ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Αλλαγή γραμμής για την ασφάλεια - Σκληρό ροκ για Χρυσοχοΐδη

ΣΥΡΙΖΑ: Αλλαγή γραμμής για την ασφάλεια - Σκληρό ροκ για Χρυσοχοΐδη
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Τροποποιεί την πολιτική του ο ΣΥΡΙΖΑ για την ασφάλεια, την αστυνόμευση και την καταστολή.

Τις τελευταίες μέρες είναι προφανές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ακολουθεί μια καινούργια προσέγγιση στον τομέα της δημόσιας τάξης.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει τέσσερις άξονες:

  1. Καταγγελία του αυταρχισμού και της αστυνομικής αυθαιρεσίας.
  2. Ανάδειξη της «αποτυχίας Χρυσοχοΐδη» να μειώσει την εγκληματικότητα.
  3. Απόρριψη της «συκοφαντικής προσπάθειας της Δεξιάς να συνδέσει τον ΣΥΡΙΖΑ με την ανομία».
  4. Επιμονή στο ότι σε σύνθετα ζητήματα όπως η ασφάλεια και το προσφυγικό δεν πρέπει να έχουν θέση οι λαϊκίστικες κορώνες γιατί δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θα συνεχίσει το «σκληρό ροκ» απέναντι στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη –ο οποίος προκαλεί τη μήνη όλων των τάσεων της Κουμουνδούρου. Μόνο που θα τον χτυπάει πλέον από δύο πλευρές: Από αυτήν της παραβίασης δικαιωμάτων, αλλά και από αυτή της διοικητικής αναποτελεσματικότητας

Τι λέει ο Ραγκούσης

Σε σχετική ερώτηση του CNN Greece, o Γιάννης Ραγκούσης επιβεβαίωσε τη νέα γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε ότι:

«Κατέρρευσε ο αστυνομικός λαϊκισμός των κυρίων Μητσοτάκη και Χρυσοχοΐδη. Παρά τα αστυνομικά σόου, η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί. Το λένε οι ίδιοι οι κάτοικοι των Εξαρχείων, της γειτονιάς δηλαδή όπου έχει γίνει το μάξιμουμ της αστυνομικής κινητοποίησης, έτσι όπως την αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση. Το λένε όμως και σε πολλές άλλες γειτονιές. Είναι ενδεικτικές οι διαμαρτυρίες των εμπορικών συλλόγων του Κορυδαλλού και της Νίκαιας».

Η δήλωση Τζανακόπουλου

Δεν είναι όμως μόνο ο (πασοκογενής) Ραγκούσης που εξαπολύει επιθέσεις από δύο πλευρές στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ο βουλευτής Α Αθήνας Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε στο CNN Greece:

«Η πρόσφατη κινητοποίηση των κατοίκων στα Εξάρχεια αναδεικνύει ένα πολύ μεγάλο ζήτημα: Την αδιαφορία της κυβέρνησης για την πραγματική ασφάλεια των πολιτών, την ανοχή στις συμμορίες ληστών και εμπόρων ναρκωτικών που συνδυάζεται αψογά με την αστυνομοκρατία, την καταστολή και το κυνηγητό οποιουδήποτε δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια της «νέας κανονικότητας» των Χρυσοχοΐδη – Μητσοτάκη».

Ο Σκουρλέτης

Αλλά και ο Πάνος Σκουρλέτης κινείται σε ανάλογο μήκος κύματος. Μιλώντας στο Κόκκινο 105,5, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ είπε:

«Πέρα από αυτή την εικονική διάσταση του θέματος, από τη ζωντανή μετάδοση όλης αυτής της επιχείρησης στο Κουκάκι, πρέπει να ξέρει κανείς ότι τα διαθέσιμα μέσα της αστυνομίας είναι συγκεκριμένα. Όταν διαθέτεις επί μήνες μια σειρά μονάδες για να βρίσκονται στον χώρο των Εξαρχείων, απλά και μόνο για εντυπώσεις και όχι για να αντιμετωπίσεις το πραγματικό έγκλημα -όπως ήρθαν να μας πουν προχθές οι κάτοικοι με την κινητοποίησή τους- σημαίνει ότι αφαιρείς δυνάμεις που κάνουν μια σημαντική δουλειά από άλλες γειτονιές της Αθήνας».

Στο ζήτημα της «δημοκρατικής αστυνόμευσης» θα δοθεί έμφαση και στην κατάρτιση του νέου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη μέσα στον Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκε σχετική πανελλαδική συνάντηση στελεχών του κόμματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ