ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοίγουν οι... μπλε φάκελοι: Ξεκίνησε η αξιολόγηση των υπουργείων από τον Μητσοτάκη

Ανοίγουν οι... μπλε φάκελοι: Ξεκίνησε η αξιολόγηση των υπουργείων από τον Μητσοτάκη
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Χαρτί και μολύβι» παίρνει ο πρωθυπουργός και αρχίζει την αξιολόγηση των υπουργών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την πρώτη επίσκεψη για το νέο έτος από το υπουργείο Τουρισμού, ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο έναν κύκλο «βαθμολόγησης» του έργου κάθε υπουργού.

Το ποιοι θαπροβιβαστούν και ποιοι θα μείνουν μετεξεταστέοι θα απαντηθεί στο τέλος της αξιολόγησης ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να προχωρήσει και σε ανασχηματισμό.

Το πρόγραμμα αξιολόγησης του κυβερνητικού έργου ονομάζεται «ΜΑΖΙ», ωστόσο μένει να αποδειχθεί για πόσο καιρό θα ισχύει αυτό το… μαζί.

Και αυτό γιατί ορισμένα από τα υπουργεία δεν έχουν τις επιδόσεις για τις οποίες είχαν δεσμευτεί.

Μετά τις εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί για τον έλεγχο του κυβερνητικού έργου. Μάλιστα, στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο είχε μοιράσει σε όλους τους υπουργούς τα περιβόητα μπλε ντοσιέ, που περιείχαν στόχους και χρονοδιαγράμματα.

Εκείνη την περίοδο, όμως, η κυβέρνηση δεν είχε ακόμη υπόψιν της την κατάσταση που θα διαμορφωνόταν στο προσφυγικό, το οποίο μέχρι και σήμερα παραμένει γόρδιος δεσμός.

Στην κορυφή της ατζέντας παραμένει, επίσης, η ανάπτυξη, που ναι μεν στα «χαρτιά» πηγαίνει περίφημα αλλά δεν έχει ακόμη μεταφραστεί σε πραγματικό χρήμα για τους Έλληνες πολίτες.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού παραδέχονται ότι παρά την θετική εικόνα και τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνησης προς όφελος των κοινωνικά αδυνάτων, αυτά δεν έχουν ακόμη αντίκτυπο στην κοινωνία και την αγορά με συνέπεια να μην παρατηρείται καταναλωτική αύξηση που μεταφράζεται σε αύξηση εσόδων του ΦΠΑ και επομένως σε αύξηση εσόδων του κράτους.

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ξεκινήσει τις αξιολογήσεις του από το υπουργείο Τουρισμού δεν είναι τυχαία -ο πρωθυπουργός θέλει να στείλει το μήνυμα ότι η χρονιά που έρχεται θα πρέπει να είναι καλύτερη από αυτή που πέρασε τουριστικά.

Συνάντηση Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπ. Τουρισμού: «Κάναμε καλή δουλειά στο δεύτερο εξάμηνο»

Και η επίσκεψη αυτή είναι μόνο η αρχή… Θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους υπουργούς του ενώ ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στην πορεία του κυβερνητικού έργου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας πριν από την αναχώρησή του για το Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Αυτό, όμως, είναι μόνο ένα από τα θέματα που θα θίξει κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός την επόμενη Τρίτη.

Ασφαλώς, το θέμα του εκλογικού νόμου βρίσκεται στην πρώτη θέση, μετά και τα «όχι» που εισέπραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τους Αλέξη Τσίπρα, Φώφη Γεννηματά και Δημήτρη Κουτσούμπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρεται να πει στους βουλευτές του ότι εκείνο το οποίο χρειάζεται η χώρα είναι μια ασφαλής κυβέρνηση που δεν κινδυνεύει με εκλογές, έχοντας 3,5 χρόνια μπροστά της ώστε να συνεχίσει το έργο της απερίσπαστη.

Ο κ. Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους βουλευτές του και για το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον αλλά και το τε-α-τετ του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Ντραμπ.

Το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν αναμένεται να ανοίξει, εκτός απροόπτου, πριν από την ολοκλήρωση του εκλογικού νόμου.

Υπήρξε μια σκέψη να γίνει αναφορά στο όνομα που θα προτείνει ο πρωθυπουργός για ΠτΔ, επισπεύδοντας τις ανακοινώσεις. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό θα πρέπει πρώτα να επισκεφθεί τον Προκόπη Παυλόπουλο για να τον ενημερώσει σχετικά με το τι θα πράξει -είτε να του πει ότι σκοπεύει να προτείνει άλλο πρόσωπο είτε ότι θα ανανεώσει τη θητεία του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ανάμεσα στα «ανοιχτά μέτωπα» της κυβέρνησης είναι και η πορεία των εθνικών θεμάτων αλλά και η ασφάλεια των πολιτών -ζητήματα στα οποία δίνεται μεγάλη σημασία ύστερα από την αντιπαράθεση που προκλήθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πέραν αυτών, η κυβέρνηση θέλει να επιδείξει την ίδια εγρήγορση που είχε και στην αρχή της διακυβέρνησής της και για αυτό το λόγο ετοιμάζει μπαράζ νομοσχεδίων για το επόμενο διάστημα.

Η κύρωση της σύμβασης αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, η οποία θα εισαχθεί στην επιτροπή την Τρίτη 21 Ιανουαρίου, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την Ανώτατη Εκπαίδευση και το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του Brexit είναι μερικά από τα νομοσχέδια.

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκονται τα νομοσχέδια που αφορούν το επίδομα γέννας, ο νόμος για τα υδατοδρόμια, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και το νομοσχέδιο για πολιτική προστασία.

Μεγάλη πολιτική μάχη της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση θα δοθεί στο νομοσχέδιο για τις πορείες αλλά και για το νέο ασφαλιστικό που εισάγεται στη βουλή αρχές του επόμενου μήνα.

Το «τσουνάμι» των νομοσχεδίων έχει στόχο να προωθηθεί το κυβερνητικό έργο και στην περίπτωση που η κυβέρνηση αντιμετωπίσει πολιτικό πρόβλημα και αναγκαστεί να πάει σε εκλογές εντός του έτους για να «κάψει» την απλή αναλογική, να έχει ενώπιον του ελληνικού λαού να παρουσιάσει πλούσιο κυβερνητικό έργο τόσο που να μην αμφισβητηθεί από την αντιπολίτευση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ