ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παρασκήνιο της παραίτησης Διαματάρη: Γιατί ο Μητσοτάκης αποφάσισε την απομάκρυνσή του

Το παρασκήνιο της παραίτησης Διαματάρη: Γιατί ο Μητσοτάκης αποφάσισε την απομάκρυνσή του
ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τη «θυσία» του προσωπικού του φίλου υφυπουργού Εξωτερικών Αντώνη Διαματάρη επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να μην απολέσει το ηθικό πλεονέκτημα που του δίνει το νωπό εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο πρωθυπουργός δεν ήθελε το θέμα του πρώην υφυπουργού να «σέρνεται», γνωρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκμεταλλευτεί πολιτικά τις αποκαλύψεις για το πτυχίο του και τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Δεν θέλησε, επίσης, η υπόθεση να δημιουργήσει τριβές στο εσωτερικό της κυβέρνησης, προκαλώντας περαιτέρω ζημιά.

Έτσι, αποφάσισε να ζητήσει την παραίτησή του, ώστε να μην δώσει περαιτέρω λαβή για σχόλια στην αντιπολίτευση.

Σχόλια και συζητήσεις που θα είχαν ως αποτέλεσμα ένα ενδεχόμενο πλήγμα στην εικόνα της κυβέρνησης, που το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι παραμένει αλώβητη.

Η παραίτηση του υφυπουργού Εξωτερικών προστίθεται στους ήδη κακούς χειρισμούς που έγιναν στο θέμα των διοικητών νοσοκομείων πριν από μια εβδομάδα – ένα θέμα που αναστάτωσε την κυβέρνηση και προκάλεσε αρνητικά σχόλια στην κοινή γνώμη, ιδίως μετά τα όσα ανέφερε ο πρώην διοικητής του νοσοκομείου Τρικάλων που τελικώς παραιτήθηκε.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατάφερε να δημιουργήσει πλήγμα στην κυβέρνηση μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Χωρίς ιδιαίτερο κόπο, ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε να υπάρξουν δύο παραιτήσεις και για αυτό το λόγο, στην Κουμουνδούρου «ανοίγουν σαμπάνιες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λόγω της πολιτικής εμπειρίας που διαθέτει ως γόνος πολιτικής οικογένειας, γνωρίζει πολύ καλά ότι θέματα που έχουν να κάνουν με την εικόνα στην κοινωνία, αργά ή γρήγορα καταλήγουν σε πολιτικά δράματα.

Και για αυτό προτίμησε - με ό,τι σημαίνει αυτό για τον ίδιο λόγω της καλής σχέσης που έχει με τον πρώην πλέον υφυπουργό - να ζητήσει την παραίτησή του, πριν πάρει διαστάσεις η υπόθεση και η κυβέρνηση υποστεί ανεπανόρθωτο πλήγμα.

Τη δύσκολη αυτή υπόθεση ανέλαβε να διαχειριστεί το Μέγαρο Μαξίμου και έτσι διεμήνυσε στον υφυπουργό ότι πρέπει να παραιτηθεί, όπως άλλωστε και έγινε.

Εξάλλου, από την αρχή της υπουργοποίησης του συγκεκριμένου πρώην υφυπουργού, είχαν υπάρξει συζητήσεις σε κύκλους της ομογένειας για το σκοπό της τοποθέτησής του στο υπουργείο Εξωτερικών εξαιτίας και της σχέσης του με διάφορα λόμπι Ελλήνων που ζουν στην Αμερική μέσω του «Εθνικού Κήρυκα».

Ο κ. Διαματάρης αποδίδει όλες αυτές τις αποκαλύψεις των ΜΜΕ σε στοχοποίηση:

«Τις τελευταίες ημέρες δέχομαι προσωπικές επιθέσεις που λειτουργούν αποπροσανατολιστικά, με σκοπό να πλήξουν την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, τον οποίο αγαπώ και εκτιμώ, καθώς και να υπονομεύσουν το έργο μου. Για τον λόγο αυτό, υπέβαλα, με πόνο ψυχής, στον Κυριάκο Μητσοτάκη την παραίτησή μου από τη θέση του Υφυπουργού Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό».

Είχε προηγηθεί συζήτηση στο πρωθυπουργικό γραφείο για το αν και κατά πόσο μια τέτοια κίνηση θα είχε θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα και τελικά αποφασίστηκε ότι καλύτερα θα ήταν να παραιτηθεί τώρα, προτού υπάρξουν και άλλα δημοσιεύματα σε βάρος του, εντείνοντας έτσι το πλήγμα για την κυβέρνηση.

Ο κ. Διαματάρης στη δήλωση παραίτησής του αναφέρει ακόμη ότι:

«Ασχολούμαι με τα θέματα της Ομογένειας επί δεκαετίες. Μόνο μου μέλημα όλα αυτά τα χρόνια είναι η προσφορά στον Ελληνισμό. Για αυτό με μεγάλη τιμή αποδέχθηκα την πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να αναλάβω το χαρτοφυλάκιο του Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τα θέματα του Απόδημου Ελληνισμού».

Είναι λογικό η αξιωματική αντιπολίτευση να χαίρεται. Και αυτό γιατί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε, όπως υποστηρίζει, να «τσακαλώσει» την εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη, που μετά τις εκλογές εμφανιζόταν άτρωτος.

«Τα δύο περιστατικά “σημαδεύουν” στην καρδιά του πυρήνα της κυβέρνησης των άριστων», λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενα τα στοιχεία των δημοσιευμάτων.

Εξάλλου και ο Αλέξης Τσίπρας επένδυσε πολιτικά στο να «τσαλακωθεί» η κυβέρνηση, όταν πήρε πάνω του την υπόθεση.

Δίνοντας τον «τόνο» της τακτικής που ακολούθησε και που τελικά απέδωσε καρπούς, ο Αλέξης Τσίπρας είχε γράψει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook:

«Τελικά δεν έχουν ούτε ιερό, ούτε όσιο… Μετά τον διοικητή της ΕΥΠ χωρίς πτυχίο, τους εκατοντάδες αποτυχημένους πολιτευτές και κομματάρχες που διόρισαν διοικητές στα δημόσια νοσοκομεία και το μαζικό γιουρούσι της ΝΔ στο Δημόσιο, ο κ. Μητσοτάκης καλύπτει απόλυτα και τον υφυπουργό του, κ. Διαματάρη, παρά την ομολογία του για το πλαστό βιογραφικό του.

Έτσι επιβεβαιώνει ότι το πρόβλημα δεν είναι ο Διαματάρης αλλά ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Ως ο αρχιτέκτονας μιας κυβέρνησης πολιτικής εξαπάτησης, fake αριστείας και πελατειακής δοσοληψίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ