ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας - Πάιατ συζήτησαν την «κλιμάκωση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας»

Τσίπρας - Πάιατ συζήτησαν την «κλιμάκωση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας»
Facebook/Alexis Tsipras

Συνάντηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, είχε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με τα όσα γνωστοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, συζητήθηκαν «οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, το πλαίσιο συνεργασίας 3+1 με το Ισραήλ και την Κύπρο, οι προοπτικές του αγωγού EastMed, αλλά και η κλιμάκωση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο με την υπογραφή συμφωνίας με τη σημερινή κυβέρνηση της Λιβύης».

Η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα:

Νωρίτερα σήμερα, θέση επί του μνημονίου συνεργασίας έλαβε και η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως φαίνεται από το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που ξεκινά αύριο.

Το προσχέδιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο εξασφάλισε η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», θεωρεί μεταξύ άλλων ότι το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης προσκρούει στο Δίκαιο της θάλασσας και συνεπώς είναι παράνομο, αν και η αξιολόγηση των αρμόδιων νομικών υπηρεσιών της ΕΕ συνεχίζεται.

«Το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τα τρίτα κράτη», αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει χωρίς αμφιβολία την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας», προστίθεται στο έγγραφο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ