ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Δένδια σε χώρες του Μαγκρέμπ για τη Λιβύη

Επίσκεψη Δένδια σε χώρες του Μαγκρέμπ για τη Λιβύη
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Στο πλαίσιο των διπλωματικών πρωτοβουλιών της Αθήνας, προκειμένου να είναι παρούσα στις εξελίξεις, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα επισκεφτεί χώρες του Μαγκρέμπ και συγκεκριμένα θα μεταβεί την Τετάρτη στο Μαρόκο και θα ακολουθήσουν επισκέψεις σε Αλγερία και Τυνησία, χώρες με σημαντικό ρόλο περιφερειακό ρόλο στην περιοχή της Λιβύης.

Στο Μαρόκο ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της κυβερνήσεως του Μαρόκου, Σαάντ Εντίν ελ Οθμανί, τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Χαμπίμπ ελ Μαλκί, καθώς και με τον ομόλογό του, Νασέρ Μπουριτά .

Οι συζητήσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, αναμένεται να επικεντρωθούν στις διμερείς σχέσεις, καθώς και σε ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στη Λιβύη.

Μετά τη συνάντησή του, χθες Δευτέρα, με τον κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα θεωρεί καθοριστικής σημασίας, πέραν από την ειρήνευση στην περιοχή, να αναγνωριστεί, σε κάθε περίπτωση, ο ανυπόστατος χαρακτήρας και η νομική ακυρότητα των δύο μνημονίων που υπέγραψε η Άγκυρα με την Τρίπολη.

«Δεν επιχειρούν μόνο το σφετερισμό κυριαρχικών δικαιωμάτων τρίτων χωρών στη Μεσόγειο, αλλά και λειτουργούν αποσταθεροποιητικά, τόσο για την ίδια τη Λιβύη όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου» είπε ο κ. Δένδιας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ