ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Ο προϋπολογισμός ενσωματώνει όλες τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Πέτσας: Ο προϋπολογισμός ενσωματώνει όλες τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
INTIME/ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Εβδομάδα μεταρρυθμίσεων» χαρακτήρισε Στέλιος Πέτσας την εβδομάδα που διανύουμε, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή το μεταρρυθμιστικό της σχέδιο «που ενέκριναν οι πολίτες με την ψήφο τους στις εκλογές της 7ης Ιουλίου». Ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο η ιδιοκτησία του οποίου, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «ανήκει στην Ελλάδα, δεν επιβάλλεται έξωθεν».

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, στο πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, έως το τέλος του χρόνου η Βουλή των Ελλήνων θα έχει ψηφίσει 32 νομοσχέδια και το νέο Σύνταγμα.

«Πρόκειται για πρωτοφανές και εξόχως αποδοτικό κυβερνητικό έργο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Γιατί ο χρόνος είναι χρήμα. Και οι Έλληνες δεν μπορούν να περιμένουν» τόνισε, προσθέτοντας πως στο πλαίσιο αυτό, διανύουμε μια «εβδομάδα μεταρρυθμίσεων» για τη δημοκρατία, την οικονομία και την εθνική άμυνα.

Αναλυτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως σήμερα, Τρίτη, γίνεται στην Ολομέλεια της Βουλής συζήτηση και ψηφοφορία διυπουργικού νομοσχεδίου με επείγουσες διατάξεις.

«Αντί της πεπατημένης του παρελθόντος, δηλαδή με κατάθεση βροχής τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια, επιλέξαμε έναν καθαρό δρόμο με σεβασμό στη Βουλή, φέρνοντας ένα νομοσχέδιο που περιλαμβάνει όλες τις επείγουσες διατάξεις. Ανάμεσα στα άλλα με το νομοσχέδιο αυτό:

  • Παρατείνεται το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας κατά 4 μήνες, δηλαδή μέχρι και 30 Απριλίου 2020.
  • Παρατείνεται για πέντε μήνες, έως την 31η Μαΐου 2020, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης για την οριστική υπαγωγή στην ρύθμιση οφειλών προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) σε 120 δόσεις.
  • Δίνεται και στους παρόχους υγείας το δικαίωμα ένταξης σε ρύθμιση αποπληρωμής 120 δόσεων του ποσού της αυτόματης επιστροφής (clawback) έτους 2019.
  • Συνιστώνται 800 θέσεις Συνοριακών Φυλάκων ορισμένου χρόνου και ρυθμίζονται βασικά ζητήματα αυτής της κατηγορίας ένστολου προσωπικού για την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών.
  • Προβλέπεται δυνατότητα πρόσληψης πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου».

Αύριο, Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η τελική συζήτηση και ψηφοφορία για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που δίνει στους εκτός Επικράτειας Έλληνες εκλογείς τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους.

«Ανάσα στις τράπεζες το σχέδιο Ηρακλής»

Την Πέμπτη, στην Ολομέλεια της Βουλής θα πραγματοποιηθεί συζήτηση και ψηφοφορία για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αφορά το σχέδιο «Ηρακλής». Στόχος του σχεδίου είναι, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, να δώσει μια βαθιά ανάσα στις τράπεζες, καθώς θα απαλλάξει τους ισολογισμούς τους από κόκκινα δάνεια ύψους περίπου 30 δισ. ευρώ, δηλαδή από το 40% των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και θα ανοίξει τον δρόμο για τη χορήγηση ρευστότητας στην αγορά και την πραγματική οικονομία.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως θα συμβάλει, επίσης, στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και την προσέλκυση επενδύσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως το σχέδιο αυτό θα δώσει τη δυνατότητα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να βρουν κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, δημιουργώντας δουλειές και σταθερά εισοδήματα στην οικονομία μας, ενώ τα νοικοκυριά θα βρουν ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν τα όνειρά τους με τρόπο που δεν επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Όπως ανέφερε, επίσης, θα υπάρξει όφελος από τις προμήθειες που θα εισπράξει το Δημόσιο για την παροχή εγγυήσεων, οι οποίες θα ανέλθουν στα περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που θα ψηφιστεί στη Βουλή την Παρασκευή και που αφορά πρωτίστως την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεών μας και της αμυντικής μας βιομηχανίας.

Περιλαμβάνει τη συμφωνία αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 και Μιράζ 2000, καθώς και τη συμφωνία για την παροχή «επιπλέον υλικών» (excess materials) για τον εκσυγχρονισμό και τη συντήρηση των υποβρυχίων (τύπου 209 και 214) του Πολεμικού Ναυτικού.

«Με τις αποφάσεις αυτές αναβαθμίζεται σημαντικά η επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, ξεμπλοκάρονται προγράμματα που χρόνιζαν και ενισχύεται η αμυντική βιομηχανία της χώρας μας», δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας.

«Ο προϋπολογισμός ενσωματώνει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης στη ΔΕΘ»

Εκτενή αναφορά έκανε και στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2020 που -όπως εκτίμησε- σηματοδοτεί την επιστροφή της πατρίδας μας στο μέλλον, καθώς ενσωματώνει όλες τις μεταρρυθμίσεις που νομοθέτησε η κυβέρνηση.

«Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που, όχι μόνο δεν επιβάλλει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, αλλά μειώνει τα βάρη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς ενσωματώνει όλες τις εξαγγελίες που έκανε ο πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ. Αποδεικνύει πως, ό,τι είπαμε, το κάνουμε. Ο προϋπολογισμός του 2020 κάνει την αρχή για κλείσει ο φαύλος κύκλος της υπερφορολόγησης».

«Αντιμετωπίζει ταυτόχρονα το αναπτυξιακό και επενδυτικό κενό που διατηρούσε την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ουραγό στις επενδύσεις και πρωταθλήτρια στην ανεργία. Προβλέπει σημαντική αύξηση του Α.Ε.Π., από το 2,2% που καταγράφηκε σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. το πρώτο 9μηνο του 2019, στο 2,8% το 2020. Οδηγεί έτσι το Α.Ε.Π. της Ελλάδας, μετά από πολλά χρόνια, κοντά στα 200 δισ. ευρώ. Αυξάνει δηλαδή το Εθνικό Εισόδημα σε σχέση με φέτος κατά 7 δισ. ευρώ περίπου, ή 1.600 ευρώ περίπου κατά νοικοκυριό», συνέχισε.

«Ο προϋπολογισμός αυτός αποδεικνύει ότι η "ευημερία για όλους" δεν έρχεται από μόνη της, ούτε με συνθήματα. Απαιτείται σχέδιο, πολλή δουλειά και συνέπεια, που αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη και καλλιεργούν προσδοκίες ρεαλιστικής αισιοδοξίας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Καταλήγοντας, εξέφρασε τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης στις Ελληνίδες και στους Έλληνες που αυτό το Σαββατοκύριακο διακρίθηκαν με τις επιδόσεις τους σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις και μας έκαναν περήφανους για ακόμα μια φορά.

Παράλληλα, έδωσε συγχαρητήρια και στον σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο που θριάμβευσε στα φετινά Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στο Βερολίνο και αναδείχθηκε «Ευρωπαίος Σκηνοθέτης» της χρονιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ