ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερντογάν: Σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις σε Καστελόριζο και Κρήτη

Ερντογάν: Σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις σε Καστελόριζο και Κρήτη
Presidential Press Service via AP, Pool

Ανεβάζει ακόμη περισσότερο τους τόνους ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που σε συνέντευξή του υποστήριξε πως η συμφωνία με τη Λιβύη είναι στην πραγματικότητα η αντιστροφή της Συνθήκης των Σεβρών και ξεκαθάρισε πως σχεδιάζονται γεωτρήσεις στο Καστελόριζο και την Κρήτη.

Μιλώντας στο φιλοκυβερνητικό κανάλι ΑΤV, ο Τούρκος πρόεδρος διεμήνυσε πως πολύ σύντομα θα γίνουν σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης -του μνημονίου που έχει βάλει «φωτιά» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μάλιστα, προσκάλεσε και διεθνείς εταιρείες να λάβουν μέρος στις έρευνες.

«Όσο ισχυρή είναι αυτή η επένδυση, τόσο πιο άνετη θα είναι και η δουλειά μας», ανέφερε, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως στη συνάντηση που είχε με τον Λίβυο Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, στην οποία συμμετείχε και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη.

Υποστήριξε δε, πως ο Σάρατζ είναι ο νόμιμος πρωθυπουργός της Λιβύης ενώ ο Χαφτάρ δεν έχει διεθνή αναγνώριση.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του επέμεινε στη θέση ότι το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο.

«Το ένα αφορά την θαλάσσια δικαιοδοσία και το άλλο την ασφάλεια και στρατιωτική συνεργασία. Το μνημόνιο σχετικά με τη θαλάσσια δικαιοδοσία επικυρώθηκε από την τουρκική εθνοσυνέλευση, το κοινοποιήσαμε στα ΗΕ για την εγγραφή του, η διαδικασία προχωρά γρήγορα. Και τώρα η συμφωνία για την στρατιωτική μας συνεργασία υποβλήθηκε στην εθνοσυνέλευση μας. Και εκείνη αφού επικυρωθεί από τη βουλή μας θα τεθεί σε ισχύ» ανέφερε, και συμπλήρωσε:

«Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν μονομερή βήματα εναντίον της Τουρκίας. Κατά τις επαφές που είχαμε με τον Μητσοτάκη και την αντιπροσωπεία του στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ, αυτό τους το είπαμε και ίδιος προσωπικά και η αντιπροσωπεία μου. Αυτοί ακόμη έχουν συγκεκριμένες προσδοκίες. Είπαμε ότι εμείς τα κάνουμε όλα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Θα συνεχίσουμε και από δω και πέρα να κάνουμε βήματα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Αυτοί που μπαίνουν σε διαμοιρασμό της ανατολικής Μεσογείου αγνοώντας τα δικαιώματα του διεθνούς δικαίου και τα δικαιώματα της Τουρκίας, ασφαλώς και ενοχλούνται από τα βήματα που κάνουμε. Εδώ γίνονται προσπάθειες να επιβληθούν κάποιοι σχεδιασμοί. Με ένα δίκαιο βήμα εμείς αυτά τα ματαιώσαμε. Θα προχωρήσω και πάρα πέρα. Εδώ στην πραγματικότητα υπάρχει αναστροφή τη συνθήκης των Σεβρών. Έχει γίνει ένα τέτοιο βήμα».

«Θα κάνουμε τις γεωτρήσεις μας»

Αναφορικά με το ζήτημα αποστολής στρατού στη Λιβύη -κάτι που έχει ακουστεί από κυβερνητικά στελέχη αλλά και τον ίδιο τον Ερντογάν τις τελευταίες ημέρες- ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως εάν υπάρξει αίτημα από τη Λιβύη η Άγκυρα θα αποφασίσει «ποια πρωτοβουλία θα αναλάβει».

«Το έχω πει και πιο πριν ότι είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε κάθε βοήθεια στη Λιβύη. Θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», ανέφερε. Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι στη Λιβύη άσχετες χώρες χωρίς να έχουν πρόσκληση έστειλαν ειδικές δυνάμεις ασφαλείας.

«Αυτή τη στιγμή κάνουν αυτού του είδους τις παράνομες δραστηριότητες στη Λιβύη. Αυτά πρέπει να ξεπεραστούν» υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Ο Ερντογάν δείχνοντας τον χάρτη είπε ότι «αυτό το μέρος που βλέπετε είναι η σύνδεση μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Ανατολικά της Κρήτης περνάει αυτή η ζώνη που βλέπετε. Αυτή η ζώνη ενοχλεί κάποιους σε σοβαρό βαθμό. Μέσα σε αυτή τη ζώνη αυτό το μέρος, είναι τα σημεία G, F και E, ειδικά η ένωση και τα σύνορα μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας. Τι είναι αυτά; Η υφαλοκρηπίδα. Εμείς εδώ ας πούμε ότι άνετα θα κάνουμε σεισμικές έρευνες. Αφού κάνουμε τις σεισμικές μας έρευνες θα κάνουμε και τις γεωτρήσεις μας».

Όπως είπε ο ίδιος, η Τουρκία στο παρελθόν δεν είχε σεισμικά ερευνητικά πλοία ούτε γεωτρύπανα.

«Τώρα υπάρχουν πλοία μας προηγμένης τεχνολογίας. Τώρα διαπραγματευόμαστε και το τρίτο γεωτρύπανο μας. Οι περιοχές εργασίες μας δεν είναι μόνο εδώ. Υπάρχουν εργασίες που πρέπει να κάνουμε και στην Μαύρη Θάλασσα. Τίθεται θέμα να κάνουμε αυτές τις εργασίες και σε διάφορες χώρες στον κόσμο. Επειδή πλέον η θέση του πετρελαίου στον κόσμο είναι πολύ, πολύ διαφορετική. Κάνοντας αυτές τις εργασίες θα κερδίσει και η Τουρκία και η Λιβύη. Θα κάνουμε αυτό το βήμα στη βάση του win win (όλοι κερδίζουν)», ανέφερε.

«Τα σύνορα ενόχλησαν κυρίως την Ελλάδα»

Στρέφοντας τα «πυρά» του κατά της χώρας μας για ακόμη μια φορά, ο Ερντογάν υποστήριξε πως «τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης ενόχλησαν κυρίως την Ελλάδα».

«Αυτές οι εργασίες δεν έγιναν για να ενοχληθούν εκείνοι» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, συμπληρώνοντας: «Η Λιβύη και η Τουρκία έχουν δικαιώματα σε αυτή τη θάλασσα και πρέπει να διατηρηθούν αυτά τα δικαιώματα».

Επιστρέφοντας στα εσωτερικά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι υπήρξε ενόχληση και στο εσωτερικό της χώρας.

«Μπορεί να προκληθούν κάποια πολύ διαφορετικά προβλήματα στο μέλλον. Εσείς με ποιον είσαστε; Εσείς είστε με την Τουρκία και τον τουρκικό λαό ή όχι; Βγείτε και πείτε το ξεκάθαρα. Είτε έτσι είτε αλλιώς εμείς θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας αυτές για το συμφέρον του λαούς και της χώρας μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ακόμη ότι πολύ σύντομα θα κάνουν και σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις.

«Οι προσδοκίες μας από εδώ είναι πολύ πολύ μεγάλες. Σήμερα με τον Σαρράζ συζητήσαμε όλα αυτά. Η λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου έχει σημαντικά αποθέματα υδρογονανθράκων. Ειδικά τον τελευταίο καιρό ακούμε για τις ανακαλύψεις κάποιων εταιρειών. Μπορεί και να πάρουμε μαζί μας κάποιες εταιρείες ισχυρές της διεθνούς κοινότητας. Αυτό θα αποκαλυφθεί και με τις επαφές που θα κάνουμε με τον Σαρράζ. Όσον ισχυρή είναι αυτή η επένδυση, τόσο πιο άνετη θα είναι και η δουλειά μας», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος και κατέληξε λέγοντας πως η τελευταία συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη ενίσχυσε την Τουρκία, καθώς ότι όλος ο κόσμος είδε πως η στην περιοχή δεν μπορεί να υπάρξει μια λύση χωρίς την Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ