ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πανελλήνιες Εξετάσεις: Έρχονται σημαντικές αλλαγές

Πανελλήνιες Εξετάσεις: Έρχονται σημαντικές αλλαγές
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Το υπουργείο Παιδείας δρομολογεί σημαντικές αλλαγές για το απολυτήριο Λυκείου και το εξεταστικό σύστημα από το 2021, όπως γνωστοποίησε η Νίκη Κεραμέως. 

Σε συνέντευξή της, η υπουργός σημείωσε πως, από το ίδιο σχολικό έτος για τους μαθητές που θα εισαχθούν στην Α’ Λυκείου, θα συνυπολογίζονται με αυξανόμενη διαβάθμιση ανά τάξη, οι επιδόσεις των τριών τάξεων του λυκείου για την απόκτηση του εθνικού απολυτηρίου.

Οι υποψήφιοι, όπως είπε στην εφημερίδα «Καθημερινή», θα εξετάζονται στα τέσσερα μαθήματα στο τέλος της Γ' Λυκείου για να λάβουν το απολυτήριο. Το σύστημα αυτό, όπως ανέφερε η κ. Κεραμέως, προϋποθέτει βάση του 10 για τη λήψη του απολυτηρίου, όπως σήμερα.

Μεταξύ άλλων, προανήγγειλε την επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων από το ερχόμενο σχολικό έτος, με ορισμένες ωστόσο προσαρμογές, προκειμένου «να αξιοποιηθεί η εμπειρία από την προηγούμενη εφαρμογή της».

Παράλληλα, δρομολογούνται αλλαγές στα προγράμματα σπουδών των δύο βαθμίδων, ξεκινώντας από τα «θεμέλια», δηλαδή το νηπιαγωγείο. Στόχος, σύμφωνα με τη Νίκη Κεραμέως, είναι οι μαθητές να αποκτούν κρίσιμες δεξιότητες όπως η κριτική σκέψη και η συνεργατικότητα, «αλλά και ουσιαστική γνώση των τεχνολογιών και της χρήσης του Διαδικτύου».

Για τους στόχους αυτούς, το υπουργείο Παιδείας θέλει να εμπλουτιστεί το σχολικό πρόγραμμα με νέες θεματικές (π.χ. εθελοντισμός, επιχειρηματικότητα, σεξουαλική αγωγή, καταπολέμηση των εξαρτήσεων), ενώ θα αναμορφωθούν τα υπάρχοντα προγράμματα και βιβλία καθώς και πιθανόν οι ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ