ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στο Βερολίνο ο Χαφτάρ ενόψει της κρίσιμης διάσκεψης

Έφτασε στο Βερολίνο ο Χαφτάρ ενόψει της κρίσιμης διάσκεψης
ΙΝΤΙΜΕ/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης και διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, έφτασε απόψε στο Βερολίνο για τη διεθνή σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Κυριακή, ανακοίνωσε στον λογαριασμό της στο Twitter η λιβυκή τηλεόραση al-hadath.

Προηγήθηκε η σχεδόν διήμερη και αιφνιδιαστική επίσκεψη του Λίβυου στρατάρχη στην Ελλάδα, κατά την οποία συναντήθηκε τόσο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Ο Χαφτάρ, σε σύντομη δήλωσή του σε δημοσιογράφους, την Παρασκευή, είπε για τον σκοπό την επίσκεψής του:

«Είμαστε φιλειρηνιστές. Ηρθαμε εδώ για να συζητήσουμε για την ειρήνη».

Η Γερμανία και τα Ηνωμένα Έθνη θα προτρέψουν τα αντίπαλα στρατόπεδα στη Λιβύη και τους ξένους υποστηρικτές τους που διεκδικούν την πρωτεύουσα, να συμφωνήσουν σε μια εκεχειρία και έναν μηχανισμό παρακολούθησης, ως πρώτα βήματα προς την ειρήνη.

Υπενθυμίζεται ότι o Έλληνας πρωθυπουργός, σε τηλεφωνική επικοινωνία την Παρασκευή με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, εξέφρασε -σύμφωνα με πληροφορίες- τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στη διάσκεψη, καθώς και την ανησυχία του για την κατάσταση στη Λιβύη, ιδίως όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την υπογραφή των «άκυρων μνημονίων» μεταξύ Σαράτζ - Τουρκίας.

Η διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή των αντιμαχόμενων πλευρών καθώς και εκπροσώπους της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Κίνας, της Τουρκίας, της Δημοκρατίας του Κονγκό, της Αιγύπτου, της Αλγερίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Επίσης, θα εκπροσωπηθούν τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ