ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγωγός EastMed: Στις 2 Ιανουαρίου «πέφτουν» οι υπογραφές στην Αθήνα

Αγωγός EastMed: Στις 2 Ιανουαρίου «πέφτουν» οι υπογραφές στην Αθήνα
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στις 2 Ιανουαρίου θα υπογραφεί στην Αθήνα διακρατική συμφωνία από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον ενεργειακό αγωγό EastMed.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία θα ολοκληρωθεί και με την υπογραφή της από την Ιταλία.

Μάλιστα, το Σάββατο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είχε επικοινωνία με τον κ. Μητσοτάκη για την ευρύτερη κατάσταση ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων, καθώς και τον αγωγό EastMed.

Πριν μιλήσει με τον κ. Μητσοτάκη, ο Νετανιάχου είχε επικοινωνία και με τον Νίκο Αναστασιάδη εκφράζοντας τη στήριξη του σε όσα πρεσβεύει η τριμερής συμμαχία Ισραήλ-Ελλάδα-Κύπρου.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ επανέλαβε προς τον κ. Αναστασιάδη τη σταθερή θέση του Ισραήλ για τα ζητήματα αυτά και την καταδίκη του παράνομου μνημονίου συναντίληψης μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης και εισηγήθηκε άμεση υπογραφή συμφωνίας για τον αγωγό μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας.

Πρόκληση Ερντογάν: Θα συνεχίσουμε να έχουμε πρόσβαση στον EastMed

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις σχετικά με τη συμφωνία για τον αγωγό.

«Η Ελλάδα και οι σύμμαχοί της προσπαθούν να μπλοκάρουν την πρόσβαση της Τουρκίας σε όλες τις θάλασσες, αλλά η Τουρκία θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση στον EastMed μέσω πρωτοβουλιών όπως η Συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη και την “ΤΔΒΚ”», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία που πραγματοποίησε στη Κυριακή στη διοίκηση των ναυπηγείων Γκιουλτζούκ.

Και πρόσθεσε: «Εάν εγκαταλείψουμε τη διαδικασία που ξεκινήσαμε με την "ΤΔΒΚ" και την Λιβύη, δεν θα μας αφήσουν ακτή ούτε για να μπούμε στη θάλασσα, ούτε να ρίξουμε πετονιά».

«Θα εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατότητα σε ξηρά, θάλασσα κι αέρα. Αν χρειαστεί, θα αυξήσουμε τη στρατιωτική υποστήριξη προς τη Συρία και την Λιβύη», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ