ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σημίτης προκαλεί «αρρυθμίες» στους προεδρικούς του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Σημίτης προκαλεί «αρρυθμίες» στους προεδρικούς του ΣΥΡΙΖΑ
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME

Και ξαφνικά ο… Κώστας Σημίτης μπήκε στην ατζέντα της εσωκομματικής αντιπαράθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή τη φορά, δεν συγκρούονται οι προεδρικοί με τους «53», αλλά το ρήγμα σημειώνεται στο εσωτερικό του προεδρικού στρατοπέδου.

Σε πρώτο επίπεδο, επίδικο είναι η αποτίμηση του έργου του Κώστα Σημίτη ως πρωθυπουργού.

Η αντιπαράθεση πάει πιο βαθιά όμως και αφορά τον προγραμματικό προσανατολισμό του νέου ΣΥΡΙΖΑ με επίκεντρο τα ελληνοτουρκικά, αλλά και την επικείμενη προεδρική εκλογή.

Το άρθρο και η δήλωση Σημίτη

Το Σάββατο, με άρθρο του στα Νέα ο Κώστας Σημίτης επιτέθηκε στον Κώστα Καραμανλή για τα ελληνοτουρκικά, δίνοντας συνέχεια στη γνωστή «βεντέτα» μεταξύ των δύο πρώην πρωθυπουργών. Μεταξύ άλλων, ο κ. Σημίτης έγραψε:

«Το 2004 όταν πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με την απόφαση του Ελσίνκι, η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες για να αποφασισθεί η έναρξη των συνομιλιών με την Τουρκία, την Ελλάδα εκπροσωπούσε ο νέος πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών αποφασίστηκε η εκκίνηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας παρ’ όλο που δεν είχε τακτοποιήσει τις διαφορές της με την Ελλάδα, όσον αφορά την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση, αν και είχε τη δυνατότητα, δεν πρόβαλε την ένσταση για την έλλειψη ανταπόκρισης της Τουρκίας στον όρο που είχε τεθεί στο Ελσίνκι – και αφορούσε την ύπαρξη διαφορών σχετικά με την έκταση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Στη συνέχεια, ο κ. Σημίτης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία πήρε αποστάσεις από τον τίτλο της εφημερίδας «Για όλα φταίει ο Καραμανλής».

Η ανάρτηση…

Το άρθρο του Κώστα Σημίτη προκάλεσε τη βίαιη αντίδραση αρκετών στελεχών τα ΝΔ, καθώς και των φιλικά διακείμενων στον Κώστα Καραμανλή ΜΜΕ. Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος μίλησε για φωνές διχαστικής μικροψυχίας.

Ενώ η διαμάχη γύρω από το άρθρο Σημίτη εξελισσόταν ως ένα ακόμα επεισόδιο της κόντρας σημιτικών-καραμανλικών, μια ανάρτηση του Παύλου Πολάκη έβαλε τον ΣΥΡΙΖΑ στο κάδρο.

Μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ έγραψε ότι:

«ΣΗΜΙΤΗ !!!! ΑΕΙ κρύψου σε καμία τρύπα που εχεις και άποψη για τα εθνικά. Με τη στάση σου "γκριζαριστηκαν"τα ΙΜΙΑ.εσυ ΕΔΩΣΕΣ τον Οτσαλάν στους Τούρκους ,Εσυ έκανες "νόμο κίνησης"της ελληνικής κοινωνίας τη μίζα και το μαύρο χρήμα ,Εσυ έφαγες τα λεφτά του κοσμάκη στο Χρηματιστήριο ,εσυ εστησες το πάρτυ των Ολυμπιακών του 2004 με την Αγγελοπουλου,απο σένα και τον Κοσμιδη ξεκίνησε το 1997 το μεγάλο πάρτυ με τη φαρμακευτική δαπάνη !!!»

…και η απάντηση

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα προερχόμενα από τον εκσυγχρονισμό στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας αντέδρασαν έντονα. Σε κοινή δήλωσή τους οι Νίκος Μπίστης, Αντώνης Λιάκος και Παναγιώτης Παναγιώτου ανέφεραν: «Είναι δικαίωμα του Παύλου Πολάκη να κρίνει και να επικρίνει την διακυβέρνηση Σημίτη. Ακόμα και όταν άθελα του -όπως πιστεύουμε - η κριτική του στα εθνικά θέματα ταυτίζεται με αναχρονιστικές και εθνικιστικές προσεγγίσεις. Όταν όμως η κριτική μετατρέπεται σε προσωπικό λίβελο και εκτρέπεται σε απαράδεκτους χαρακτηρισμούς βλάπτει σοβαρά την υπόθεση της ανασυγκρότησης της σύγχρονης Αριστεράς. Το ύφος στην πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να συμβαδίζει με το ήθος της Αριστεράς. Αυτή είναι απαίτηση του κόσμου που ακολουθεί τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία

Ένα πολύ πλούσιο τοπίο

Επισήμως, η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν υφίσταται ζήτημα. Πρόσωπο του περιβάλλοντος του προέδρου είπε χαρακτηριστικά στο CNN Greece: «Μην κάνετε την τρίχα τριχιά και μη δημιουργείτε θέματα εκεί που δεν υπάρχουν».

Ωστόσο, είναι εμφανές ότι η ανάρτηση Πολάκη και η απάντηση των εκσυγχρονιστών του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε σοβαρές αρρυθμίες στο προεδρικό στρατόπεδο, στο οποίο ανήκουν όλοι οι αντιμαχόμενοι.

Σε μια στιγμή που οι προεδρικοί δημιουργούσαν τους όρους μιας μετωπικής εσωκομματικής σύγκρουσης δύο στρατοπέδων («ποιοι θέλουν τη διεύρυνση και ποιοι όχι»), η διαμάχη γύρω από τον Κώστα Σημίτη αναδεικνύει μια πολύ πιο πλούσια εικόνα. «Ασφαλώς το εσωκομματικό τοπίο είναι πολύ πιο σύνθετο από μια σύγκρουση δύο στρατοπέδων», είπε στο CNN Greece ηγετικό στέλεχος της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Σε ανάλογο μήκος κύματος, βουλευτής των προεδρικών σε συνομιλία του με το CNN Greece δεν αποτίμησε αρνητικά το έργo του Κώστα Σημίτη στα ελληνοτουρικικά, τοποθετήθηκε δηλαδή στους αντίποδες της δήλωσης Πολάκη.

Τρία ερωτήματα

Πέρα από αυτό καθαυτό το ζήτημα Σημίτη, οι διαφωνίες στο εσωτερικό του προεδρικού στρατοπέδου σχετίζονται επίσης:

  1. Με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στα ελληνοτουρκικά και το θα συνεχίσει το κόμμα της σημερινή «εθνικά υπεύθυνη» στάση ή θα προχωρήσει σε «εθνική πλειοδοσία».
  2. Με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε ενδεχόμενη νέα προεδρική θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου.
  3. Με την εν γένει τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο «σύστημα Καραμανλή» και το «σύστημα Σημίτη».

Η εσωκομματική αντιπολίτευση

Οι αρρυθμίες του προεδρικού στρατοπέδου δεν πέρασαν, εννοείται, απαρατήρητες από το ρεύμα της ενιαίας εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Ερωτηθέν από το CNN Greece, κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε το εξής σχόλιο για τη διαμάχη γύρω από τον Κώστα Σημίτη, είπε:

«Την παρακολουθώ. Το σίγουρο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζεται ούτε νεοαυριανιστές ούτε νεοσημιτικούς».

Άλλο κορυφαίο στέλεχος με μακρά πορεία στη λεγόμενη «Ανανεωτική» Αριστερά, είπε στο CNN Greece ότι «στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου πρέπει να αναδειχθούν τα πραγματικά στρατηγικά διλήμματα και όχι να αυτοεγκλωβιστούμε σε οργανωτικίστικου χαρακτήρα διαμάχες. Τα ελληνοτουρκικά είναι ένα από αυτά τα κρίσιμης σημασίας ζητήματα απέναντι στα οποία πρέπει να τοποθετηθεί κανείς με σαφήνεια. Θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να περάσει το «πνεύμα των Πρεσπών» στα ελληνοτουρκικά ή όχι», κατέληξε ο συνομιλητής μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ