ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προϋπολογισμός 2020: Οι τοποθετήσεις των εισηγητών κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης στη Βουλή

Προϋπολογισμός 2020: Οι τοποθετήσεις των εισηγητών κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης στη Βουλή
INTIME NEWS

Παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου, στην κατάμεστη αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, η πενθήμερη συζήτηση του κρατικού Προϋπολογισμού, οικονομικού έτους 2020

Η συζήτηση θα κορυφωθεί την ερχόμενη Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου, με τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των κομμάτων, και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας με την ονομαστική φανερή ψηφοφορία, η οποία - κατά παράδοση - λογίζεται ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Στη συζήτησή του στην Επιτροπή ο νέος κρατικός προϋπολογισμός έγινε δεκτός κατά πλειοψηφία, καθώς τον υπερψηφίζει μόνον η ΝΔ. ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 καταψηφίζουν, ενώ η Ελληνική Λύση επιφυλάσσεται για την Ολομέλεια.

Η συζήτηση άρχισε με τους γενικούς και ειδικούς εισηγητές και θα συνεχιστεί με κατάλογο ομιλητών εναλλάξ και ανάλογα με τη δύναμη των κομμάτων, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν από αύριο Κυριακή οι τοποθετήσεις των υπουργών και των αρχηγών των κομμάτων.

Πρώτος στο βήμα ανήλθε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Μανούσος Βολουδάκης, ενώ ακολούθησε η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου και αμέσως μετά ο εισηγητής του ΚΙΝ.ΑΛ., Κώστας Σκανδαλίδης, ενώ αμέσως μετά η συζήτηση συνεχίστηκε από τους γενικούς και ειδικούς εισηγητές όλων των κομμάτων της Βουλής.

Βολουδάκης (ΝΔ): Να αναβιώσουμε την παράδοση της υπερψήφισης των αμυντικών δαπανών

Έκκληση προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «να αναβιώσουμε την παράδοση της υπερψήφισης των αμυντικών δαπανών», απηύθυνε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Μανούσος Βολουδάκης.

«Ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία της τουρκικής προκλητικότητας, αυτή η κίνηση θα είναι ισχυρό μήνυμα σε αυτούς που φρουρούν με αυταπάρνηση την πατρίδα, ότι ενωμένοι τους στηρίζουμε», είπε ο κ. Βολουδάκης

Για το νέο Προϋπολογισμό, ο κ. Βολουδάκης είπε ότι θα σηματοδοτήσει την αρχή της ουσιαστικής ανάταξης της ελληνικής οικονομίας. «Ο Προϋπολογισμός του 2020», είπε ο κ. Βολουδάκης, «αποτυπώνει μια οικονομική πολιτική που βασίζεται στην αντίληψη ότι η ευημερία θα επανέλθει στη χώρα όταν κινητοποιηθούν οι επενδύσεις, εγχώριες και ξένες, και δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, ενώ δεν παραβλέπει και την ανάγκη να απλωθεί ένας δείκτης προστασίας για τους πιο αδύναμους απέναντι στον κίνδυνο της φτώχειας, αλλά και την ανάγκη της ελάφρυνσης της φορολογικής επιβάρυνσης των φυσικών προσώπων.

Ο κ. Βολουδάκης άσκησε δριμεία κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τους «καταστροφικούς πειραματισμούς του 2015», και για τους «συμβιβασμούς» με τους εταίρους που «δέσμευσαν» τη χώρα σε πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2060, και περιγράφοντας τον νέο προϋπολογισμό είπε ότι η κυβέρνηση επιτυγχάνει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, με μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, χωρίς ταυτόχρονα να επέρχεται πραγματική μείωση δαπανών σε κανένα τομέα πολιτικής.

Μιλώντας για τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού είπε ότι το 2020 το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης σε όρους ενισχυμένης εποπτείας προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 3,58% του ΑΕΠ., αυξημένο έναντι του σχετικού στόχου κατά 164 εκατ. Το ΑΕΠ εκτιμάται ότι τα αυξηθεί κατά 2,8%, λίγο πάνω από την τελευταία εκτίμηση της Επιτροπής (+2,3%) για το 2020. Οι συνολικές δαπάνες προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν σε 57, 2 δισεκ. αυξημένες κατά 772 εκατ. σε σχέση με την αντίστοιχη εκτίμηση για το 2019.

Ειδικότερα για τον κοινωνικό προϋπολογισμό και τις ασφαλιστικές εισφορές υπενθύμισε την εξαγγελία της μείωσης των εισφορών στη μισθωτή εργασία κατά 5% εντός της επόμενης τετραετίας, ενώ στον Προϋπολογισμό του 2020 έχει ήδη ενσωματωθεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στη μισθωτή εργασία κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες, με έναρξη εφαρμογής στο δεύτερο εξάμηνο του 2020. Για το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης είπε ότι το 2020 θα διαμορφωθεί στα 329,5 δισ. ή 167% του Α.Ε.Π., μειωμένο κατά 6,3 ποσοστιαίες μονάδες του Α.Ε.Π. έναντι του 2019.

Κατερχόμενος από το βήμα, μετά την ολοκλήρωση της εισήγησής του, ο κ. Βολουδάκης δέχθηκε τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ στα υπουργικά θεωρεία παρακάθονταν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, με πρώτο - δίπλα στον πρωθυπουργό - τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Παπανάτσιου (ΣΥΡΙΖΑ): Βαθιά ταξικός και ιδεοληπτικός ο φετινός Προϋπολογισμός

Βαθιά ταξικό και ιδεοληπτικό που υπηρετεί την νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, χαρακτήρισε τον κρατικό Προϋπολογισμό του 2020 η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Παπανάτσιου, κατά τη συζήτηση του στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης είναι βαθειά ταξικός, βαθειά ιδεοληπτικός και καταδεικνύει ότι η ΝΔ είναι πιστή στις νεοφιλελεύθερες ιδέες της. Πλουσιοπάροχες φοροελαφρύνσεις για τους ισχυρούς και καθόλου γενναιόδωρη με τα χαμηλά και μεσαία στρώματα», τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Παπανάτσιου.

Όπως υποστήριξε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, η πολιτική επιλογή της ΝΔ είναι αντιαναπτυξιακή ενώ την κατηγόρησε ότι παρέπεμψε στις καλένδες όλες τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, όπως τη μείωση των πλεονασμάτων στο 2,5% και την κατάργηση των «29 άδικων φόρων του ΣΥΡΙΖΑ».

«Δεν έχει βάσει το αφήγημα σας πως με τη μείωση των φόρων στα υψηλά κλιμάκια και τη μείωση του κόστους εργασίας, η ανάπτυξη θα μεγαλώσει την πίτα και θα δημιουργήσει καλύτερες προϋποθέσεις για τα κατώτερα στρώματα. Το μόνο που θα καταφέρει είναι η αύξηση των ανισοτήτων. Παρά την ρητορική σας για μείωση των φόρων και ελάφρυνση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, το μεγαλύτερο μέρος των φοροελαφρύνσεων σας, απονέμεται σε λίγους», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Το μόνο φόρο που παίρνετε πίσω είναι μόνο το φόρο των κερδών των επιχειρήσεων». Η κ. Παπανάτσιου μίλησε ακόμα για δημιουργική λογιστική σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις της κυβέρνησης για ρυθμό ανάπτυξης 2,8% και τόνισε ότι είναι μεγαλύτερες ακόμη και από τις προβλέψεις των διεθνών οργανισμών και διπλάσιες από τον αντίστοιχο της Ευρωζώνης.

«Ο πρώτος προϋπολογισμός που καταθέτετε μετά το τέλος των μνημονίων αποστρέφει το βλέμμα του από την κοινωνία και καταρρίπτει μία προς μία τις προεκλογικές σας εξαγγελίες. Δεν είναι κοινωνικός, δεν είναι αναπτυξιακός ενώ είναι ασύμβατος ακόμη και με τους δικούς σας στόχους για ανάπτυξη με ρυθμούς 3% ή 4%», κατέληξε η κ. Παπανάτσιου.

Σκανδαλίδης (ΚΙΝ.ΑΛ.): Εκτός αναπτυξαικής δυναμικής ο Προϋπολογισμός

«Για να αναπνεύσει η οικονομία έπρεπε να υπάρξει από την αρχή επαναδιαπραγμάτευση για το ποσοστό του πρωτογενούς πλεονάσματος, ώστε να δημιουργηθεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος και να εξοικονομηθούν πόροι, τόσο στο αναπτυξιακό όσο και στο κοινωνικό επίπεδο», ανέφερε, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, ο γενικός εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Σκανδαλίδης.

«Οι υπάρχοντες πόροι θα έπρεπε να ενταχθούν σε ένα μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό σχέδιο με σαφείς στόχους και προτεραιότητες που να ενισχύουν την παραγωγική ανασυγκρότηση και την περιφερειακή διάρθρωση της χώρας», είπε ο κ. Σκανδαλίδης και επισήμανε ότι χρειάζεται ανακατανομή πόρων και ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Εξίσου κρίσιμη είναι, όπως είπε, η εξασφάλιση ρευστότητας, μια γενναία φορολογική μεταρρύθμιση και ένα φορολογικό σύστημα με ορίζοντα δεκαετίας.

«Ο κρατικός προϋπολογισμός παραπέμπει στο μέλλον την επαναδιαπραγμάτευση των πλεονασμάτων, το μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό σχέδιο είναι ανύπαρκτο, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων παραμένει σταθερά μειωμένο και βραδυκίνητο, η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα κινείται ανάμεσα στους πλειστηριασμούς και την εξακολουθητική έλλειψη ρευστότητας, το φορολογικό νομοσχέδιο κάθε άλλο παρά ενισχύει την επιχειρηματική πρωτοβουλία της μεσαίας τάξης», είπε ο Κώστας Σκανδαλίδης, υπογράμμισε ότι ο Προϋπολογισμός είναι ξένος με την ανάγκη νέας αναπτυξιακής δυναμικής, στις προκλήσεις της εποχής και εκτίμησε ότι η φορολογική λαίλαπα συνεχίζεται αμείωτη παρά τις ελαφρύνσεις, την ίδια ώρα που περικόπτονται αντί να αναβαθμίζονται οι δαπάνες για το κοινωνικό κράτος.

Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ): Η κυβέρνηση εφαρμόζει τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιεί ο προϋπολογισμός του 2020, τόνισε στην τοποθέτησή του ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. Ο προϋπολογισμός της ΝΔ δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να εξειδικεύει τα μεγέθη του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση είπε ο κ. Καραθανασόπουλος και συνέχισε: Ο νέος προϋπολογισμός αποδέχεται τη λογική της ενισχυμένης εποπτείας και τα «ματωμένα» πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% και για το 2020, τα οποία φτάνουν μέχρι το 2060. Αυτά τα πλεονάσματα προέρχονται από την υπέρμετρη φορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων, ενώ έχουν ως αποτέλεσμα τη συνολικότερη επιδείνωση της θέσης των ίδιων των λαϊκών στρωμάτων.

Χαρακτήρισε επίσης, ακόμα πιο άδικο τον προϋπολογισμό της ΝΔ, καθώς με την φορολογική μεταρρύθμιση αυξάνει τα φορολογικά έσοδα. Όσο για τις πηγές αυτής της αύξησης, είπε ότι είναι από την «αντιλαϊκή, άδικη, έμμεση φορολογία», από την αύξηση του ΕΝΦΙΑ λόγω της αλλαγής των αντικειμενικών αξιών, παρά την πρόσφατη μεσοσταθμική μείωση του, και από την αύξηση των φόρων στα φυσικά πρόσωπα, παρά τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή. Οι μόνοι που ωφελούνται, είπε ο κ. Καραθανασόπουλος, είναι τα νομικά πρόσωπα. Πρόκειται κυρίως για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που ήδη λειτουργούν σε συνθήκες φορολογικής ασυλίας, όπως το εφοπλιστικό κεφάλαιο, και φοροαποφυγής.

Όπως σημείωσε ο κ. Καραθανασόπουλος, ο κρατικός προϋπολογισμός καταγράφει και προσπαθεί να υλοποιήσει, να χρηματοδοτήσει τις προτεραιότητες της αστικής τάξης που μπορεί να άλλαξε η κυβέρνηση όμως, οι προτεραιότητες της παραμένουν οι ίδιες: Δεν είναι άλλες, παρά η θωράκιση αυτής της αναιμικής καπιταλιστικής ανάπτυξης και η γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας μας σε ένα οξυμένο περιβάλλον. Ένα περιβάλλον, το οποίο χαρακτηρίζεται από ένταση των ανταγωνισμών, αλλά και της αστάθειας συνολικότερα.

Καταψηφίζοντας τον Προϋπολογισμό, ο κ. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, η φτωχο-μεσαία αγροτιά της χώρας μας, η νεολαία των λαϊκών στρωμάτων, δεν έχει τίποτα να περιμένει από τη συνέχιση αυτής της πολιτικής. Αποτελεί ένα μονόδρομο ραγδαίας επιδείνωσης της θέσης των λαϊκών στρωμάτων, γι' αυτό ακριβώς το λόγο, χρειάζεται μια συνολικότερη αντιπαράθεση και οργάνωση της λαϊκής πάλης, από καλύτερες θέσεις, στοχεύοντας το πραγματικό αντίπαλο της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, που δεν είναι η εκάστοτε κυβέρνηση κάθε φορά, αλλά πού είναι τα συμφέροντα του κεφαλαίου και τα οποία με συνέπεια υπηρετεί αυτό το άδικο και εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα.

Βιλιάρδος (Ελληνική Λύση): Προϋπολογισμός χωρίς οικονομικό σχεδιασμό και όραμα

«Ο Προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση για το 2020 δεν έχει κανένα πολιτικό όραμα, κανέναν οικονομικό σχεδιασμό, αλλά αποτελεί μόνο ένα διαχειριστικό εργαλείο για τον έλεγχο των εισπράξεων». Αυτό υπογράμμισε ο γενικός εισηγητής της «Ελληνικής Λύσης», Βασίλης Βιλιάρδος, κατά τη συζήτηση του νέου κρατικού προϋπολογισμού στην Ολομέλεια και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «συνεχίζει να τηρεί τις προτεραιότητες των μνημονίων σε ότι αφορά τη συρρίκνωση της χώρας και την υποταγή της στη Γερμανία».

Ο κ. Βιλιάρδος, την ομιλία του οποίου παρακολούθησε και ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Βελόπουλος, έκανε λόγο για απουσία μέτρων στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, αλλά και για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, ενώ υποστήριξε ότι αντί για φορολογικές μειώσεις που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, στον προϋπολογισμό, προβλέπονται αυξήσεις σε έμμεσους φόρους και τόνισε ότι «αν δεν μειωθούν δραστικά οι φόροι, η Ελλάδα θα βαδίζει από το κακό στο χειρότερο».

Ακόμα, χαρακτήρισε «όνειρο θερινής νυκτός» την εκτίμηση της κυβέρνησης ότι το δημόσιο θα εισπράξει από τις ιδιωτικοποιήσεις το ποσό των 2,44 δισ. ευρώ και την κατηγόρησε ότι αποσιωπά το γεγονός ότι αυτές θα δρομολογηθούν από «το ΤΑΙΠΕΔ που είναι σύνδικος πτώχευσης των δανειστών και έχει εντολή να ξεπουλήσει αυτά που του έχει μεταβιβάσει η χώρα».

«Ο παρών Προϋπολογισμός δεν έχει αναπτυξιακή κατεύθυνση, βασίζεται σε ευχολόγια περί αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων, ενώ δεν είναι αρκετές οι προσπάθειες που γίνονται για την υποστήριξη της κοινωνίας μέσω επιδομάτων. Εύλογα λοιπόν θα τον καταψηφίσουμε γιατί δεν δίνει καμία προοπτική στη χώρα», κατέληξε.

Αρσένης (ΜέΡΑ25): Ο Προϋπολογισμός αυτός είναι ανελεύθερος

«Ο Προϋπολογισμός δίνει διαπιστευτήρια υπακοής και έχει ξεκάθαρο ταξικό πρόσημο που θα καταγγείλουμε. Ο Προϋπολογισμός αυτός μοιάζει με τον προηγούμενο. Είναι και οι δύο ανελεύθεροι», ανέφερε ο γενικός εισηγητής του «ΜέΡΑ25» Κρίτων Αρσένης και επισήμανε ότι δεν αποτυπώνεται η κυβερνητική δέσμευση πώς «θα είναι ο πρώτος αναπτυξιακός προϋπολογισμός της μεταμνημονιακής Ελλάδας».

«Είχατε πει ότι θα μειώνατε τα πρωτογενή πλεονάσματα και τώρα μας λέτε ότι είστε αισιόδοξοι ότι μετά το 2021 θα μειωθούν στο 2% με 1,5%, με βάση συζητήσεις και διαρροές και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το 2022 δηλαδή, όταν έτσι και αλλιώς, ο στόχος μειώνεται στο 2,2%. Άρα αυτό το 0,2% θα είναι η μεγάλη μείωση των πλεονασμάτων;», ανέφερε ο Κρίτων Αρσένης.

Παρατήρησε επίσης ότι σε όλους τους κοινωνικούς τομείς της κρατικής χρηματοδότησης -την Παιδεία, την Υγεία, τον Πολιτισμό, τη στήριξη των ασθενέστερων, την κοινωνική πρόνοια- οι δαπάνες παραμένουν στάσιμες ή έχουν περικοπεί αισθητά.

«Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων παραμένει σταθερό, μείωση δαπάνης προκύπτει σε όλα τα είδη επιδομάτων, κατά 3 εκατομμύρια ευρώ είναι μειωμένες οι δαπάνες για τους ανασφάλιστους υπερήλικες, μείωση θα έχει και το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Μειωμένη είναι η συνταξιοδοτική δαπάνη, η κρατική επιχορήγηση στα ασφαλιστικά ταμεία, στην παιδεία οι μειώσεις φτάνουν τα 64 εκατομμύρια διότι προφανώς να συνεχιστεί η ομηρία των αναπληρωτών. Μειώνεται κατά 37 εκατομμύρια η χρηματοδότηση των νοσοκομείων. Αυτό είναι το ταξικό σας πρόσημο σε έναν προϋπολογισμό που συνεχίζει να μας οδηγεί σε αδιέξοδα», είπε ο γενικός εισηγητής του ΜέΡΑ25.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ