ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος λιβυκής βουλής: Όμηρος της Τουρκίας η κυβέρνηση της Λιβύης

Πρόεδρος λιβυκής βουλής: Όμηρος της Τουρκίας η κυβέρνηση της Λιβύης
AP

Ο πρόεδρος του εκλεγμένου λιβυκού Κοινοβουλίου, Ακίλα Σαλέχ Ίσα, καταγγέλλει το Σάββατο πως η κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης με έδρα την Τρίπολη και πρωθυπουργό των Φαγέζ αλ Σάρατζ, ελέγχει μόλις το 10% της χώρας και δρα υπό την απόλυτη εποπτεία της Τουρκίας.

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο κ. Ίσα χαρακτηρίζει για ακόμη μία φορά «άκυρο και παράνομο» το Μνημόνιο Κατανόησης που είχε υπογράψει τον περασμένο μήνα ο αλ Σάρατζ με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και προβλέπει τη χάραξη νέων θαλάσσιων συνόρων αλλά και κοινής ΑΟΖ ανάμεσα στην Άγκυρα και την Τρίπολη.

«Η κυβέρνηση της Τρίπολης ελέγχει μόλις το 10% της Λιβύης, είναι όμηρος τρομοκρατών και ανδρείκελο της Τουρκίας, επομένως το μνημόνιο που υπέγραψε με τον Ερντογάν για τις ΑΟΖ των δύο χωρών είναι άκυρο και παράνομο», σημειώνει ο πρόεδρος του λιβυκού κοινοβουλίου.

«Το λιβυκό Κοινοβούλιο κατήγγειλε τη συμφωνία στα Ηνωμένα Εθνη και στον Παναφρικανικό Σύνδεσμο. Η διοίκηση αλ Σάρατζ είναι μια δοτή κυβέρνηση, που δεν έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Ελέγχεται από τρομοκρατικές οργανώσεις που καταζητούνται διεθνώς και υποστηρίζονται από την Τουρκία. Ήρθαμε λοιπόν να πούμε στους Έλληνες ότι η κυβέρνηση του αλ Σάρατζ είναι μη νόμιμη, όπως και η συμφωνία της με τους Τούρκους, η οποία δεν πρόκειται να κυρωθεί από τη νόμιμη Βουλή των Αντιπροσώπων», προσθέτει.

Ερωτηθείς, ειδικότερα, τι είναι εκείνο που ενώνει τους κυρίους αλ Σάρατζ και Ερντογάν, ο Ακίλα Σαλέχ Ίσα απαντά: «Μα οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι. Όλοι οι ηγέτες των Αδελφών Μουσουλμάνων βρίσκονται στην Τουρκία, η οποία ενισχύει τις οργανώσεις τους με όπλα και ξέρουμε ότι αυτά τα όπλα έχουν φτάσει και στη Λιβύη. Οι τρομοκράτες, που υποστηρίζονται από την Τουρκία, επιβάλλουν στον αλ Σάρατζ ποιος θα διοριστεί, άσχετα αν είναι υψηλά ιστάμενος ή υφιστάμενος».

Παράλληλα, χαρακτηρίζει «απειλή» τη στάση της Τουρκίας καθώς και τις πρόσφατες δηλώσεις του Ερντογάν, ότι η Άγκυρα μπορεί να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη να πολεμήσουν στο πλευρό του αλ Σάρατζ.

«Πιστεύω ότι τα λεγόμενά του αντιπροσωπεύουν μια απειλή. Οσο για τη στάση μας, αυτή είναι ξεκάθαρη: οι ένοπλες δυνάμεις μας, ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός (του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ) δήλωσαν ότι είναι έτοιμες και είναι διατεθειμένες να καταστρέψουν οποιαδήποτε στρατιωτική αποστολή επιχειρήσει να διεισδύσει στα χωρικά ύδατα της Λιβύης. Και βέβαια, ο λιβυκός λαός είναι ενωμένος στην απόρριψη αυτής της συμφωνίας. Τονίζω ότι όλες οι λιβυκές φυλές έχουν ανακοινώσει ότι την απορρίπτουν. Θεωρούμε αυτή τη συμφωνία προδοτική για τον λιβυκό λαό, γιατί δεν έχει κυρωθεί από τη Βουλή που τον εκφράζει, δεν έχει καν συζητηθεί μαζί της. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας έχουν σκοτώσει παιδιά μας στην Τρίπολη. Μπορεί να θεωρήσει κανείς λογικό ένας ηγέτης της Λιβύης να συναλλάσσεται με κάποιον που σκοτώνει τον λαό του;», υπογραμμίζει.

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στην Τουρκία, επισημαίνει πως «στην πραγματικότητα, προστατεύει τα δικά της συμφέροντα». Και προσθέτει: «Θέλει να μας ξαναγυρίσει στο καθεστώς της οθωμανικής αυτοκρατορίας και το επιδιώκει μέσω των δορυφόρων της, που αντιστρατεύονται τα συμφέροντα του λιβυκού λαού».

Ερωτηθείς, εξάλλου, τι θα πράξει, εάν η Τουρκία προχωρήσει σε έρευνες εντός της θαλάσσιας ζώνης της Λιβύης, ο κ. Ίσα απαντά: «Από τη στιγμή που απορρίπτουμε τη συμφωνία, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παρέμβει στην ΑΟΖ μας, ούτε στα χωρικά μας ύδατα. Εχουμε ήδη ενημερώσει τον ΟΗΕ. Θα προσφύγουμε σε διεθνή δικαστήρια και εντέλει, αν χρειαστεί, θα αντισταθούμε και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παραβιάσει την εδαφική μας κυριαρχία».

«Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να μεταφέρει στους κόλπους της Ε.Ε., στην οποία συμμετέχει, ότι η κυβέρνηση του αλ Σάρατζ δεν χαίρει της εμπιστοσύνης του λιβυκού Κοινοβουλίου και δεν εφαρμόζει την πολιτική συμφωνία για την ειρήνευση στη Λιβύη, επομένως δεν είναι νόμιμη. Μοιράζει την περιουσία των Λίβυων με άδικο τρόπο, χωρίς έγκριση από τη Βουλή, ξοδεύοντας χρήματα για την εκμίσθωση μισθοφόρων, εγκληματιών, που την καθιστούν υποτελή της Αγκυρας. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για τη διεθνή κοινότητα να συνεχίσει να αναγνωρίζει αυτή την κυβέρνηση», καταλήγει ο επικεφαλής της λιβυκής βουλής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ