ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουμουτσάκος: Πειρατική η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Κουμουτσάκος: Πειρατική η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS

«Πειρατική» χαρακτήρισε τη συμφωνία ΤουρκίαςΛιβύης ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος, που παράλληλα αποκάλεσε «πρωθυπουργό της Τρίπολης» τον Φάγεζ αλ Σάρατζ.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο ίδιος τόνισε πως πρόκειται καταφανώς για παράνομη συμφωνία.

«Δεν είναι συμφωνία είναι κοινό ανακοινωθέν» τόνισε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Δεν μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα με την Τουρκία» ξεκαθάρισε ο κ. Κουμουτσάκος, και συμπλήρωσε:

«Υπάρχει προϊούσα απομόνωση της Τουρκίας, όλοι οι μεγάλοι παίκτες είπαν ότι η συμφωνία είναι παράνομη».
Παράλληλα, υπογράμμισε πως η Άγκυρα θα βάλει και άλλα ζητήματα -πέραν της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας- σε περίπτωση συνυποσχετικού προσφυγής των δύο χωρών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, διεκδικώντας να «γκριζάρει» τα ελληνικά νησιά.

«Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης είναι θεμελιωδώς παράνομη. Όλοι οι μεγάλοι παίκτες την έχουν χαρακτηρίσει παράνομη. Έχουν τονίσει πως παραβιάζει γεωγραφικά δεδομένα. Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις προσπάθησαν να καθοριστεί ΑΟΖ με τη Λιβύη, αλλά πρόκειται για δύσκολο συνομιλητή» τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.

Μάλιστα, ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν έχει εξαντλήσει όλα τα όπλα των αντιδράσεών της.

«Ο νέος νόμος για το άσυλο είναι ιδιαίτερα αυστηρός»

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε πως ο νέος νόμος για το άσυλο είναι ιδιαίτερα αυστηρός και θα παράγει αποτελέσματα από την 1 Ιανουαρίου 2020.

«Οι διαδικασίες θα ενισχυθούν. Είναι πολύ σημαντική η ευρωπαϊκή διάσταση των επιστροφών με κοινές πτήσεις, όπως προτείναμε στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ» τόνισε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Μια δημοκρατική πολιτεία οφείλει να ακούει τις ανάγκες προσφύγων/μεταναστών & ταυτόχρονα τις ανάγκες ασφάλειας των πολιτών, το ονομάζω "δημοκρατική αυστηρότητα". Η χαλάρωση στην αντιμετώπιση των διεθνών συνθηκών οδήγησε στην πεποίθηση ότι η Ελλάδα είναι "χαλαρό" κράτος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ