ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Προτεραιότητά μας η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

Τσίπρας: Προτεραιότητά μας η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης
Στιγμιότυπο από την ομιλία του πρωθυπυοργού, Αλέξη Τσίπρα, σε εκδήλωση της Εθνικής Τράπεζας EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στις αρνητικές συνέπειες που είχε η οικονομική κρίση στην επιχειρηματικότητα και στις σημαντικές ζημιές που προκάλεσε στον κύριο κορμό της ελληνικής οικονομίας, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του σε εκδήλωση της Εθνικής Τράπεζας.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του αναφέρθηκε στην σημασία της ολοκλήρωσης της θετικής και έγκυρης της αξιολόγησης που θα ανοίξει τον δρόμο για την επίλυση του γόρδιου δεσμού που είναι η ελάφρυνση του χρέους, ενώ εκτενής ήταν η αναφορά του στις αρνητικές συνέπειες της μακροχρόνιας κρίσης, ιδιαίτερα στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ενώ στάθηκε και στη δραματική επιδείνωση όλων των κοινωνικών δεικτών που παρατηρήθηκε σε όλη τη διάρκειά της.


Επικαλούμενος στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως στο τέλος του 2014 το ποσοστό της ανεργίας βρισκόταν στο 26,5%, ένα πρωτοφανές ποσοστό για χώρα στον πυρήνα της Ευρώπης, ενώ επικαλούμενος στοιχεία της Eurostat σημείωσε ότι το 36% των Ελλήνων βρισκόταν αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας.

Η κρίση ξεκίνησε από τον τραπεζικό κλάδο, επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι επέφερε αρνητικές επιπτώσεις, οδηγώντας τη χώρα σε μια πρωτοφανή οικονομική και ανθρωπιστική κρίση.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ αναφέρθηκε και στις προσπάθειες της για τη μείωση της ανεργίας. «Η Κυβέρνηση, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας και φορείς πρέπει να βάλουν πλάτη για να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως είναι ανάγκη να ενώσουμε δυνάμεις που θα δίνει στις τράπεζες τη δυνατότητα να ξαναπαίξουν τον κοινωνικό και οικονομικό τους ρόλο.

Η προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση δεν μπορεί παρά να περνά από την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, ώστε οι τράπεζες να επιτελούν τον βασικό τους ρόλο, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως η ανάπτυξη της οικονομίας πρέπει να στηριχθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στις οποίες εργάζονται 1,7 εκατομμύρια Έλληνες.

Επισήμανε ότι με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή των καταθέσεων και αποτελεσματικότερη διαχείριση των χαρτοφυλακίων τους. Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού συστήματος, στην εισαγωγή προώθηση και επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, στη βελτίωση της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης, στην επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης, στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, στη βελτίωση των διαδικασιών για τους δημόσιους διαγωνισμούς και τις συμβάσεις του δημοσίου. Αναφέρθηκε ακόμη, στο εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα παρουσιαστεί μέσα στην άνοιξη και σημείωσε ότι καταλύτης θα είναι η αναχαίτιση της αποεπένδυσης που οδήγησε στη βαθιά ύφεση τα προηγούμενα χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ