ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την Σακελλαροπούλου

Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την Σακελλαροπούλου
ΙΝΤΙΜΕ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, άσκησε οξεία κριτική στην κυβέρνηση για τον «ευτελισμό» του θεσμού της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ωστόσο τόνισε πως το κόμμα του θα στηρίξει την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

«Έξι μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ ήταν αρκετοί για να αναδειχθούν όλες οι αντιφάσεις, η υποκρισία και η πολιτική ένδεια του κ. Μητσοτάκη», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός, κατά την έναρξη της δήλωσής του, και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «συμπεριφορά αβάσταχτης ελαφρότητας και ανευθυνότητας απέναντι στους θεσμούς», αλλά και «στάση αμοραλισμού και υποταγής των πάντων στις ανάγκες της επικοινωνίας και όχι της ουσίας της πολιτικής».

«Την ίδια ανεύθυνη στάση που είχε κρατήσει ο κ. Μητσοτάκης απέναντι σε κρίσιμα ζητήματα όσο ήταν στην αντιπολίτευση, συνεχίζει δυστυχώς και ως πρωθυπουργός», είπε και προσέθεσε:

«Στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας είχε την επιλογή να ανανεώσει τη θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου, ενός κατά γενική ομολογία επιτυχημένου Προέδρου που είχε εκλεγεί με ευρεία διακομματική συναίνεση πριν από 5 χρόνια».

«Δεν το έπραξε, χωρίς ποτέ να εξηγήσει το λόγο», κατήγγειλε.

Αφού έκανε λόγο για «μακρά και εξευτελιστική για τον θεσμό διαδικασία Προεδρικών καλλιστείων», τόνισε πως ο κ. Μητσοτάκης «επέλεξε να την ανακοινώσει (σ.σ. την υποψηφιότητα), πάλι για λόγους επικοινωνίας, έξω από το σχεδιασμό του, σε μια μέρα με βαριά και αρνητική πολιτική ατζέντα για τη κυβέρνηση, μήπως και καταφέρει να την αλλάξει».

«Όμως στη πολιτική δεν υπάρχει μόνο η επικοινωνία. Υπάρχει και η ουσία», σημείωσε και ανακοίνωση πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αντιγράψει το «μέγα ατόπημα» - όπως χαρακτηριστικά είπε – που διέπραξε ο πρωθυπουργός στο θέμα της εκλογής του επόμενου Προέδρου.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δε πρόκειται να τον αντιγράψει ή να τον ακολουθήσει στον ολισθηρό αυτό δρόμο της ανευθυνότητας. Έχω δηλώσει και από το βήμα της Βουλής ότι εγώ ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, Μητσοτάκης δε θα γίνω. Δε θα κάνω δηλαδή αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Και σήμερα δε πρόκειται να κάνω ό,τι ακριβώς έκανε εκείνος το 2015, που μόνος καταψήφισε τη συναινετική επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου για τη Προεδρία της Δημοκρατίας», συνέχισε και προσέθεσε:

«Παρά την απαράδεκτη διαχείριση της διαδικασίας της Προεδρικής εκλογής από πλευράς του.

Παρά το προφανές και μεγάλο του σφάλμα, να μην ανανεώσει τη θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου, εμείς δε θα προσθέσουμε ένα ακόμη σφάλμα, δίπλα στα πολλά σφάλματα του κ. Μητσοτάκη.

Θα κρατήσουμε και τώρα στάση ευθύνης, όπως έχουμε αποδείξει ότι κρατήσαμε πάντα σε κρίσιμες επιλογές.

Και θα δώσουμε τη δυνατότητα η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία, καθώς έτσι αρμόζει για όποιον αναλαμβάνει τη βαριά ευθύνη – όπως το Σύνταγμα ορίζει- να είναι για τα πέντε επόμενα χρόνια ο εκφραστής της ενότητας του λαού και της Δημοκρατίας μας».

Αναφερόμενος στο πρόσωπο της κ. Σακελλαροπούλου έκανε λόγο για «κορυφαία επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να διατελέσει η Πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, του Συμβουλίου της Επικρατείας» και υπενθύμισε ότι η πρόταση αυτή είχε καταψηφιστεί από τον κ. Μητσοτάκη και τους βουλευτές του.

Την χαρακτήρισε «εξαίρετη δικαστή, που υπηρέτησε με σθένος τη δικαιοσύνη, την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους. Και δεν δίστασε να συνταχθεί ακόμη και με τη μειοψηφία για να υπερασπιστεί το δικαίωμα των παιδιών των μεταναστών που έχουν γεννηθεί ή έχουν πάει σε ελληνικό σχολείο, να αποκτούν την Ελληνική ιθαγένεια» και τόνισε:

«Η εκλογή της λοιπόν στο Ανώτατο Πολιτειακό αξίωμα δεν ακυρώνει απλά την άθλια προπαγάνδα επί 4,5 χρόνια της ΝΔ, ότι δήθεν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χειραγωγούσε την ηγεσία της Δικαιοσύνης, αλλά επιβραβεύει και το περιεχόμενο των αξιών που η ίδια ως δικαστής υπερασπίστηκε».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως η επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου από τον πρωθυπουργό είναι «μία επικοινωνιακή ντρίμπλα» και όχι «υπέρβαση» και εξέφρασε τον φόβο του ότι «στο τέλος, χωρίς να το καταλαβαίνει, ντριμπλάρει τον ίδιο του τον εαυτό, ακυρώνει το ίδιο του το κόμμα και τον πυρήνα των ιδεών που έχει υιοθετήσει».

Καταλήγοντας είπε:

«Από τη μεριά μας η θετική μας ψήφος στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου δεν είναι μια επικοινωνιακή επιλογή αλλά μια συνειδητή επιλογή.

Γιατί είναι συνδεδεμένη όχι μόνο με τη στάση ευθύνης που επιλέγουμε πάντα απέναντι τους θεσμούς αλλά και με τις ιδέες και τις αξίες μας.

Με τη συνέπειά μας. Και στην πολιτική, όπως και στη ζωή, έχει πάντα μεγαλύτερη αξία η συνέπεια από τα πολιτικά παιχνίδια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ