ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μανιαδάκης: Μαραγγέλη και Δεστεμπασίδης οι δύο άλλοι προστατευόμενοι μάρτυρες

Μανιαδάκης: Μαραγγέλη και Δεστεμπασίδης οι δύο άλλοι προστατευόμενοι μάρτυρες
ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τα πρόσωπα των άλλων δύο προστατευόμενων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης», έδειξε στα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, ο Νίκος Μανιαδάκης

Κατά τη σημερινή τρίτη ημέρα κατάθεσής του, ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας «Γιάννης Αναστασίου», ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες πως πρόκειται για την Μαρία Μαραγγέλη, πρώην γραμματέα του πάλαι ποτέ ισχυρού άνδρα της Novartis Κωνσταντίνου Φρουζή και τον πρώην διευθυντή εμπορικής πολιτικής της εταιρίας Φιλίστωρ Δεστεμπασίδη.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία για τους προστατευόμενους μάρτυρες. Κι αυτό γιατί τους έχω δει. Είναι οι Μαραγγέλη και Δεστεμπασίδης», φέρεται να απάντησε σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Ανδρέα Νικολακόπουλου.

Αμφισβήτησε δε, την αξιοπιστία τους, καθώς –όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές- είπε πως «η Μαραγγέλη δεν πληροί τις προϋποθέσεις να είναι προστατευόμενη μάρτυρας», ενώ σε ότι αφορά τον Φιλίστωρ Δεστεμπασίδη «η Novartis τον απέλυσε λίγο πριν ξεκινήσει η έρευνα. Δεν κατατάσσω τον Δεσταμπασίδη στους αξιόπιστους μάρτυρες καθώς έχει υπάρξει δική του υπόθεση εντός της εταιρείας».

Ο Νίκος Μανιαδάκης υποστήριξε πως έγινε έρευνα για το εάν πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα προστασίας και έψεξε την Ελένη Τουλουπάκη ότι δεν έκανε το ίδιο και στην περίπτωση των άλλων δύο προστατευόμενων μαρτύρων.

«Στην πορεία κι επειδή έβλεπα μαρτυρίες αναξιόπιστες, επεσήμανα αυτά τα πράγματα στην Τουλουπάκη. Στην περίπτωση Βουλκίδη κι ενώ υπήρχαν καταγγελίες εις βάρος του Δεστεμπασιδη, δεν κλήθηκε ο Βουλκίδης», φέρεται να είπε.

Προσπάθησε να δικαιολογηθεί για όσα είπε στο ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης και δήλωσε πως θα κάνει κι αυτός χρήση των διατάξεων που ψηφίστηκαν πρόσφατα, ζητώντας την αποδέσμευση των λογαριασμών του. Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε ο εξής διάλογος:

Δώρα Αυγέρη: Λόγω της εμπλοκής σας έχουν δεσμευτεί οι λογαριασμοί σας, 300.000 ευρώ αν δεν κάνω λάθος. Ζητήσατε και εσείς αποδέσμευση;

Νίκος Μανιαδάκης: Ναι.

Δώρα Αυγέρη: Στο ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης είπατε ότι όποιος καταθέσει εναντίον μου θα τον σκοτώσω;

Νίκος Μανιαδάκης: Ναι, αλλά η απάντηση οφείλεται στον εκνευρισμό μου γιατί με βιντεοσκοπούσαν χωρίς να το γνωρίζω.

Ο Νίκος Μανιαδάκης σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ότι "απειλήθηκε" από την Ελένη Τουλουπάκη ότι θα βγει εκτός προγράμματος προστασίας μαρτύρων.

Νίκος Μανιαδάκης: Την πρώτη φορα που μου ασκήθηκαν πιέσεις εξαιτίας της Κελέση, η εισαγγελέας μου είπε ποια είναι η επαπειλούμενη ποινή. Μου ειπώθηκε επίσης οτι θα βγω απο το πρόγραμμα γιατί οι άλλοι μάρτυρες έδωσαν πιο σημαντικά στοιχεια. Και εγω είπα στους εισαγγελείς οτι αυτά που λέγανε εναντίον μου οτιήηταν ψέμματα. Τελικά ομως η μάρτυρας άλλαξε την κατάθεση και παρέμεινα στο πρόγραμμα. Στη συνέχεια υπήρχαν πιέσεις..

Γιώργος Κώτσηρας: Απο ποιον;

Νίκος Μανιαδάκης: Απο την κυρία Τουλουπάκη. Με πίεζε να δωσω στοιχεία. Με ρωτούσαν αν ευσταθούν αυτά που έγραφαν οι εφημερίδες για τον κ.Στουρνάρα, τον κ.Γεωργιάδη και τον κ.Σαμαρά. Εγω τους έλεγα οτι δεν μπορώ να παραδεχτώ οτι ήταν παράνομες πράξεις γιατί δεν ήταν.

Γιώργος Κώτσηρας: Ποιος σας καλούσε να καταθέσετε στο διαμέρισμα της Μιχαλακοπούλου;

Νίκος Μανιαδάκης: Οι εισαγγελείς ειδοποιούσαν την αστυνομία και οι αστυνομικοί μας ειδοποιούσαν απο το τηλέφωνο που μας έδωσαν.

Γιώργος Κώτσηρας: Εκτός απο το διαμέρισμα τη ΓΑΔΑ και την εισαγγελία βρισκόσασταν και αλλού;

Νίκος Μανιαδάκης: Κάποιες φορες συναντηθήκαμε και σε αυτοκίνητο με αστυνομικούς μόνο. Μας ειδοποιούσαν βρισκόμασταν μας έλεγαν κατι και τέλος

Γιώργος Κώτσηρας: Στις συναντήσεις με εισαγγελείς στη Μιχαλακοπούλου υπήρχαν γραμματείς;

Νίκος Μανιαδάκης: Οχι ποτε. Ουτε αστυνομικοί.

Ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας ρωτήθηκε εάν γνωρίζει τον Θανάση Πλεύρη κι εκείνος σύμφωνα με πληροφορίες απάντησε πως συνεργάστηκαν στο υπουργείο Υγείας κι έχουν συναντηθεί πολλές φορές. Πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως είναι εξαιρετικά πιθανό να ζητήσουν την εξαίρεση του βουλευτή της ΝΔ από τη σύνθεση της Προανακριτικής Επιτροπής.

Στη συνέχεια ερωτήσεις στον μάρτυρα υπέβαλλε η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη. Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε ο εξής διάλογος:

Ε. Λιακούλη: Έχετε περιγράψει όσα ζήσατε σε αυτή την υπόθεση ως κινηματογραφική ταινία. Γιατί;

Ν. Μανιαδάκης: Σας έχω περιγράψει τίποτε φυσιολογικό εδώ; Όλα όσα ζήσει είναι απίστευτα

Ε. Λιακούλη: Υπήρχε σκηνοθέτης;

Ν. Μανιαδάκης: Ναι. Πιστεύω ότι υπήρχε συντονιστής.

Ε. Λιακούλη: Γιατί;

Ν. Μανιαδάκης: Γιατί όλα αυτά ή ήταν τρελοί και τα έκαναν ή είχαν κάποιους λόγους και τα έκαναν.

Ε. Λιακούλη: Οι τρεις εισαγγελείς σας έδωσαν την εντύπωση ότι ερευνούν τα πολιτικά πρόσωπα ή το σύνολο της υπόθεσης. Σας ρωτούσαν κάτι άλλο εκτός από τα πολιτικά πρόσωπα; Σας ρωτούσαν πχ για φάρμακα;

Ν. Μανιαδάκης: Με ρωτούσαν για πολίτικους. Επειδή τους γνώριζα

Ε. Λιακούλη: Ναι αλλά για τον κ.Λοβερδο τους είπατε ότι δεν τον ξέρατε. Συνέχισαν να σας ρωτούν ωστόσο;

Ν. Μανιαδάκης: Ναι συνέχισαν.

Ε. Λιακούλη: Στην επιτροπή σοφών πως μπήκατε;

Ν. Μανιαδάκης: Την είχε συστήσει ο κ.Μοσιαλος και στη συνέχεια ήταν επικεφαλής ο κ. Άρης Σισουρας. Το έχω ξεκαθαρίσει ότι καμία σχέση με αυτή δεν είχε ο Λοβέρδος. Και ούτε με τα φάρμακα είχε σχέση η Επιτροπή αυτή.

Ε. Λιακούλη: Είπατε ότι συναντούσατε αστυνομικούς σε αυτοκίνητο. Τους γνωρίζετε;

Ν. Μανιαδάκης: Ήξερα ένα όνομα μιας αστυνομικού, της Νίκης η οποία ήταν ο σύνδεσμος μου με την αστυνομία, αν είναι αυτό το όνομα της. Επικοινωνούσαμε μέσω ενός κινητού τηλεφώνου που μου είχε δώσει η αστυνομία. Και έχω κρατήσει τα τελευταία μηνύματα που είχα λάβει.

Ε. Λιακούλη: Πόσες φορές συναντήσατε αστυνομικούς σε αστυνομία;

Ν. Μανιαδάκης: Τρεις τέσσερις φορές. Η Νίκη ήταν πάντα εκεί. Και μια φορά ήταν και ο Π.Μ. εκεί, ο προϊστάμενος του τμήματος Προστασίας μαρτύρων.

Ε. Λιακούλη: Είπατε χθες ότι ο κ.Σαρακης σας τηλεφώνησε όταν γυρίσατε από τη Βιέννη οπού πήγατε μυστικά. Πως το γνώριζε ο κ.Σαρακης;

Ν. Μανιαδάκης: Δεν ξέρω. Πάντως δεν ήταν γνωστό. Τότε μου είπε ότι ήταν λάθος μου να πάω μόνος μου στις αμερικανικές αρχές. Μου έλεγε επίσης να μην έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και ότι μόνο τους Αμερικανούς να εμπιστεύομαι

Ε. Λιακούλη: Λάβατε και υπόσχεση αμοιβής;

Ν. Μανιαδάκης: Ναι βέβαια. Υπήρχε οικονομικό κίνητρο.

Ε. Λιακούλη: Καταλάβατε εάν οι ελληνικές αρχές είχαν σχέση με τον κ. Σαρακη; Ήξερε πράγματα;

Ν. Μανιαδάκης : Η άποψή μου είναι ότι είχε σχέση με την ελληνική Δικαιοσύνη.

Ο κ. Μανιαδάκης, σύμφωνα με πηγές της Προανακριτικής Επιτροπής, ρωτήθηκε και απάντησε για συνάντηση με Αμερικανό πράκτορα.

Ν. Μανιαδάκης: Έγινε στην οδό Λουκάρεως. Στα γραφεία της Εισαγγελίας. Ήρθε ο κ. Ντζουρας έκανε τις συστάσεις και μετά μας άφησε μόνος μας

Κ. Κυρανάκης: Έγινε κάποια άλλη συνάντηση που να ήταν παρόντες και οι Έλληνες εισαγγελείς;

Ν. Μανιαδάκης: Όχι.

Κ. Κυρανάκης: Τον κ. Παπαγγελοπουλο τον γνωρίζετε;

Ν. Μανιαδάκης: Είμαστε γείτονες. Τόσο γείτονες που τα σκυλιά μας παίζουν μαζί. Τον έχω συναντήσει και στον μπαρμπέρη μας και στο μπακάλικο (γέλια)

Κ. Κυρανάκης: Γιατί γελάτε;

Ν. Μανιαδάκης: Είναι μια διαβολική σύμπτωση. Δεν έχουμε όμως κάποια σχέση. Δεν έχουμε μιλήσει ποτέ.

Κ. Κυρανάκης: Από το τέλος του 2017 και μέχρι σήμερα έχετε συναντηθεί εκεί στη γειτονιά;

Ν. Μανιαδάκης: Ναι. Χωρίς να μιλήσουμε.

Κ. Κυρανάκης: Εκείνος σας γνωρίζει;

Ν. Μανιαδάκης: Δεν ξέρω.

Κ. Κυρανάκης: Δίπλα στον κ. Παπαγγελοπουλο ξέρετε ποιος κατοικεί;

Ν. Μανιαδάκης: Είναι το πατρικό του κ. Τσιπρα

Κ. Κυρανάκης: Έχετε δει συναντήσεις του κ. Παπαγγελοπουλου με τους εκεί ενοίκους;

Ν. Μαναδιάκης: Όχι

Κ. Κυρανάκης: Οι Έλληνες Εισαγγελείς σας ρώτησαν ποτέ για γιατρούς;

Ν. Μανιαδάκης: Οχι ποτέ.

Κ. Κυρανάκης: Μόνο για πολιτικούς σας ρωτούσαν;

Ν. Μανιαδάκης: Ναι. Για γιατρούς όχι.

Κ. Κυρανάκης: Η έρευνα ξεκίνησε από την Ελλάδα ή από την Αμερική;

Ν. Μανιαδάκης: Εγω έχω καταλάβει οτι ξεκίνησε απο Ελλάδα και μετα πηγε Αμερική

Κ. Κυρανάκης: Υπήρχαν γραμματείς στις καταθέσεις που δίνατε ως προστατευόμενοι μάρτυρες;

Ν. Μανιαδάκης: Όχι ποτέ. Δεν υπήρξε ποτέ γραμματέας

Κ. Κυρανάκης: Ποιος κατέγραφε τα όσα λέγατε;

Ν. Μανιαδάκης: Ο κ. Ντζούρας.

Ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας αρνήθηκε για άλλη μια φορά ότι γνώριζε τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Γ. Ραγκούσης: Γιατί λέτε ότι δεν ξέρετε τον κ. Λοβέρδο αφού με απόφασή του μπήκατε στην Επιτροπή Σοφών; Είναι κακό που τον ξέρατε;

Ν. Μανιαδάκης: Γιατί δεν μπήκα στην Επιτροπή Σοφών μετά από πρόταση Λοβέρδου. Η επιτροπή ήταν διακομματική και εμένα με πρότεινε για την Επιτροπή ο κ. Σαλμάς. Ήταν μια πρωτοβουλία που συμμετείχαν και αλλά κόμματα και πρόεδρος ήταν ο Μόσιαλος. Θέλετε με το ζόρι να πω ότι ήξερα τον Λοβέρδο; Δεν τον ήξερα.

Οι βουλευτές επέμειναν στο θέμα αυτό.

Ερώτηση: Ως Μανιαδάκης -και όχι ως Αναστασίου που δεν θέλετε να απαντήσετε- καταθέσατε στις αρμόδιες δικαστικές αρχές ότι την περίοδο 2010-11 οριστήκατε επί υπουργίας Λοβέρδου μέλος 11μελούς επιτροπής εμπειρογνωμώνων. επίσης τον Οκτώβριο 2010 οριστήκατε από τον Γ.Γ. του υπουργείου Υγείας Νικόλαο Πολύζο πρόεδρος επιτροπής εμπειρογνωμώνων. επίσης , σύμφωνα πάντα με τη δική σας κατάθεση, τον Φεβρουάριο του 2011 οριστήκατε πάλι από τον κ. Πολύζο ως υπεύθυνος για την μηχανοργάνωση των νοσοκομείων.

Ν. Μανιαδάκης: Πιέστηκα για να τα πω...

Με την ολοκλήρωση της κατάθεσης του Νίκου Μανιαδάκη, ανοίγει ο κύκλος των δικαστικών λειτουργών. Επόμενος μάρτυρας, στη συνεδρίαση της ερχόμενης Τρίτης, θα είναι ο αντιεισαγγελέας Ιωάννης Αγγελής.

Μετά το πέρας της κατάθεσης του Νίκου Μανιαδάκη πηγές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν πως ο μάρτυρας καταρρίπτει τα περί σκευωρίας και «καρφώνει» Πλεύρη. Ειδικότερα, σημειώνουν πως παρά την καθοδήγηση και την προστασία που πρόσφεραν επί ένα τριήμερο τα μέλη της πλειοψηφίας της προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή στον κ. Μανιαδάκη, ο ίδιος αναγκάστηκε τελικά την τελευταία μέρα και μετά από επίμονες ερωτήσεις να παραδεχτεί, σύμφωνα με τις διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας, ότι «οι εισαγγελείς ό,τι έκαναν στη διάρκεια των καταθέσεών του, το έκαναν στην προσπάθειά τους να αποκαλυφθεί η αλήθεια για το σκάνδαλο Νovartis».

«Στο πλαίσιο της δουλειάς τους ενήργησαν οι άνθρωποι», όπως χαρακτηριστικά φέρεται να δήλωσε ο κ. Μανιαδάκης.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά αποκάλυψε ότι συνεργάστηκε στενά με Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη όταν ήταν υπουργοί Υγείας και για το λόγο αυτό είχε συχνές συναντήσεις με τον τότε σύμβουλο και νυν εισηγητή της πλειοψηφίας στην προανακριτική κ. Αθανάσιο Πλεύρη.

Σύμφωνα με το μάρτυρα οι συναντήσεις αυτές γίνονταν για να παρθούν αποφάσεις σχετικές με τις απαιτήσεις της τρόικας.

Ως νέος Διαματάρης παραδέχθηκε ότι ουδέποτε ήταν καθηγητής στην Οξφόρδη, όπως ισχυριζόταν τόσα χρόνια.

Επιπλέον, μεγάλη εντύπωση προκάλεσε στα μέλη της επιτροπής το γεγονός ότι όταν ρωτήθηκε αν αποκλείει το ενδεχόμενο να επαναφέρει σε ισχύ τις καταθέσεις που έδωσε ως προστατευόμενος μάρτυρας με το όνομα «Αναστασίου» ή αν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπαχθεί σε καθεστώς προστατευόμενου κατηγορούμενου, εκείνος απάντησε «με αιφνιδιάζετε, δεν το έχω σκεφτεί, δεν το αποκλείω, επειδή είμαι κατηγορούμενος δε θέλω να απαντήσω».

Μήπως με αυτή την απάντηση στέλνει μήνυμα με αποδέκτες την πλειοψηφία της Βουλής και την κυβέρνηση;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ