ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς: «Δεν μπορώ να πω ότι γνωρίζω την κυρία Σακελλαροπούλου»

Σαμαράς: «Δεν μπορώ να πω ότι γνωρίζω την κυρία Σακελλαροπούλου»
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρώην πρωθυπουργός ανακοίνωσε το πρωί ότι δεν θα παραστεί στην ψηφοφορία για την εκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως εξήγησε πρόσωπο του περιβάλλοντος του, ο κ. Σαμαράς θα βρίσκεται στις ΗΠΑ σε προγραμματισμένο από μήνες ταξίδι. Θα εκφράσει την υποστήριξή του στη νέα Πρόεδρο με επιστολή προς το προεδρείο της Βουλής.

Το περιβάλλον του κ. Σαμαρά αρνείται κατηγορηματικά ότι υπάρχει η οποιαδήποτε πολιτική σκοπιμότητα στην απουσία του από την ψηφοφορία.

Η συνέντευξη

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνέντευξη του κ. Σαμαρά στην Κατερίνα Γαλανού στον (εβδομαδιαίο πλέον) Φιλελεύθερο που κυκλοφορεί αύριο Σάββατο. Σε αρκετά σημεία οι τοποθετήσεις του κ. Σαμαρά θα μπορούσαν ενδεχομένως να ερμηνευτούν ως διαφοροποιήσεις από την κυβερνητική γραμμή. Ενδεικτικά μερικά αποσπάσματα της συνέντευξης:

Δεν γνωρίζω την κ. Σακελλαροπούλου

«Όπως γνωρίζετε, η επιλογή του υποψηφίου Προέδρου είναι προνόμιο του πρωθυπουργού. Χαίρομαι που ξεκαθάρισε το τοπίο. Δεν μπορώ να πω ότι γνωρίζω την κυρία Σακελλαροπούλου. Της εύχομαι, βεβαίως, καλή επιτυχία. Λόγω προγραμματισμένου από καιρό ταξιδιού στις ΗΠΑ δεν θα βρίσκομαι στη Βουλή την ημέρα της ψηφοφορίας. Θα στείλω ωστόσο σχετική επιστολή, στην οποία θα αναφέρω ότι αν ήμουν παρών θα υπερψήφιζα την πρόταση του κόμματός μου».

Είμαι ενεργός στην πολιτική

«Κι επομένως το ''αξίωμα'' που με χωράει είναι να παραμένω ενεργός στην πολιτική, να υπερασπίζομαι την πατρίδα μου, την παράταξή μου και τις αρχές μου - ιδιαίτερα σε κρίσιμες στιγμές σαν κι αυτές που ζούμε, σαν κι αυτές που έρχονται. Δεν ''κινδυνεύω'' να κατηγορηθώ από κανέναν! Το αντίθετο: έχω ήδη αποδείξει ότι στήριξα την παράταξη στα δύσκολα. Και ότι στήριξα και τον προηγούμενο ηγέτη της και τον επόμενο. Όσο δεν έκανε κανείς, ποτέ, στο παρελθόν».

Οι «Κοκκινοσκουφίτσες» της ΝΔ

«Δεν υπάρχει κανένας "κακός λύκος". Όλοι ξέρουν πως βοήθησα ενεργά για τη νίκη της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλες τις κρίσιμες αναμετρήσεις...», «Δεν υπάρχει κανένας, λοιπόν, "κακός λύκος". Απλώς κάποιοι αναζητούν... "Κοκκινοσκουφίτσες", για να υπονομεύσουν την ενότητα της παράταξης. Αλλά δεν θα τους περάσει.».

Συνθηκολόγηση η Χάγη

«Όταν ακούγεται για προσφυγή στη Χάγη υπό τις τωρινές συνθήκες, δηλαδή εκ των προτέρων συνθηκολόγηση της Ελλάδας σε "συνυποσχετικό" που παρακάμπτει το Δίκαιο της Θάλασσας όπως ζητάει η Τουρκία (η οποία δεν το έχει υπογράψει), δεν αποτρέπουμε την επιθετικότητα της άλλης πλευράς. Την ενθαρρύνουμε ακόμα περισσότερο... Αυτό που είπε ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ είναι σωστό! Και με αυτό το μήνυμα προς την άλλη πλευρά πρέπει να συντονιστούμε όλοι. Όχι να το "νοθεύουμε".

«Ο Ερντογάν ήδη, βέβαια, έχει κάνει νέο δόγμα του τις εξωφρενικές προκλήσεις. Προαναγγέλλει ότι θα στείλει στρατό στη Λιβύη για να στηρίξει το καθεστώς Σάρατζ, ότι θα πουλήσει ''οικόπεδα'' της ελληνικής ΑΟΖ και ότι θα προχωρήσει σε έρευνες εκεί. Καλό είναι να γνωρίζει ότι απέναντί του θα βρει μιαν ενωμένη Ελλάδα και μιαν αποφασισμένη Ελλάδα. Αν εμείς κάνουμε το σωστό, μπορεί η Τουρκία να πληρώσει ακριβά το τίμημα αυτής της ''υπέρ-εξάπλωσης''. Φτάνει εμείς από την πλευρά μας να δείξουμε ό,τι σας ανέφερα πριν: Αξιοπιστία και αποφασιστικότητα!».

Σοβαρές καθυστερήσεις στο μεταναστευτικό

«Δεν μασάω το λόγια μου: Προβλήματα υπάρχουν. Και θα είναι πολύ πιο εύκολο να λυθούν, αν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις τοπικές κοινωνίες. Θα βοηθούσε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, αν λέγαμε τα πράγματα με το όνομά τους. Στη μεγάλη τους πλειονότητα, οι λεγόμενες "ροές" αποτελούνται από λαθρομετανάστες που πραγματοποιούν άτυπη εισβολή. Η κυβέρνηση ξέρει τι συμβαίνει, θέλει να κάνει αυτό που πρέπει, αλλά υπήρξαν ήδη σοβαρές καθυστερήσεις. Και αγκυλώσεις ακόμα. Ελπίζω να ξεπεραστούν με το νέο υπουργείο…».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ