ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παζλ του Μητσοτάκη: Συναίνεση για τον Πρόεδρο, κόντρα για τα νομοσχέδια

Το παζλ του Μητσοτάκη: Συναίνεση για τον Πρόεδρο, κόντρα για τα νομοσχέδια
AP Photo

Η Κάσος, τα Μετέωρα και το Μέτσοβο είναι πανέμορφες τοποθεσίες, που υπό συγκεκριμένες συνθήκες θα μπορούσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να αποφασίσει -αν δεν το έχει ήδη κάνει- το όνομα που θα προτείνει για Πρόεδρο Δημοκρατίας

Η πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας για ευχές, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, θα μπορούσε ενδεχομένως, λόγω της εγκάρδιας χειραψίας που είχαν μπροστά στις κάμερες, να υποδηλώσει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρότεινε την ανανέωση της θητείας του κ. Προκόπη Παυλόπουλου για άλλα πέντε χρόνια. Όμως, όπως παρατηρεί κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης: «Αν είχε αποφασίσει να τον προτείνει για Πρόεδρο, δεν θα το είχε ήδη ανακοινώσει»;

Ως εκ τούτου, το πιο πιθανό είναι το νέο όνομα του υποψήφιου για το ύπατο αξίωμα της Πολιτείας ο κ. Μητσοτάκης να το ανακοινώσει μετά την επιστροφή του από την Ουάσιγκτον και τη συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στις 7 Ιανουαρίου, στο Λευκό Οίκο.

Τα πρώτο που λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψη του ο πρωθυπουργός είναι η συναίνεση και το νέο πολιτικό κλίμα που θα πρέπει να εγκαινιαστεί, ξεκινώντας από την εκλογή Προέδρου, γεγονός που θα σηματοδοτήσει τη νέα εποχή που θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια. Άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης επεδίωξε συναίνεση και έκανε υποχωρήσεις και στον νόμο για την ψήφο των αποδήμων.

Επομένως, το πρώτο που λαμβάνει υπόψιν ο πρωθυπουργός εκτιμάται ότι είναι η συναίνεση. Για να επιτευχθεί η πολυπόθητη αυτή συναίνεση, ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να προτείνει ένα πρόσωπο για το οποίο τα κόμματα της αντιπολίτευσης πολύ δύσκολα θα μπορούν να του πούνε «όχι», χωρίς να κινδυνεύουν να εκτεθούν πολιτικά.

Κάτι τέτοιο συνεπάγεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης - γνωρίζοντας και τις αντιρρήσεις από την πλευρά, κυρίως, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ αλλά και των υπολοίπων κομμάτων (ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Μέρα25) - θα φροντίσει να προτείνει κάποιο πρόσωπο που δεν θα προέρχεται πολιτικά από το χώρο της Κεντροδεξιάς και της Νέας Δημοκρατίας.

Αποκλείονται επομένως, με βάσει τη συγκεκριμένη λογική, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και ο πρώην επίτροπος της χώρας στην ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, που ανήκε στην ίδια παράταξη με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς.

Στη λογική της συναίνεσης εντάσσεται και μια δεύτερη παράμετρος για τον πρωθυπουργό: Δεν θέλει να προκαλέσει και το ίδιο του το κόμμα και για αυτό το λόγο δεν έχει στη διάθεσή του επιλογές όπως εκείνες του Κώστα Σημίτη, Ευάγγελου Βενιζέλου και Γιώργου Παπανδρέου. Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση βρίσκει απέναντί του το ΚΙΝΑΛ, με τη Φώφη Γεννηματά να υποστηρίζει ότι όλοι οι πρώην πρόεδροι και πρωθυπουργοί μπορούν να υπηρετήσουν το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η περίπτωση του Γιώργου Παπανδρέου είναι, πάντως, διαφορετική: Στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός τον προτείνει, θα έρθει σε δύσκολη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπραςυποστηρίζει την υποψηφιότητα του νυν προέδρου, μια πιθανή υποψηφιότητα του κ. Παπανδρέου όμως δεν θα περνούσε απαρατήρητη από τον ίδιο και από μερίδα στελεχών του, κυρίως «ΠΑΣΟΚογενών», και σίγουρα δεν θα άφηνε αδιάφορους τους κυρίους Σκουρλέτη, Τσακαλώτο, Φίλη κι άλλα στελέχη που δεν υιοθετούν το «άνοιγμα» του κόμματος ευρύτερα προς το Κέντρο.

Η επόμενη επιλογή, στην οποία στέκεται περισσότερο ο πρωθυπουργός, είναι να προτείνει ένα πρόσωπο που δεν προέρχεται από τον κεντροδεξιό χώρο, αλλά ανήκει ευρύτερα στην Κεντροαριστερά. Το υπαινίχθη, άλλωστε, μιλώντας με δημοσιογράφους προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Τα ονόματα που έχουν ακουστεί από τον κεντροαριστερό χώρο είναι εκείνα της Άννας Διαμαντοπούλου και της Μαρίας Δαμανάκη. Κάποιοι, ωστόσο, δεν αποκλείουν το όνομα ακόμη και της ίδιας της Φώφης Γεννηματά, αν και η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ διαψεύδει κατηγορηματικά, λέγοντας ότι δεν επιθυμεί μια τέτοια εξέλιξη.

Στο τραπέζι έχει πέσει και το όνομα του Αλέκου Παπαδόπουλου. Ελάχιστοι γνωρίζουν τις πολύ καλές σχέσεις που έχει ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ με την οικογένεια Μητσοτάκη και προπαντός με τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Ακόμη, ακούστηκε και το πρόσωπο της Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ, αλλά γρήγορα βγήκε από τη λίστα των υποψηφιοτήτων. Επίσης, ακούστηκαν ακόμη δύο ονόματα, που αν και προέρχονται από τον κεντροδεξιό χώρο, τον ξεπερνούν επειδή κινούνται ευρύτερα πολιτικά. Είναι το όνομα της βουλευτού της ΝΔ Μαριέττας Γιαννάκου και του Σταύρου Δήμα. Περιπτώσεις αξιόλογες και οι δύο, που όμως συναντούν αγκυλώσεις και αρνήσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να κλείσει το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας το αμέσως επόμενο διάστημα και αυτό γιατί τις επόμενες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου ξεκινούν την κύρια φάση του κυβερνητικού προγραμματισμού με σειρά νομοσχεδίων, όπως του υπουργείου Εργασίας για το νέο ασφαλιστικό, τον νέο εκλογικό νόμο - που θα αποτελέσει το crash test και για τις σχέσεις της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση - αλλά και τα νομοσχέδια για τις απεργίες και τις πορείες, που επίσης αναμένεται να ανεβάσουν την αντιπαράθεση στα ύψη.

Όλα αυτά, επιβαρυμένα με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και το προσφυγικό, θέματα, που θα κρίνουν εν πολλοίς και την επιλογή του πρωθυπουργού για τον νέο ένοικο του Προεδρικού Μεγάρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ