ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Ασκείς παθητική και αμήχανη εξωτερική πολιτική

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Ασκείς παθητική και αμήχανη εξωτερική πολιτική
INTIME NEWS / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση το βράδυ της Δευτέρας εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, με αφορμή τις τρέχουσες εξελίξεις επί των ελληνοτουρκικών σχέσεων, λέγοντας πως ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του εφαρμόζουν μια «παθητική και αμήχανη εξωτερική πολιτική».

Σε ομιλία που απηύθυνε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, κατά τη διάρκεια ανοικτής εκδήλωσης της «Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Ανασυγκρότηση της Προοδευτικής Παράταξης», με τίτλο «Για μία νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία, για μία εναλλακτική στρατηγική, για το αύριο της Ελλάδας», ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «επείγουσα» την εφαρμογή μιας «ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής», τονίζοντας πως «είναι πατριωτική μας ευθύνη και υποχρέωση να επισημάνουμε και να αποτρέψουμε κάθε άστατη και σε σύγχυση παθητική πολιτική, που μπορεί να εξελιχθεί σε εξαιρετικά επικίνδυνη για τη χώρα».

«O τελευταίος που θα μπορούσε να μας εγκαλέσει για υπονόμευση του εθνικού μετώπου είναι ο κύριος Μητσοτάκης. Που για να κερδίσει λίγες ψήφους δε δίστασε να δηλητηριάσει και να διχάσει τον ελληνικό λαό, κάνοντας τα εθνικά μας θέματα αντικείμενο κεντρικής πολιτικής αντιπαράθεσης και σημαία ευκαιρίας. Είναι λοιπόν επείγουσα για μια σειρά από λόγους η συστράτευση των προοδευτικών πολιτών και των προοδευτικών δυνάμεων», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Εμείς, η προοδευτική παράταξη που πάντοτε στις κρίσιμες στιγμές πήραμε με θάρρος γενναίες αποφάσεις, προτάσσοντας το συμφέρον της πατρίδας έναντι του στενού κομματικού συμφέροντος, αγνοώντας το πολιτικό κόστος. Όπως αποδείξαμε άλλωστε και με τη Συμφωνία των Πρεσπών», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Για την προοδευτική παράταξη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και σε όσους κατηγορούν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι επιχειρεί να κατέχει την κηδεμονία της προοδευτικής παράταξης.

«Θα ρωτήσει κανείς καλοπροαίρετα: Θέλετε να έχετε το μονοπώλιο στον προοδευτικό χώρο; Σας ανήκει η δημοκρατική παράταξη; Φυσικά και δεν μας ανήκει η μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη. Όπως δεν ανήκει σε κανένα. Εμείς ανήκουμε σ' αυτή!», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Όσοι ανήκουμε στην προοδευτική παράταξη, έχουμε χρέος να συντονίσουμε το βήμα μας για να κερδίσει η Ελλάδα ένα καλύτερο αύριο. Και δεν παίζουμε στα ζάρια τα ιμάτια της δημοκρατίας, στηρίζοντας τη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη στα μεγάλα ζητήματα, την ώρα που ο λαός μας σταυρώνεται από την πολιτική της. Συντονίζουμε, λοιπόν, το βήμα μας γιατί μαζί, και μόνο μαζί μπορούμε να δώσουμε αποτελεσματικά και νικηφόρα τις μάχες και να κερδίσουμε τον πόλεμο με αποφασισμένους και πανίσχυρους αντιπάλους. Και μαζί, σημαίνει να αναδείξουμε τον κοινό μας δημοκρατικό και προοδευτικό τόπο, πάνω από τις μικρές μας απόλυτες αλήθειες. Μαζί σημαίνει να κάνουμε ένα βήμα πίσω στις δευτερεύουσες υπαρκτές διαφορές μας και πολλά βήματα μπροστά σε όσα μας ενώνουν. Μαζί, τέλος, σημαίνει, να πείσουμε κάθε δημοκρατικό πολίτη, κάθε απογοητευμένο, φοβισμένο, θυμωμένο δημοκρατικό πολίτη, ότι υπάρχει ρεαλιστική προοπτική προόδου και κοινωνικής δικαιοσύνης για την πατρίδα, αν ο ίδιος, μαζί με εκατομμύρια άλλους, πάρουν την υπόθεση αυτή στα χέρια τους. Με αυτά τα δεδομένα, θα συμφωνήσουμε, νομίζω, όλοι, ότι ακόμα κι αν δεν υπήρχε η δυνατότητα σήμερα ανασύνταξης και ανασυγκρότησης της Προοδευτικής παράταξης σε ένα ενιαίο πολιτικό φορέα, θα έπρεπε αυτή τη δυνατότητα να την εφεύρουμε. Γιατί η χώρα χρειάζεται να κοιτάξει επειγόντως προς τα εμπρός και αυτό απαιτεί έναν μεγάλο, ανοιχτό και δημοκρατικό πολιτικό υποκείμενο. Μια σύγχρονη και δημοκρατική κυβερνώσα αριστερά, με εκπεφρασμένη τη πολιτική βούληση να δουλέψει για τη δημιουργία μιας νέας προοδευτικής κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας, αλλά και για τη συγκρότηση ενός συνεκτικού και ρεαλιστικού προγράμματος προοδευτικής διακυβέρνησης», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το όραμα του Τσίπρα για μια προοδευτική Αριστερά

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «είναι επείγον να ξανανοίξει τη συζήτηση για το κόμμα της εποχής μας».

«Αυτό είναι για μένα, όπως εγώ το αντιλαμβάνομαι σήμερα, το νέο μεγάλο πολιτικό στοίχημα που έχουμε μπροστά μας. Ένα μεγάλο στοίχημα, για το οποίο αξίζει το κόπο να δώσουμε τις δυνάμεις μας. Και σας καλώ το στοίχημα αυτό να το παλέψουμε μαζί. Να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία να μετασχηματιστούν σε ένα σύγχρονο, συμμετοχικό και δημοκρατικό κόμμα της κυβερνώσας Αριστεράς. Της Αριστεράς της εποχής μας. Ένα κόμμα που δεν θα μένει στο επίπεδο των διακηρύξεων, της διαμαρτυρίας, της αντιπολίτευσης, αλλά θα είναι σε θέση να εφαρμόσει το πρόγραμμά του από θέση κυβερνητικής ευθύνης. Αυτή, κατά τη γνώμη μου είναι και πρέπει να είναι η Αριστερά της εποχής μας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η Αριστερά οφείλει να είναι πιο ανοιχτόμυαλη

Όπως σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, «η Αριστερά της εποχής μας οφείλει, κατά τη γνώμη μου, να είναι πιο ανοιχτόμυαλη, πιο παρεμβατική, πιο ξεκάθαρα ευρωπαϊκή σε σχέση με τη σημερινή Ευρωπαϊκή Αριστερά. Και ταυτόχρονα, όμως, να είναι πιο ριζοσπαστική, πιο μαχητική, πιο ξεκάθαρα ταξικά προσανατολισμένη σε σχέση με τη σημερινή Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία. Οφείλει τέλος να είναι κόκκινη αλλά ταυτόχρονα και πράσινη. Γιατί η κλιματική αλλαγή μας βάζει μπροστά σε ένα νέο καθήκον για λογαριασμό των επόμενων γενιών.Να μην αφήσουμε τον νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό να καταστρέψει τους φυσικούς πόρους του πλανήτη. Να τον υπερβούμε προτού αυτός υπερβεί το μέλλον και τη ζωή στο πλανήτη μας».

«Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί ένα ακόμα ξεκάθαρο μήνυμα, αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των πολιτικών γεγονότων και των συσχετισμών που διαμορφώνονται το τελευταίο διάστημα στη χώρα. Αποτυπώνει την ανάγκη της σύγκλισης, της επικράτησης των δυνάμεων της προόδου απέναντι στον ακραίο συντηρητισμό που έχει μεταμφιεστεί σε δήθεν επιστροφή στην κανονικότητα. Οι μάχες που έρχονται μπροστά μας θα είναι καθοριστικές. Καθοριστικές για την αριστερά, για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Για αυτό τον σκοπό, φτάσαμε σήμερα εδώ. Για αυτό το λόγο θα συνεχίσουμε ακόμη πιο δυνατοί και αποφασισμένοι. Με αριστερό πρόγραμμα. Με προοδευτικό βήμα. Με δημοκρατική ευθύνη», κατέληξε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ