ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντίδραση της Τουρκίας για τον EastMed: Κάθε σχέδιο που αγνοεί τα δικαιώματά μας θα αποτύχει

Αντίδραση της Τουρκίας για τον EastMed: Κάθε σχέδιο που αγνοεί τα δικαιώματά μας θα αποτύχει
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Άμεση ήταν η αντίδραση της Τουρκίας μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι «κάθε σχέδιο που αγνοεί τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων για τους φυσικούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο θα αποτύχει».

«Ο πιο οικονομικός και ασφαλής δρόμος για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο και η διανομή τους στις καταναλωτικές αγορές στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, είναι η Τουρκία», υπογράμμισε ο Ακσόι στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Σημειώνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τους Νίκο Αναστασιάδη και Μπενιαμίν Νετανιάχου, αναφέρθηκε εκτενώς στις θετικές εξελίξεις που θα φέρει η συμφωνία, ενώ έστειλε – εμμέσως – και ένα μήνυμα στην Τουρκία, τονίζοντας ότι «δεν αποτελεί απειλή για κανέναν».

Και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε σε δύο σημεία στην ομιλία του πως η συμφωνία δεν στρέφεται κατά καμίας άλλης χώρας και επανέλαβε πως όποια χώρα θέλει μπορεί να συμμετάσχει στο σημαντικό και ιστορικό αυτό έργο.

«Δεν στρεφόμαστε εναντίον καμιάς άλλης χώρας. Δουλεύουμε για το καλό των λαών μας», είπε με τη σειρά του και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ