ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωματικό «σπριντ» Μητσοτάκη τον Ιανουάριο

Διπλωματικό «σπριντ» Μητσοτάκη τον Ιανουάριο
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Καρπούς αποφέρουν, όπως όλα δείχνουν, οι διπλωματικές κινήσεις της Ελλάδας, που στόχο έχουν τη διεθνή απομόνωση της Άγκυρας.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα για την υπογραφή του αγωγού φυσικού αερίου ΕastMed ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και όλα τα «φώτα» θα είναι στραμμένα στην Ελλάδα.

Στη χώρα μας θα είναι στραμμένη και η προσοχή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος φαίνεται πως έχασε το «στοίχημα» για στήριξη από την Τυνησία παρά την προ ημερών αιφνιδιαστική του επίσκεψη στη χώρα.

Πέντε ημέρες μετά τις… υπογραφές για τον ΕastMed, που αναμένεται να κοστίσει 7 δισ. και έχει και αμερικανική συμμετοχή, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφτεί τον Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου. Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον αναμένεται να ενισχύσει τα ελληνικά επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς στον διπλωματικό «πόλεμο» με την Τουρκία σε διεθνή φόρα και οργανισμούς.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει έμφαση στο διεθνές δίκαιο και να παρουσιάσει τις προκλήσεις της Άγκυρας, μεταξύ των οποίων και το μεταναστευτικό που έχει εργαλειοποιήσει ο Τούρκος πρόεδρος για να εκτοξεύει απειλές σε βάρος της χώρας μας.

Στο Παρίσι για δεύτερη φορά

Συνεχίζοντας το διπλωματικό… σπριντ, ο κ. Μητσοτάκης μέσα στον Ιανουάριο πρόκειται να επισκεφθεί και τον Εμανουέλ Μακρόν στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος από την πρώτη στιγμή έχει ταχθεί υπέρ των ελληνικών θέσεων.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει, φυσικά, τους δικούς του λόγους που στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας -αφενός λόγω των σχέσεων της Γαλλίας με τον Αραβικό κόσμο και αφετέρου επειδή η Άνγκελα Μέρκελ κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανίδα καγκελάριος κρατά μια προσεκτική, ουδέτερη στάση, παρά τις δηλώσεις στήριξης της Αθήνας από πλευράς του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας της.

Η Γαλλία εμπλέκεται έντονα στο διπλωματικό παρασκήνιο και αποδεικνύεται ότι εκφράζει φιλοελληνικές θέσεις. Άλλωστε, για δεύτερη φορά μέσα σε μερικούς μήνες ο Μακρόν θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να συντονίσουν από κοινού τη στρατηγική άμυνας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο πρόγραμμα, όμως, είναι και η αγορά υπερσύγχρονων γαλλικών φρεγατών τύπου Μπελαρά -το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

Και την ώρα που το διπλωματικό «πόκερ» βρίσκεται σε εξέλιξη, έρχεται στη δημοσιότητα η επιστολή της Αιγύπτου προς τον ΟΗΕ.

Το Κάιρο όπως φαίνεται δεν «τσιμπάει» στις προτάσεις του Ερντογάν, για μεγαλύτερη οριοθέτηση στην ΑΟΖ παρακάμπτοντας την Ελλάδα και αποκαλεί άκυρη την συμφωνία που έχουν συνάψει Τουρκία και Λιβύη.

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί και ο Πρέσβης της ΕΕ στην Άγκυρα :

«Υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις κυρίως όσον αφορά στην πολιτική καλής γειτονίας. Δεν κινούμαστε προς τα μπροστά, για την ακρίβεια κάνουμε βήματα προς τα πίσω» αναφέρει.

Την ίδια ώρα, τουρκικά ΜΜΕ που ελέγχονται από τον Ερντογάν εκφράζουν δυσφορία για την συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης και πολιτικό εχθρό του Τούρκου προέδρου.

Επέλαση στην Τρίπολη

Την ώρα που οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ απειλούν να προελάσουν στην Τρίπολη, η κυβέρνηση Φαγιέζ αλ Σάρατζ ζήτησε επίσημα στρατιωτική στήριξη από την Τουρκία.

Χθες, μιλώντας σε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη θα παρουσιαστεί στην Εθνοσυνέλευση μόλις ξαναρχίσει τις εργασίες της, στις 7 Ιανουαρίου.

«Μας ρωτάνε εάν σκοπεύουμε να στείλουμε στρατεύματα στη Λιβύη. Θα απαντήσω: θα πάμε όπου μας προσκαλέσουν. Το μνημόνιο επαναβεβαιώνει τη συνεργασία και τη στήριξή μας. Αυτή η συμφωνία τίθεται σε ισχύ από σήμερα. Σύντομα θα κατατεθεί αίτημα στην εθνοσυνέλευσή μας για την αποστολή στρατού στη Λιβύη. Με αυτή την εντολή θα έχουμε περισσότερες πιθανότητες να στηρίξουμε τη Λιβύη» είπε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε στελέχη του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), όπως μεταδίδει το πρακτορείο Sputnik.

Το τελευταίο διάστημα τόσο ο Ερντογάν όσο και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι η Τουρκία θα προσφέρει τη βοήθειά της στη Λιβυκή κυβέρνηση (GNA) με όποιο τρόπο της ζητηθεί.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, στο πλαίσιο των διερευνητικών του συζητήσεων για την επίτευξη λύσεων για τη Λιβύη, εντάσσεται και η αιφνιδιαστική επίσκεψη, την Τετάρτη, του Ερντογάν στην Τυνησία.

Η Τουρκία έχει ήδη στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στην GNA, παρά το εμπάργκο πώλησης όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ, σύμφωνα με μια έκθεση του Οργανισμού που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters τον περασμένο μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ