με την ολοκλήρωση των ερωτήσεων από πλευράς του Θανάση Πλεύρη της ΝΔ, ακολούθησε ο Σπύρος Λάππας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επανήλθε στο θέμα των σχέσεων με τον κ. Στουρνάρα.

Σπ. Λάππας: Τρεις εισαγγελείς λένε ότι τους καταγγείλατε πως σας κάλεσε ο κ. Στουρνάρας και σας εκβίασε. Σας είπε ότι σε λίγο θα πέσει αυτή την κυβέρνηση και θα τους λιώσουμε τους εισαγγελείς. Το αρνείστε αυτο;

Ν. Μανιαδάκης: Ναι το αρνούμαι. Εγώ ποτέ δεν είπα τέτοιο πράγμα στους εισαγγελείς. Εγώ με τον κ. Στουρνάρα συναντιέμαι από δεκαοκτώ χρόνων παιδάκι. Ποτέ δεν μου είπε τέτοια πράγματα ο κ.Στουρνάρας.

Σπ. Λάππας: Δηλαδή λένε ψέμματα οι Εισαγγελείς; Αφού σας είπε ο Στουρνάρας ότι θα πέσει η κυβέρνηση...

Ν. Μανιαδάκης: Και που το ξέρετε εσείς; Ήσασταν μπροστά;

Σπ. Λαππας: Όχι ούτε μπροστά ήμουν ούτε πίσω. Σας διαβάζω αυτά που γράφουν οι εισαγγελείς.

Ν. Μανιαδάκης: Και εγώ σας λέω οτι ο κ. Στουρνάρας ούτε με εκβίασε ούτε με απείλησε ούτε μου είπε τίποτε από αυτά που λέτε.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τον κάλεσε να απαντήσει εάν διαψεύδει όσα έχει καταθέσει ως προστατευόμενος μάρτυρας "Γιάννης Αναστασίου" εναντίον του Άδωνι Γεωργιάδη.

Ν. Μανιαδάκης: Όπως σας είπα και χθες, δεν θέλω να απαντήσω γιατί είμαι κατηγορούμενος.

Σπ. Λάππας: Σας άσκησε πίεση ο Παπαγγελόπουλος;

Ν. Μανιαδάκης: Όχι, ούτε γνωρίζω αν ασκήθηκε σε άλλους.

Ο μάρτυρας σύμφωνα με πληροφορίες, κατέθεσε πως έρευνα στην Αμερική δεν υπήρχε. «Η έρευνα ξεκίνησε από την Ελλάδα, τους πήγε από την Ελλάδα τους μάρτυρες ο Σαράκης στην Αμερική και ό,τι έχουν οι Αμερικανοί είναι μόνο οι καταθέσεις των ίδιων μαρτύρων που έχει η Ελλάδα ίσως και ενός τρίτου. Κανένα στοιχείο δεν έχουν οι Αμερικανοί δικό τους. Ό,τι μου έδειξαν στο FBI ήταν μόνο οι καταθέσεις των Ελλήνων μαρτύρων τίποτα άλλο», φέρεται να είπε.

Β. Κεγκέρογλου: Εάν την περίοδο του 2010-2012 το Υπουργείο Υγείας δεν προέβαινε στις μειώσεις των φαρμάκων με μια σειρά ενεργειών όπως τότε υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ, ποιος θα ωφελούταν;

Μανιαδάκης: Οι φαρμακοβιομηχανίες.

Β. Κεγκέρογλου: Γνωρίζετε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ το 2015 ο κ. Κουρουμπλής έκανε μία αντί δύο τιμολογήσεις φαρμάκων;

Μανιαδάκης: Ναι το γνωρίζω.

Β. Κεγκέρογλου: Ποιος βλάφτηκε από αυτό;

Μανιαδάκης: Ο καταναλωτής.

Β. Κεγκέρογλου: Είπατε ότι οι εισαγγελείς σας πίεζαν. Σας έδιναν την εντύπωση ότι οι εισαγγελείς υπερέβαλαν το καθήκον τους;

Μανιαδάκης: Ναι από κάποια στιγμή και μετά οι πιέσεις ήταν αφόρητες.

Β. Κεγκέρογλου: Ποιοι σας ανέκριναν στην Αμερική;

Μανιαδάκης: Υπάλληλοι του FBI και μια δικηγόρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Β. Κεγκέρογκου: Τι ακριβώς σας ρώτησαν;

Μανιαδάκης: Κράτησε οκτώ ώρες. Στην αρχή με ρώτησαν ό,τι και στη Βιέννη. Από τα μισά και μετά με πίεσαν πολύ να καταθέσω εναντίον πολιτικών. Μου ζητούσαν να ομολογήσω ότι έκανα παράνομες πράξεις με τον κ. Λοβέρδο.

Β. Κεγκέρογλου: Εσείς τι τους είπατε γι αυτό;

Μανιαδάκης: Καταρχήν χαμογέλασα. Με γεγονός ότι εγώ τον Λοβέρδο δεν τον ήξερα τους είπα ότι όλα αυτά είναι ψέματα. Και τους είπα ότι μπορώ και με υπόμνημα να τους εξηγήσω γιατί όλα αυτά είναι ψέματα.

Β. Κεγκέρογλου: Ενημερώσατε γι’ αυτά τους Εισαγγελείς;

Μανιαδάκης: Ενημέρωσα άτυπα τον κ. Μανώλη τον οποίο συνάντησα για λίγα λεπτά.

Β. Κεγκέρογλου: Του είπατε λεπτομέρειες γι’ αυτά που σας είπαν για τον Λοβέρδο;

Μανιαδάκης: Όχι δεν του είπα λεπτομέρειες. Του είπα όμως ότι θα καταθέσω με υπόμνημα στους Αμερικανούς τους λόγους για τους οποίους όλα όσα με πίεζαν να καταθέσω ήταν ψέματα.

Β. Κεγκέρογλου: Γιατί σας πίεζαν ειδικά για τον Λοβέρδο;

Μανιαδάκης: Γιατί κάποιος από την Ελλάδα είχε πάει εκεί και τους είχε πει αυτά τα ψέματα

Β. Κεγκέρογλου: Αυτός ο κάποιος είχε πάει με πρωτοβουλία των Εισαγγελέων όπως είχατε πάει εσείς;

Μανιαδάκης: Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω. Τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες στην Ελλάδα υπήρχαν πάντως και τρεις στην Αμερική. Οι δυο είναι κοινοί και για τις δυο χώρες. Εμένα οι Αμερικανοί ποτέ δεν μου έδειξαν έγγραφα της Αμερικής. Μου έδειξαν αυτά που είδαμε μετά ότι κατέθεσαν μάρτυρες στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται πως καταθέτοντας ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής χθες, Τρίτη, ο κ. Μανιαδάκης φέρεται να υποστήριξε ότι βρέθηκε εμπλεκόμενος επειδή αρνήθηκε να παραδεχτεί πράγματα που δεν έγιναν ενώ ισχυρίστηκε ότι είχε δεχθεί «πάρα πολλές πιέσεις» από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς για να μιλήσει εναντίον πολιτικών προσώπων.

«Για κάποιες εβδομάδες μου ασκούσαν πάρα πολλές πιέσεις οι Εισαγγελείς Διαφθοράς για να δώσω στοιχεία εναντίον πολιτικών. Εκείνη την περίοδο με πίεζαν για συγκεκριμένους πολιτικούς. Έντονες ήταν οι πιέσεις για τον κ. Γεωργιάδη, τον κ. Σαμαρά, τον κ. Στουρνάρα, τον κ. Λοβέρδο και τον κ. Βενιζέλο. Μου δείχνανε δημοσιεύματα με νόμους και υπουργικές αποφάσεις και μου ζητούσαν να τα επιβεβαιώσω. Μου λέγανε ότι έχουμε στοιχεία από άλλους μάρτυρες, αλλά θέλουμε να μας το δώσεις και εσύ ως καθηγητής ότι αυτές οι αποφάσεις των πολιτικών είναι έκνομες», είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με πληροφορίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ