ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σακελλαροπούλου για ΠτΔ: «Ναι» από τον ΣΥΡΙΖΑ

Σακελλαροπούλου για ΠτΔ: «Ναι» από τον ΣΥΡΙΖΑ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Θα υπερψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αυτό αποφασίστηκε, σύμφωνα με πληρφορίες, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Κουμουνδούρου.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής, τα στελέχη του «πρωινού καφέ», καθώς και οι λεγόμενοι «δημογέροντες» του κόμματος.

Η απόφαση θα ανακοινωθεί σε λίγο από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι εξής:

  1. Η εκτίμηση που έχουν στο πρόσωπό της ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του, όπως ο Μιχάλης Καλογήρου. Εκτίμηση που είχε αποτυπωθεί άλλωστε στην τοποθέτησή της στην κεφαλή του ΣτΕ.
  2. Η ευρεία υποστήριξή της από όλες τις τάσεις του κόμματος. Το «Ναι» στηρίχτηκες τόσο από τους κεντροαριστερούς όσο και από τους 53.
  3. Το θετικό κλίμα που διαμορφώθηκε μεταξύ των μελών του κόμματος για το πρόσωπο της νέας προέδρου. Το «πρώτη φορά γυναίκα Πρόεδρος» αποδείχτηκε πολύ ισχυρό επιχείρημα με σαφές «προοδευτικό» πρόσημο. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσο πέρναγε η ώρα μεταπείστηκαν ηγετικά στελέχη που αρχικά υποστήριζαν το «Όχι».
  4. Η αδυναμία διατύπωσης «πειστικού επιχειρήματος», κατά την εκτίμηση της ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, για το «Όχι».
  5. Η εκτίμηση που υιοθετήθηκε ότι η επιλογή Σακελλαροπούλου σηματοδοτεί πολιτική ήττα για τη Δεξιά που αναγκάστηκε να προτείνει Πρόεδρο από τον προοδευτικό χώρο, παρότι είχε την πλειοψηφία να κάνει την οποιαδήποτε επιλογή.

Υπήρξαν βέβαια αρνητικές φωνές, όπως είχε γίνει και στη διαδικασία για την προεδρία του ΣτΕ. Μην ξεχνάμε ότι ως δικαστής η κ. Σακελλαροπούλου είχε ταχθεί υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, αν κι εξαιρέθηκε από τη σύνθεση του δικαστηρίου λόγω κωλύματος. Ωστόσο, το «ναι» αποδείχτηκε πιο ισχυρό και αυτές οι φωνές δεν εκφράστηκαν στη συνεδρίαση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ