ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στήριξη Γιούνκερ στην Ελλάδα για το προσφυγικό

Στήριξη Γιούνκερ στην Ελλάδα για το προσφυγικό

Τη στήριξή του στην Ελλάδα για το προσφυγικό εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας, παράλληλα, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει πρόθεση να «απομονώσει» ή να «στιγματίσει» την Ελλάδα.

«Δεν πάλεψα για να αποφύγω την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, για να επιτρέψω την έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ ενώπιον της Ευρωβουλής και παραδέχτηκε ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει «μεγάλη μεταναστευτική πίεση».

Αφού ανέφερε τις «αναρίθμητες» πράξεις ανθρωπιάς για τους πρόσφυγες από Έλληνες πολίτες, αλλά και τις ζωές που έχουν σωθεί από το Λιμενικό Σώμα, επισήμανε ότι πρόθεση των Βρυξελλών δεν είναι να «στιγματίσουν τους Έλληνες», με αφορμή τις ελλείψεις και τα προβλήματα στην καταγραφή προσφύγων και μεταναστών, αλλά θέλει να βοηθήσει τη χώρα μας να τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει ως μέρος της Ζώνης Σένγκεν.

Ο κ. Γιούνκερ υπενθύμισε ότι και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. οφείλουν να πράξουν τα συμφωνηθέντα και στάθηκε και στην προσπάθεια συνεργασίας με την Τουρκία για την ανάσχεση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν έχει δώσει στην Αθήνα προθεσμία τριών μηνών ώστε να λύσει τα προβλήματά της ή να κινδυνεύσει με προσωρινή έξοδο από τη Ζώνη Σένγκεν, έπειτα από την έκθεση για τα κενά ασφάλειας και τις παραλείψεις στην καταγραφή των χιλιάδων προσφύγων που επικύρωσε χθες το Κολέγιο των Επιτρόπων.

Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα των «Financial Times» και της «Wall Street Journal»,αναφέρουν ότι η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρών ελέγχων στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ – παρά το γεγονός ότι τα Σκόπια δεν ανήκουν στην Ε.Ε. – κίνηση που θα παγίδευε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες σε ελληνικό έδαφος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ