ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα Τσίπρα - Χρυσοχοΐδη για τις κλειστές δομές φιλοξενίας

Κόντρα Τσίπρα - Χρυσοχοΐδη για τις κλειστές δομές φιλοξενίας
ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και του Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την απαντητική επιστολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην Ευρωπαία επίτροπο Dunja Mijatovic, η οποία ζήτησε να ενημερωθεί για το σχέδιο της κυβέρνησης να μεταφέρει πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά του Αιγαίου σε κλειστές δομές φιλοξενίας.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι θα κλείσουν και η Μόρια και το Βαθύ, όταν είναι έτοιμες οι νέες δομές και κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «να μην ψάχνει για προφάσεις».

Με νέα ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά: «Μάταια προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ο κ. Χρυσοχοΐδης. Και μάλλον θα πρέπει να απαντήσει στους πολίτες και στους δημάρχους των νησιών μας, που τόσο καιρό η κυβέρνηση περιπαίζει, και όχι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Για όσους ξέρουν ανάγνωση, τα όσα διατύπωσε στην επιστολή του στην αρμόδια Επίτροπο είναι σαφή. Αν κοροϊδεύει την Επίτροπο και όχι τους Έλληνες μένει να φανεί.

Αλλά το ποιος δήθεν σπέρνει σύγχυση και το ποιος βρίσκεται πραγματικά σε απόλυτη σύγχυση και αδυναμία να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση, όπως άλλωστε και ο ίδιος παραδέχθηκε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το έχουν καταλάβει ήδη όλοι οι Έλληνες πολίτες».

Οι δηλώσεις Τσίπρα

Στην ομιλία του στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με «επιστολή του στην Ευρωπαία Επίτροπο διαψεύδει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Πέτσα και τον υφυπουργό συντονιστή Στεφανή, διαβεβαιώνοντας ότι όχι μόνο δεν θα κλείσει η Μόρια αλλά ότι θα λειτουργήσουν παράλληλα κλειστά και ανοιχτά κέντρα».

Στις 20 Νοεμβρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο υφυπουργός Άμυνας -ειδικός συντονιστής για το μεταναστευτικό Αλκιβιάδης Στεφανής, κατά την παρουσίαση του κυβερνητικού σχεδίου για το προσφυγικό / μεταναστευτικό είχαν ανακοινώσει το κλείσιμο των υπαρχουσών δομών σε Μόρια, ΒΙΑΛ, ΚΥΤ Σάμου και τη μετατροπή των υπαρχουσών δομών σε Κω και Λέρο σε κλειστά κέντρα.

Η επιστολή Χρυσοχοΐδη

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την επιστολή που στείλατε σε εμένα και τον συνάδελφό μου, τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Γιώργο Κουμουτσάκο, καθώς και για τη γόνιμη συνεργασία που είχαμε.

Θα ήθελα να σας διατυπώσω μερικές διευκρινίσεις αναφορικά με τα ερωτήματα που θέσατε στην επιστολή σας.

Είναι πράγματι πρόθεση του Υπουργείου να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών προκειμένου να αποτραπεί μια ανθρωπιστική κρίση. Οι άνθρωποι θα μεταφερθούν από τα νησιά στις εγκαταστάσεις υποδοχής στην ηπειρωτική χώρα, οι οποίες είναι επί του παρόντος ανοιχτές δομές. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση επιδιώκει να εφαρμόσει συστήματα ελέγχου εισόδου - εξόδου στις ηπειρωτικές εγκαταστάσεις.

Σε ό,τι αφορά στα νησιά η κυβέρνηση σχεδιάζει να υπάρχει μια εγκατάσταση σε κάθε ένα από τα ελληνικά νησιά που θα λειτουργούν παράλληλα με τα υπάρχοντα κέντρα υποδοχής.

Όσοι μετανάστες φτάσουν στα ελληνικά νησιά μετά την έναρξη ισχύος του Ν. 4636/2019, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου 2020, θα τοποθετηθούν στις εγκαταστάσεις σύμφωνα με τις διατάξεις του εν λόγω Νόμου.

Τέλος σε ότι αφορά στην κράτηση, ο νέος νόμος προβλέπει τη διοικητική κράτηση των αιτούντων άσυλο στο άρθρο 46, η οποία συνάδει πλήρως με το Κοινοτικό κεκτημένο. Η διοικητική κράτηση προβλέπεται στη διάταξη αυτή ως μέσο τελευταίας επιλογής, δεδομένου ότι αυτές οι εναλλακτικές λύσεις εκτίθενται στο άρθρο 22 του Ν. 3907/2011.

Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει ένα δίκαιο, βιώσιμο και ασφαλές σύστημα ασύλου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Όπως είναι φυσικό, η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ξεσηκώσει νέες έντονες αντιδράσεις στους κατοίκους των εν λόγω νησιών, που ήδη σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού/μεταναστευτικού».

CommDH GovRep201911 Reply of Greek Minister of Citizens Protection EN.pdf 1

H απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πέρασε μερικές ώρες αργότερα στην αντεπίθεση, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι προσπαθεί να σπείρει σύγχυση και τονίζοντας ότι Μόρια θα κλείσει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου

Ο κ Τσίπρας προσπαθεί να σπείρει σύγχυση επειδή δεν είναι σε θέση να παράγει πολιτική.
Αναφερόμενος στην ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης για το πώς θα διαμορφωθούν οι δομές υποδοχής και φύλαξης αιτούντων άσυλο στα νησιά του Αιγαίου, μίλησε για ταυτόχρονη λειτουργία υπαρχουσών και υπό κατασκευή δομών.

Δεν είναι έτσι. Η Μόρια θα κλείσει. Το Βαθύ θα κλείσει. Θα κλείσουν όταν θα είναι έτοιμες οι νέες δομές, σύμφωνα με τον ήδη ανακοινωθέντα κυβερνητικό σχεδιασμό.

Μέχρι τότε ανοικτές και κλειστές δομές θα λειτουργούν παράλληλα, όπως γινόταν και όλα αυτά τα χρόνια, και επί ΣΥΡΙΖΑ κι ας το αρνιόταν. Αυτή ακριβώς η προσωρινή παράλληλη λειτουργία επεξηγείται και στην επιστολή προς την Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης κυρία Μιγιάτοβιτς.

Η Μόρια θα κλείσει κύριε Τσίπρα. Το Βαθύ θα κλείσει. Αν αυτό δεν σας αρέσει πείτε το χωρίς περιστροφές, μην ψάχνετε προφάσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ