ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι είπε η Όλγα Γεροβασίλη στο briefing για αγροτικό, διαπραγμάτευση, σενάρια εκλογών

Τι είπε η Όλγα Γεροβασίλη στο briefing για αγροτικό, διαπραγμάτευση, σενάρια εκλογών
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Κάλεσμα στους αγρότες να προσέλθουν σε διάλογο απηύθυνε η κυβερνητική εκπρόσωπος στο πρώτο briefing μετά από οκτώ μήνες, ενώ αναφέρθηκε και στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, διαψεύδοντας παράλληλα και τα σενάρια εκλογών.

Αφήνοντας σαφείς αιχμές για «πολιτικά συμφέροντα» που εκμεταλλεύονται τους αγρότες, η Όλγα Γεροβασίλη κάλεσε σε έναν ειλικρινή διάλογο χωρίς τελεσίγραφα τους αγρότες, επισημαίνοντας ότι η θέση της κυβέρνησης για το αγροτικό είναι «διάλογος, διάλογος, διάλογος».

Παράλληλα έκανε λόγο για δυνάμεις που έχουν διεισδύσει στα μπλόκα και «προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα αναταραχής», προσθέτοντας πως «οι προσπάθειες αυτές δεν πρέπει να καρποφορήσουν». «Όσοι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την πραγματική αγωνία των αγροτών στηρίζοντας άμεσα ή έμμεσα μια γραμμή που υπονομεύει τον διάλογο πρέπει να απομονωθούν», είπε χαρακτηριστικά.

Οι αγρότες κινητοποιούνται διεκδικώντας να προστατέψουν το εισόδημά τους, είναι πλήρως αντιληπτό και η κυβέρνηση εργάζεται για μια πολιτική που στο πλαίσιο παραγωγικής ανασυγκρότησης θα υπάρξει σχέδιο να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας, είπε η εκπρόσωπος και έκανε λόγο για «ομάδες που θέλουν να τορπιλίσουν τον διάλογο με προβοκατόρικο τρόπο».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις η κ. Γεροβασίλη δήλωσε ότι υπάρχουν οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που εκμεταλλεύονται την αγωνία του αγροτικού κόσμου, θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι η εκμετάλλευση των κινητοποιήσεων δεν σχετίζεται με αιτήματα του αγροτικού κόσμου.

Εξάλλου, εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει συμβιβαστικές προτάσεις και ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει διάθεση χρήσης κατασταλτικών μέτρων.

Αναφερόμενη στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, η κυβερνητική εκπρόσωπος υποστήριξε ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. Υπογράμμισε ότι πρέπει να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, ότι η κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα τις προβλέψεις της συμφωνίας και επισήμανε ότι οι συμφωνίες γίνονται για να τηρούνται και πως αυτό ισχύει και για τις δύο πλευρές. Χαρακτήρισε θετικό το κλίμα των συζητήσεων που ξεκίνησαν χτες και ως προς το χρονοδιάγραμμα ανέφερε ότι στόχος είναι μέσα στον Μάρτιο να έχουμε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Υπάρχει ένα σχεδόν συμφωνημένο πλαίσιο» είπε η κυρία Γεροβασίλη και παρουσίασε τους στόχους της κυβέρνησης για την αναδιαμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Σε επίπεδο κοινοβουλευτικών διαδικασιών σημείωσε ότι κατατίθεται σήμερα-αύριο το νομοσχέδιο για την δημόσια διοίκηση, χαρακτηρίζοντάς το μια εξαιρετικά σημαντική μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος απέρριψε τα σενάρια εκλογών, λέγοντας ότι η προσφυγή στις κάλπες δεν θα ήταν πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για τη χώρα, ενώ απέρριψε και τα σενάρια για οικουμενική κυβέρνηση. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι στόχος της κυβέρνησης, είναι η διαμόρφωση σταθερού περιβάλλοντος και πιθανές εκλογές θα το υπονόμευαν. Υπό αυτό το πρίσμα , δήλωσε δεν γίνεται καμία συζήτηση για οποιαδήποτε κυβερνητική αλλαγή. Είναι άλλο πράγμα η συναίνεση στα μεγάλα θέματα όπως το προσφυγικό και άλλο πράγμα η διεύρυνση της κυβέρνησης, είπε χαρακτηριστικά και εκτίμησε ότι συνολικά, θα ενισχύονταν η διαπραγματευτική θέση της χώρας αν τα άλλα κόμματα συναινούσαν όπως στο ασφαλιστικό.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με την εκπρόσωπο, προσπαθεί να βάλει τάξη στη χώρα, να αντιμετωπίσει την διαφθορά, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, να μεταρρυθμίσει ένα άναρχο τοπίο ενώ επέκρινε την αντιπολίτευση , η οποία για δεύτερη φορά, όπως είπε αρνήθηκε να συναινέσει στην συγκρότηση του ΕΣΡ, κάτι που αποτελεί συνταγματική υποχρέωση.

Σχολιάζοντας το τελεσίγραφο της Κομισιόν για τη φύλαξη των συνόρων, η κα Γεροβασίλη σημείωσε πως η χώρα μας είναι συνεπείς ως προς τις υποχρεώσεις της, αναγνωρίζοντας παράλληλα τις δυσκολίες που παρατηρούνται στην προσπάθεια δημιουργίας των hotspots. «Στις 18 Φεβρουαρίου που ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής, δεν θα είναι απολογούμενος, αλλά εγκαλών απέναντι σε όσους δεν κάνουν αυτά που πρέπει στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος» πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Τέλος η Όλγα Γεροβασίλη ανακοίνωσε και τη συνάντηση που θα έχουν την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας και η Άγκελα Μέρκελ στο Λονδίνο, ενώ όπως έγινε γνωστό ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε πενταμερή συνάντηση με την κα Μέρκελ, τον αυστριακό καγκελάριο κο Φάιμαν, τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μ. Ρούτε, τον Μ. Τίμερμαρς, αντιπρόεδρο της Κομισιόν και τον Αχ. Νταβούντογλου. Εν συνεχεία 7 – 8 Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Τεχεράνη για επίσημη επίσκεψη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ