ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ: Στο επίκεντρο η τουρκική προκλητικότητα

Συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ: Στο επίκεντρο η τουρκική προκλητικότητα
(AP Photo/Andrew Medichini)

Μια πρώτηγεύση για τα θέματα που θα βρεθούν στην ατζέντα των συζητήσεων με τον Ντόναλντ Τραμπ έδωσε κατά τις συναντήσεις του στην ελληνική ομογένεια του Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε ο ίδιος στους Έλληνες ομογενείς, αναμένεται και θέσει στον Αμερικανό πρόεδρο το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας.

«Θα συζητήσω μαζί του τους σοβαρούς κινδύνους που εγείρει για την ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή η επιθετική και παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας. Θα επαναλάβω πως δεν θα ανεχτούμε οποιαδήποτε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας» τόνισε χαρακτηριστικά, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας.

Η ελληνική κοινότητα του Τάρπον Σπρινγκς επεφύλαξε θερμή υποδοχή στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Για να ανταποδώσει, ο πρωθυπουργός τούς μίλησε για τη μεγάλη προσφορά των Ελλήνων του εξωτερικού στην Ελλάδα σε καιρούς πολέμου αλλά και ειρήνης.

Την ώρα των επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους Έλληνες της Φλόριντα, οι διπλωματικές εξελίξεις στην Ευρώπη ήταν ραγδαίες. Και αυτό γιατί αποφασίστηκε να προωθηθεί η συνεργασία των χωρών που μας υποστηρίζουν στον πρόσφατο διπλωματικό μαραθώνιο.

Ήδη έχει προγραμματιστεί συνάντηση στο Κάιρο για τις 8 Ιανουαρίου μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και Ιταλίας.

Η προσθήκη της Ιταλίας αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή και δείχνει το δρόμο που επιλέγει να ακολουθήσει η γειτονική μας χώρα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, κύριο Νίκο Χριστοδουλίδη, στόχος της συνάντησης των υπουργών είναι η αξιολόγηση των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Όπως είπε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) «η συνάντηση γίνεται μέσα στο πλαίσιο των άριστων σχέσεων των πέντε χωρών και της συνεχούς ανταλλαγής απόψεων και συντονισμού για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Η ατζέντα Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο

Εκτός από το φλέγον θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, ο πρωθυπουργός θα συζητήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ και το ζήτημα της στρατιωτικής αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων -κάτι που σημαίνει συνεργασία των δύο χωρών στην άμυνα αλλά και την ενέργεια.

Μάλιστα, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, θα συζητηθούν τρόποι ενίσχυσης της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ.

«Ας μην ξεχνάμε ότι η χώρα μας είναι πυλώνας σταθερότητας σε ασταθή περιοχή».

Φυσικά, στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί και η πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας του αγωγού East Med τον οποίο χρηματοδοτούν και οι ΗΠΑ. Ταυτόχρονα ο κ. Μητσοτάκης θα αναφέρει στον Ντ. Τραμπ ότι η περίοδος της οικονομικής κρίσης έχει παρέλθει και πως η χώρα μας έχει πλέον όλες τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί κάνοντας σαφές το περιβάλλον στο οποίο μπορούν να επενδύσουν αμερικανικές μεγάλες επιχειρήσεις καθώς ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει από τους αμερικανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός σήμερα αναμένεται να έχει συνάντηση και με την νέα επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Πρόθεση της χώρας μας είναι η νέα πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ εντός του έτους σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες κάτι που αναμένεται να τονίσει και στην ίδια.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού σήμερα και αύριο

Την Τρίτη, 7 Ιανουαρίου ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Ουάσινγκτον.

Στις 09.50 τοπική ώρα (16.50 ώρα Ελλάδας) ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την ηγεσία του Atlantic Council και στις 10.15 (17.15 ώρα Ελλάδας) θα συμμετάσχει σε πάνελ με τον αντιπρόεδρο του Atlantic Council Ντέιμον Γουίλσον.

Στις 11.30 (18.30 ώρα Ελλάδας) ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσινγκτον.

Στις 14.00 (21.00 ώρα Ελλάδας) ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στον Λευκό Οίκο όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση θα ακολουθήσει συνάντηση διευρυμένων αντιπροσωπειών.

Την Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει τις επαφές του στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Στις 10.00 (17.00 ώρα Ελλάδας) ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τη Γερουσία και θα συναντηθεί με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων.

Στις 11.00 (18.00 ώρα Ελλάδας) ο πρωθυπουργός θα συναντήσει τη διακομματική ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στις 13.00 (20.00 ώρα Ελλάδας) ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτουν ομογενειακές οργανώσεις.

Στις 15.00 (22.00 ώρα Ελλάδας) ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με Αμερικανούς επενδυτές.

Στις 18.00 (01.00 μετά τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδας) ο κ. Μητσοτάκης θα παραστεί στη δεξίωση που παραθέτουν ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και ο Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ