ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πηγαδάκι» με Στουρνάρα στη Βουλή: Άλλος αποφασίζει αν θα παραμείνω στη θέση μου

«Πηγαδάκι» με Στουρνάρα στη Βουλή: Άλλος αποφασίζει αν θα παραμείνω στη θέση μου
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS

Αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας εμφανίστηκε ο διοικητής της ΤτΕ μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα με αντικείμενο την παράδοση της Ενδιάμεσης Έκθεσης της κεντρικής τράπεζας.

Το γιορτινό κλίμα και τα θετικά στοιχεία επέτρεψαν αστεϊσμούς και αβρότητες με τον Πρόεδρο της Βουλής να πλέκει το εγκώμιο του κ. Στουρνάρα που «προστάτευσε γόνιμα και επάξια τα συμφέροντα της χώρας σε περιόδους δεινής αναστάτωσης», παραπέμποντας σε ποίημα του Καβάφη.

«Κι αν παραπονιέται κάποιος στο γνωστό ποίημα Καβάφη ότι τριγύρω μου έχτισαν τείχη και δεν άκουσα κρότο κτιστών ή ήχων, αυτό το παράπονο δεν θα μπορεί να λεχθεί για τις οικονομικές εξελίξεις εάν παρατηρήσουμε σωστά τις εκθέσεις της ΤτΕ», ανέφερε ο Κώστας Τασούλας με τον Γιάννη Στουρνάρα να απαντά με την ίδια ποιητική διάθεση.

Αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος της Βουλής, όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Οικονομικών, κατά την περίοδο μετά το 2012 του έστελνε ποιήματα του Καβάφη και του Παλαμά για να τον εμψυχώσει και όταν τον ρώτησε γιατί δεν του έστειλε Καρυωτάκη, ο κ Τασούλας είπε για να μην εμπνέει πεσιμισμό και απαισιοδοξία.

Ο κεντρικός τραπεζίτης μαζί με τον Πρόεδρο της Βουλής «πέρασαν» από την αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών για ευχές.

Ο Γιάννης Στουρνάρας εξέφρασε την ικανοποίηση για την επιστροφή της ρευστότητας στην αγορά, σε συνδυασμό και με το «μαξιλαράκι» που υπάρχει στην ΤτΕ, ενώ προβαίνοντας σε μια σύντομη αποτίμηση της πορείας εξόδου από τη χώρα τόνισε πως «μας έσωσε η Ακρόπολη», καθώς οι εταίροι μας «δεν μπορούσαν να αφήσουν το λίκνο της δημοκρατίας και του πολιτισμού να χρεωκοπήσει».

Σε ερώτηση δημοσιογράφων, άφησε να εννοηθεί ότι αν ξεμπλοκάρουν οι τράπεζες από το θέμα των κόκκινων δανείων θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.

Σε ό,τι αφορά στην Ενδιάμεση Έκθεση της ΤτΕ, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι είναι αντικειμενική και έχει θετικά στοιχεία και προκλήσεις και ότι ο ρυθμός ανάπτυξης τελικά θα είναι μεγαλύτερος από αυτόν που προσδιορίζεται στην έκθεση, διότι δεν περιλαμβάνονται τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σημειώνοντας ότι το 1,9% για το 2019 και το 2,4% για το 2020 είναι μάλλον ξεπερασμένα.

«Θα κινηθούμε πάνω από το 2% φέτος και αρκετά πάνω από το 2% την επόμενη χρονιά και αυτό σε περίοδο που επιβραδύνεται η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα, επειδή βελτιώνεται το διαθέσιμο εισόδημα και αυξάνονται οι επενδύσεις», είπε, στέλνοντας παράλληλα, μήνυμα πως δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός.

Επεσήμανε ότι πρέπει να συνεχιστεί η δημοσιονομική πειθαρχία και να μειωθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα σε συνεννόηση με τους εταίρους, να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια. Από την πλευρά του, ο κ. Τασούλας παραλλήλισε την ΤτΕ με έναν δεύτερο Συνήγορο του Πολίτη, σημειώνοντας ότι η τιθάσευση του πληθωρισμού κάτω από το 2% είναι στόχος πρωτίστως φιλολαϊκός, όπως και η βελτίωση του επιπέδου απασχόλησης.

«Η παρουσία σας εδώ σήμερα αλλά και η πορεία ελληνικής οικονομίας, όπως κατεγράφη στον ψηφισθέντα προϋπολογισμό 2020, αποπνέει κλίμα βάσιμης αισιοδοξίας.

Η φιλοδοξία του προϋπολογισμού που συνάδει με τις προβλέψεις σας είναι αύξηση του εθνικού προϊόντος στο 2,8% μείωση της ανεργίας στο 20, κατά 100.000 συνανθρώπους μας και όλη αυτή η βάσιμα αισιόδοξη προοπτική για την ελληνική οικονομία μετά απόν 10 σκληρά χρόνια με κακουχία σε λαό αλλά άντεξε και στηρίζει ελπίδες του σε βάσιμη αισιοδοξία που έρχεται όλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι και τα παθήματα της κρίσης έγινα μαθήματα και κυρίως ότι η προσπάθεια να χτίσουμε μια νέα οικονομίας σταθερές και όχι σε σαθρές βάσεις εξασφαλίζει μέλλον χώρας και παιδιών μας, γιατί μόνο αυτό που είναι και καταστατικός στόχος της ΤτΕ, η διατηρήσιμη ανάπτυξης και όχι χτισμένη πάνω στην άμμο, θα απαγάγει κυριολεκτικά τη χώρα από κάθε πιθανότητα επιστροφής ζημιάς και καταστροφής που έχουμε δει τόσες φορές να επαναλαμβάνεται στην ελληνική ιστορία", είπε παραλαμβάνοντας την Ενδιάμεση Έκθεση της ΤτΕ.

Σε ό,τι αφορά πάντως, τα μελλοντικά σχέδια του κ. Στουρνάρα, καθώς η θητεία του λήγει τον Ιούνιο, ο ίδιος απέφυγε να τα αποκαλύψει, λέγοντας ότι είναι νωρίς ακόμη.

«Προηγείται η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, εξάλλου άλλος αποφασίζει», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ