ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στο Λονδίνο

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στο Λονδίνο
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Συνολικά μία ώρα και 35 λεπτά διήρκεσε η κρίσιμη συνάντηση το απόγευμα της Τετάρτης ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στο Λονδίνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση ήταν «ανοικτή και με καθαρές θέσεις», με την ελληνική πλευρά να θέτει επιτακτικά στην τουρκική αντιπροσωπεία το θέμα της συμφωνίας Άγκυρας - Τρίπολης, την οποία και χαρακτήρισε «δομικά άκυρη». 

Όπως όλα δείχνουν, τη Δευτέρα, κατά πάσα πιθανότητα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας αναμένεται να συγκαλέσει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, για να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα, αναφορικά με τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τα λοιπά, ο Έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να κατέστησε σαφές προς τον πρόεδρο της Τουρκίας ότι η επιθετική ρητορική της Άγκυρας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο πρέπει να σταματήσει, γεγονός που, άλλωστε, είχε επισημάνει ο κ. Μητσοτάκης και κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Από την ελληνική πλευρά παρόντες στη σνυάντηση ήταν ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Από την τουρκική πλευρά ήταν ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο τελευταίος πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, και ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Το ραντεβού των δύο ηγετών, αν και ήταν προγραμματισμένο για τις 16:30 ώρα Ελλάδος, τελικώς καθυστέρησε, επειδή είχε αργοπορήσει και η έναρξη του γεύματος που παρέθεσε νωρίτερα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που υλοποιούν τον στόχο της διάθεσης 2% ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ. Σημειώνεται πως στο γεύμα αυτό συμμετείχε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν, ο κ Μητσοτάκης είχε χειραψία μαζί του.

Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός την ώρα της χειραψίας, απευθυνόμενος στον κ. Ερντογάν είπε: «Συγγνώμη για την καθυστέρηση ήμουν με τον Πρόεδρο Τραμπ», για να απαντήσει ο Τούρκος πρόεδρος: «Το ξέρω».

Η παρέμβαση Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφερθεί στην τουρκική προκλητικότητα κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως το μνημόνιο Τουρκίας Λιβύης αντίκειται στο πνεύμα συνεργασίας και στις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίζεται η Συμμαχία.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η ενότητα και η αλληλεγγύη πρέπει να είναι βασικές αρχές που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των μελών της Συμμαχίας.

Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ευθύνη να σέβονται και να ενεργούν σύμφωνα με αυτές τις αρχές καθώς και να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προστριβές και εντάσεις μεταξύ συμμάχων και γειτόνων.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, υπογράμμισε το ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου και σημαντικού πυλώνα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις περί του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης, διεμήνυσε ότι η προώθηση διεθνών συμφωνιών οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και τα νόμιμα δικαιώματα των χωρών του ΝΑΤΟ, αντίκειται σαφώς στο πνεύμα συνεργασίας και στις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίζεται η Συμμαχία.

Τόνισε δε ότι η χώρα μας αναμένει από τους γείτονές της να επιδείξουν σεβασμό για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας απέχοντας από ενέργειες και δηλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις, περιλαμβανομένης της μαζικής παράνομης μετανάστευσης, ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και στην ανάγκη να ανταποκριθεί κατάλληλα στα επείγοντα ζητήματα που απηχούν τις ανησυχίες και τις προτεραιότητες των κοινωνιών μας.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τη σημασία της επαρκούς χρηματοδότησης στον τομέα της Άμυνας. Και ότι η χώρα μας το απέδειξε: παρά τη σοβαρή οικονομική κρίση που πέρασε την τελευταία δεκαετία, διατήρησε τις αμυντικές δαπάνες τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ