ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δαμανάκη για ΠτΔ:«Όχι» από ΣΥΡΙΖΑ, αντικρουόμενες απόψεις στο ΚΙΝΑΛ

Δαμανάκη για ΠτΔ:«Όχι» από ΣΥΡΙΖΑ, αντικρουόμενες απόψεις στο ΚΙΝΑΛ
ΙΝΤΙΜΕ

Η Μαρία Δαμανάκη είναι από τα βασικά ονόματα που «παίζουν» για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τα σενάρια που κυκλοφορούν (με τα οποία πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί), στο Μαξίμου υπάρχει η άποψη ότι η κ. Δαμανάκη συμβολίζει το άνοιγμα ΝΔ στο Κέντρο το οποίο επιθυμεί διακαώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επιπλέον, θεωρείται ότι η υποψηφιότητα Δαμανάκη θα φέρει σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ που θα αναγκαστεί να απορρίψει μια πολιτικό προερχόμενη από την Αριστερά. Ακόμη, μια θετική ψήφος από το ΚΙΝΑΛ θα έδινε την αίσθηση της πολιτικής απομόνωσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Βεβαίως, δεν υιοθετούν όλοι στη Νέα Δημοκρατία την ίδια άποψη για την κ. Δαμανάκη. Ισχυρή μερίδα στελεχών του κυβερνώντος κόμματος εμφανίζεται ιδιαίτερα αρνητική απέναντί της.

Όχι από όλους

Ωστόσο, αν η πρόθεση είναι να έρθει σε δύσκολη θέση η ΣΥΡΙΖΑ, αυτό δεν προκύπτει από το ρεπορτάζ.

Κανένα στέλεχος, από καμία τάση, δεν εκφράζεται θετικά για την πρώην πρόεδρο του Συνασπισμού. Επί της προεδρίας της το κόμμα έμεινε εκτός Βουλής. Από την καταψήφιση (ως «ρεφορμιστικού») του κοινού πορίσματος ΚΚΕ-ΕΑΡ το 1988, που αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργίας του Συνασπισμού, έως τη συμμετοχή στο Συμβούλιο του Ιδρύματος του πρίγκιπα Αλβέρτου του Μονακό, κ. Δαμανάκη διήνυσε μια μακρά πορεία, στην κάθε στροφή της οποίας αποξένωνε και κάποιους από τους παλιούς συντρόφους της.

Η γενική εκτίμηση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η πρώην Ευρωπαία Επίτροπος εκπροσωπεί την «κακή πλευρά της Μεταπολίτευσης». Επομένως, η απόρριψή της δεν δημιουργεί κανένα ζήτημα για τον κ. Τσίπρα –μάλλον το αντίθετο.

Έλλειψη ενθουσιασμού

Τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα στο ΚΙΝΑΛ.

Μια δήλωση του εκπροσώπου του κόμματος Σπύρου Καρανικόλα έδειξε ότι η Χαριλάου Τρικούπη είναι πολύ θετική στην υποψηφιότητα της κ. Δαμανάκη.

Μιλώντας στον ραδιόφωνο του Alpha, o κ. Καρανικόλας είπε: «Είναι ένας στέλεχος από την κεντροαριστερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι θετικός παρά το ότι ήταν πρώην αρχηγός του Συνασπισμού. Εμείς, είμαστε θετικοί να την υποστηρίξουμε»

Ωστόσο, δεν συμμερίζονται όλοι στο ΚΙΝΑΛ τον ίδιο ενθουσιασμό. Άλλα στελέχη του κόμματος βλέπουν στην κ. Δαμανάκη ένα πολύ φθαρμένο πολιτικά πρόσωπο, η επιλογή του οποίου θα δώσει στον κ. Τσίπρα την ευκαιρία να επαναλάβει τη ρητορεία περί «παλαιού καθεστώτος». Σε κάθε περίπτωση, εκτιμούν ότι δεν πρόκειται για πρόσωπο που ενώνει.

Βεβαίως, στην επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει μια ορισμένη σημασία η γνώμη της αντιπολίτευσης, αλλά αυτό που μετράει είναι η κρίση του πρωθυπουργού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ