ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο ΚΥΣΟΙΠ την ερχόμενη Πέμπτη το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα

Στο ΚΥΣΟΙΠ την ερχόμενη Πέμπτη το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα
INTIME NEWS / ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου το τελικό κείμενο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα και θα ακολουθήσει η υποβολή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από το τέλος του έτους.

Αυτό γνωστοποίησε ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, σήμερα κατά την παρουσίαση του ΕΣΕΚ στις Επιτροπές Παραγωγής και Εμπορίου και Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής προκειμένου να ληφθούν υπόψη και οι παρατηρήσεις και των εκπροσώπων των κομμάτων, πριν την οριστικοποίηση του κειμένου. Υπενθυμίζεται ότι η δημόσια διαβούλευση για το ΕΣΕΚ λήγει στις 16 Δεκεμβρίου.

Ειδική αναφορά έκανε στην πλήρη απολιγνιτοποίηση έως το 2028, το χρονοδιάγραμμα της οποίας θα παρουσιαστεί την Δευτέρα, στο πλαίσιο της παρουσίασης του business plan της ΔΕΗ. Τόνισε ότι έχει ληφθεί μέριμνα ώστε η Μελέτη Επάρκειας Ισχύος του ΑΔΜΗΕ να ενσωματώνει τις βασικές παραδοχές για τη αξιολόγηση της επάρκειας του ηλεκτρικού συστήματος και υπογράμμισε ότι το masterplan για την Δίκαιη Μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών που θα παρουσιαστεί εντός του 2020 δεν θα είναι «έκθεση ιδεών, αλλά σχέδιο υλοποιήσιμο, με συγκεκριμένα μέτρα και κίνητρα».

Όσον αφορά στις πρωτοβουλίες για την εξοικονόμηση ενέργειας, ο υφυπουργός είπε ότι κατά τους πρώτους μήνες του 2020 θα προκηρυχθεί το πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» για ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτηρίων, το οποίο ανασχεδιάζεται ώστε οι παρεμβάσεις να χρηματοδοτούνται από τους ίδιους τους φορείς αλλά και από Εταιρείες Ενεργειακών Υπηρεσιών προκειμένου να κινητοποιηθούν και ιδιωτικοί πόροι.

Παράλληλα, σχεδιάζονται καινούρια προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης για κατοικίες και βιομηχανίες, στο πλαίσιο του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027.

Μετά την παρουσίαση του ΕΣΕΚ στη Βουλή ακολούθησε συνάντηση της Διυπουργικής Επιτροπής για το ΕΣΕΚ, όπου συζητήθηκαν τα σχόλια που έχουν κατατεθεί μέχρι τώρα και οι τελικές παρατηρήσεις των μελών της Επιτροπής, ενόψει της λήξης της διαβούλευσης τη Δευτέρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ