ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προς αμερικανική πρωτοβουλία για τα ελληνοτουρκικά;

Προς αμερικανική πρωτοβουλία για τα ελληνοτουρκικά;
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το Μαξίμου ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει τις πληροφορίες για επικείμενη πρωτοβουλία των ΗΠΑ για τα ελληνοτουρκικά.

Το θέμα προέκυψε από ρεπορτάζ της Αριστοτελίας Πελώνη στην Καθημερινή, σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ πρόκειται να αναλάβουν πρωτοβουλία για τη μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να επικαλέστηκε την προσωπική σχέση του Αμερικανού προέδρου με τον Τούρκο ομόλογό του και την επιρροή που αυτή συνεπάγεται. Δεν διευκρινίζεται τι είδους πρωτοβουλία θα είναι αυτή, αν τελικά όντως αναληφθεί.

Τι δήλωσε ο Πέτσας

Σε συνέντευξή του στη Σία Κοσιώνη στον ΣΚΑΪ ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι «από την παρέμβαση του κ. Τραμπ ήταν ξεκάθαρο προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι τα αμερικανικά συμφέροντα δεν εξυπηρετούνται από την τουρκική προκλητικότητα».

Εκτίμησε δε ότι:

«Η αμερικανική διπλωματία -για πρώτη της φορά τις τελευταίες δεκαετίες- έχει πάρει αποστάσεις από την λογική των ισορροπιών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας και έχει «γύρει» σαφέστατα προς τις ελληνικές θέσεις, τουλάχιστον όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Βλέποντας κανείς την χθεσινή τοποθέτηση του κ. Τραμπ, αντιλαμβάνεται ότι κάποιες πρωτοβουλίες της αμερικανικής πλευράς είναι σε συνέχεια της αμερικανικής διπλωματίας και όχι στην αντίθετη κατεύθυνση».

Συνάντηση στην Άγκυρα

Εντωμεταξύ, ο διπλωματικός δίαυλος μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας παραμένει ανοιχτός, παρά την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη διχογνωμία που εμφανίστηκε στην κυβέρνηση για τ8ις συνομιλίες σχετικά με Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Αύριο πραγματοποιείται στην Άγκυρα συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο χωρών με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη και τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, πρέσβη Sedat Önal. Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, η συνάντηση θα επικεντρωθεί σε «ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος».

Ικανοποίηση Δένδια

Το διπλωματικό παιχνίδι όμως για την Ανατολική Μεσόγειο δεν εκτυλίχτηκε χτες μόνο στην Ουάσιγκτον. Ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησή για την πενταμερή συνάντηση Αιγύπτου, Ιταλίας. Γαλλίας, Κύπρου κι Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο.

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σχετικά:

«Αυτό που συμβαίνει είναι ότι δημιουργείται μία κατανόηση χωρών που είναι διατεθειμένες απολύτως να συζητήσουν βάσει του Διεθνούς Δικαίου, της σταθερότητας στην περιοχή και της ειρήνης. Δεν αποκλείουμε κανέναν και δεν δημιουργούμε μέτωπο εναντίον οιουδήποτε. Όμως είναι αυτονόητο ότι οι χώρες οι οποίες καταλαβαίνουν ότι το Διεθνές δίκαιο πρέπει να είναι ο κώδικας της συμπεριφοράς συζητούν μεταξύ τους και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες. Αυτό είναι που συνέβη σήμερα εδώ. Και θα μου επιτρέψετε να πω, αυτό που είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, και είμαι ευγνώμων για αυτό, είναι η παρουσία της Γαλλίας. Η παρουσία του κ. Le Drian εδώ σήμερα και η ξεκάθαρη θέση του, τόσο μέσα στη συνάντηση, όσο και αργότερα κατά τα ανακοινωθέντα, αποτελεί για εμάς πηγή μεγάλης αισιοδοξίας και χαράς.»

Εκεχειρία στη Λιβύη

Πάντως ο Ερντογάν συνεχίζει την εργώδη διπλωματική και στρατιωτική δραστηριότητά του. Μετά τη συνάντηση Ερντογάν-Πούτιν χτες στην Κωνσταντινούπολη, οι δύο ηγέτες απηύθυναν «έκκληση» για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη από τα μεσάνυχτα της 12ης Ιανουαρίου. Δεδομένου ότι η «έκκληση» έχει συγκεκριμένη ημερομηνία, μάλλον έχουμε να κάνουμε περισσότερο με εντολή προς τους αντιμαχόμενους ευνοούμενους τους Σάρατζ και Χαφτάρ. Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία είναι βασικός «παίχτης» (και) στη Λιβύη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ