ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Κόντρα Σκουρλέτη και Σπίρτζη – Αιχμές Τσακαλώτου κατά Παππά

ΣΥΡΙΖΑ: Κόντρα Σκουρλέτη και Σπίρτζη – Αιχμές Τσακαλώτου κατά Παππά
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / INTIME

«Δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα». 

Η κλασική ατάκα του Ντίνου Ηλιόπουλου φαίνεται ότι ταιριάζει πολύ στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ. Με επίδικα το «άνοιγμα», την ιδεολογική ταυτότητα και τους εσωκομματικούς συσχετισμούς ισχύος, τα ηγετικά στελέχη ανταλλάσσουν καθημερινά διαξιφισμούς, Μάλιστα όσο πλησιάζουμε στο συνέδριου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο, φαίνεται ότι οι τόνοι ανεβαίνουν και οι αντιπαραθέσεις οξύνονται.

Το κλίμα εσωστρέφειας που διαμορφώνεται, δεν ενθουσιάζει πάντως τα μέλη και τους (δυνάμει) ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, αν κρίνουμε τουλάχιστον από τις δημοσκοπήσεις.

Επίθεση Σπίρτζη

Ο Χρήστος Σπίρτζης εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλώντας στον Βαγγέλη Γιακουμή στη Βραδυνή, ο τομεράρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ορισμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τον κ. Σπίρτζη, πρόκειται για «συντηρητικές φωνές που επιθυμούν τη διατήρηση της υπάρχουσας κομματικής γραφειοκρατίας» Προσέθεσε δε ότι:

«Όσα διαδικαστικά οργανωτικά προσχήματα και αν βρουν όποιοι αντιδρούν στο μετασχηματισμό που εκφράζεται στην πολιτική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, δεν θα μπορέσουν να τα καταφέρουν.»

Τέλος, άφησε βαρύτατους υπαινιγμούς για έμμεση στήριξη της ΝΔ: «Το μόνο που, ίσως να πετύχουν είναι η προσωρινή αναβολή του αγώνα ενάντια στην πιο ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που είχε ποτέ η χώρα.»

Να σημειωθεί ακόμα ότι ο κ. Σπίρτζης «άδειασε» τελείως τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για την οικονομική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης:

«Θα μπορούσαμε να λάβουμε μετά τον Αύγουστο του 2018 γρηγορότερα μέτρα που θα ανακούφιζαν τα κοινωνικά στρώματα που είχαν εισφέρει για να ξεπεραστεί η κρίση, όπως οι 120 δόσεις. Θα μπορούσαμε να μην έχουμε τα υπερπλεονάσματα πάνω από τους στόχους και να υπήρχαν υψηλότερες κοινωνικές παροχές, συντάξεις ή και μικρότερη επιβάρυνση στα μεσαία στρώματα. Η πιο σημαντική, όμως, ολιγωρία ήταν η συνέχιση της μη συνδρομής του τραπεζικού συστήματος στην προσπάθεια των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας και στις ανάγκες του ελληνικού λαού».

Είναι η πρώτη φορά που ηγετικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί πτυχές της κριτικής που έκαναν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντεπίθεση Σκουρλέτη

Ο Πάντος Σκουρλέτης απάντησε στον Χρήστο Σπίρτζη, πέρασε στην αντεπίθεση, Μιλώντας στον Αθήνα 9,84 ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι:

«Εκείνο που με ανησυχεί εμένα είναι όταν βλέπω μια προσπάθεια από κύκλους, μέσα και έξω από το κόμμα, να εφευρεθούν τεχνητές διαιρετικές γραμμές. […] Μια προσπάθεια που γίνεται είναι να υπάρξει ένας διαχωρισμός ποιοι είναι υπέρ και ποιοι κατά της ανασυγκρότησης, της διεύρυνσης. Δεν υπάρχει κανένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που να είναι κατά.»

«Φωτογραφίζοντας» μάλιστα τον Χρήστο Σπίρτζη, προσέθεσε ότι:

«Παρόλα αυτά, κάποιοι επιμένουν. Διάβαζα, δυστυχώς και κάποια πρώτα ονόματα του ΣΥΡΙΖΑ στις χθεσινές εφημερίδες, σύντροφοί μας είναι και όχι προερχόμενοι από τον χώρο της Προοδευτικής Συμμαχίας, είναι χρόνια στο κόμμα, που ανακαλύπτουν τέτοιου είδους εσωτερικούς εχθρούς. Νομίζω ότι δεν βοηθάει αυτό. Μπορεί να βοηθάει τους όρους διαμόρφωσης μιας αντιπαράθεσης μπροστά στο συνέδριο, καμιά φορά τα κάνουν αυτά τα κόμματα, δηλαδή να δημιουργούν τέτοιου είδους συσπειρώσεις και αντισυσπειρώσεις, αλλά δεν είναι πραγματική αυτή η αντιπαράθεση».

Τσακαλώτος για ΕΡΤ

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στον Παναγιώτη Μενεγό και το Popaganda, είπε με νόημα ότι:

«Δεν ξέρω ακριβώς τι εννοούν εδώ στην Ελλάδα με το «νέο ΠΑΣΟΚ», αλλά στην Ευρώπη όταν λένε «ΠΑΣΟΚification» εννοούν κόμματα που ήταν αριστερά, έστριψαν στο κέντρο και καταστράφηκαν. Τo είπαμε και πριν και νομίζω ότι κι ο Αλέξης Τσίπρας το ίδιο πιστεύει: δεν υπάρχουν κεντρώες λύσεις. Νομίζω πως είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι χρειάζεται μια ριζοσπαστικοποίηση της ατζέντας.»

Ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ άφησε επίσης σαφείς αιχμές κατά του Νίκου Παππά που ήταν πολιτικός προϊστάμενος της ΕΡΤ και διαχειρίστηκε το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες. Συγκεκριμένα, παρατήρησε ότι:

«Συνεπώς είχαμε ένα αντικειμενικό πρόβλημα με τα ΜΜΕ. Τώρα για το αν το χειριστήκαμε καλά, εγώ θεωρώ ότι θα μπορούσαμε να τα είχαμε πάει καλύτερα στην ΕΡΤ. Θα έπρεπε να επενδύσουμε περισσότερο στο να είναι ένας δημόσιος φορέας αντικειμενικής ενημέρωσης. Κι αυτό θα ήταν επίσης ένα αποτύπωμα. Ήταν όμως τόσο μεγάλη η πίεση της καθημερινότητας τα τρία πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής μας που ήταν δύσκολο να σκεφτούμε στρατηγικά για αυτά τα ζητήματα.»

Σε ό,τι αφορά τις τηλεοπτικές άδειες, με… εγγλέζικο στυλ διαπίστωσε ότι «εκ του αποτελέσματος ο σχεδιασμός δεν επιβεβαιώθηκε πλήρως».

Είναι βέβαιο ότι έπεται συνέχεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ