ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Θετική η αναφορά Πέτσα για ευρωπαϊκές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Θετική η αναφορά Πέτσα για ευρωπαϊκές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ/ ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

«Θετική» χαρακτηρίζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, την αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, περί αξιοποίησης του πλαισίου κυρώσεων της ΕΕ κατά της Τουρκίας, στον απόηχο του μνημονίου κατανόησης μεταξύ Άγκυρας και κυβέρνησης της Τρίπολης για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στη Μεσόγειο.

«Ο κ. Πέτσας, αφήνοντας, ελπίζουμε, πίσω του τις λογικές του δόγματος της "λεπτής γραμμής", έδωσε σήμερα για πρώτη φορά το σήμα ότι η κυβέρνηση δε θα βασίζεται πια απλά στη διεκδίκηση καταδικαστικών δηλώσεων, αλλά θα αξιοποιήσει, εντός της ΕΕ και πολιτικά, το πλαίσιο κυρώσεων που καθιερώθηκε τον Ιούνιο του 2019», σημειώνουν οι εν λόγω πηγές.

«Είναι θετικό που αναφέρθηκε στην επεξεργασία κυρώσεων έναντι της Τουρκίας για τις ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ. Ελπίζουμε να υποστηρίξει ενεργά και την επέκταση των κυρώσεων για το κομμάτι της ελληνικής ΑΟΖ που βρίσκεται εντός της περιοχής της παράνομης συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης», προσθέτουν.

«Υπάρχει ένα πλαίσιο επαφών του πρωθυπουργού και της ελληνικής διπλωματίας με άλλες χώρες, εντός και εκτός Ευρώπης, ώστε να απομονωθεί διπλωματικά η Τουρκία απέναντι στις παράνομες, κατά το Διεθνές Δίκαιο, ενέργειές της με αποκορύφωμα την άκυρη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης», δήλωσε νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1, ο κ. Πέτσας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, που είδε το «φως» της δημοσιότητας ικανοποιούνται τρία θέματα που έχει θέσει η κυβέρνηση για τις τουρκικές προκλήσεις: Η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας, η ρητή αναφορά ότι δεν παράγει κανένα νόμιμο αποτέλεσμα αυτή η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης και η διατύπωση της ανεπιφύλακτης στήριξη της Ευρώπης στην Ελλάδα και την Κύπρο.

«Αυτά τα τρία πράγματα δίνουν την πολιτική «ομπρέλα» ώστε όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες της ΕΕ αλλά και οι υπουργοί να μπορέσουν να εξειδικεύσουν ένα πλαίσιο για να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα ακόμα και με κυρώσεις, εάν χρειαστεί» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει μια ευρύτερη ευρωπαϊκή «ομπρέλα» στήριξης της χώρας μας και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταδικάσουν τις τουρκικές προκλήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ