ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλλαγές στον ΚΟΚ: Τι προβλέπεται για πρόστιμα και διπλώματα οδήγησης

Αλλαγές στον ΚΟΚ: Τι προβλέπεται για πρόστιμα και διπλώματα οδήγησης
ΙΝΤΙΜΕ/ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Αυστηροποίηση προστίμων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας στις περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο, αλλά και μειώσεις όπου αυτά είναι εξωφρενικά, ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

Σύμφωνα με τον υπουργό, θα προηγηθεί ευρύτερος διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς, διότι «το βασικό κίνητρο είναι η οδική ασφάλεια».

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ο Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι «οι υπουργοί δεν αποφασίζουν και διατάζουν».

«Πρέπει να κάτσουμε με πολύ μεγάλη σοβαρότητα και να δούμε όλες τις παθογένειες που υπάρχουν. Ζούμε δυστυχώς σε μια χώρα που πολλές φορές εμείς οι πολιτικοί θεσμοθετούμε και ψηφίζουμε πολύ αυστηρούς νόμους και μετά η εκτελεστική εξουσία δεν τους εφαρμόζει» σημείωσε.

«Θα προσπαθήσουμε αυτό το πράγμα να το αλλάξουμε».

Επισήμανε ακόμα πως «σε μερικές περιπτώσεις που πραγματικά πρέπει να βάλουμε αυστηρά πρόστιμα, θα βάζουμε πολύ αυστηρά πρόστιμα. Δεν λέω ότι θα αυξηθούν τα πρόστιμα παντού, σε άλλες περιπτώσεις που τα πρόστιμα είναι εξωφρενικά, θα μειωθούν», πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής.

Αναφορικά με τις κάμερες στους δρόμους, ο κ. Καραμανλής είπε ότι υπάρχει η θεωρία της αποτρεπτικότητας, εκτιμώντας παράλληλα ότι δεν πρέπει να γίνουμε ένα κράτος αστυνομοκρατούμενο. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, ο ίδιος είναι της λογικής «εγώ που οδηγώ το αυτοκίνητό μου γνωρίζω ότι άμα μπω στη ΛΕΑ κινδυνεύω "να φάω" ένα τσουχτερό πρόστιμο, και αν "το φάνε" μερικοί, πολύ γρήγορα θα αναθεωρήσουμε όλοι να οδηγούμε σε Λωρίδες Έκτακτης Ανάγκης».

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα η κυβέρνηση και το υπουργείο Μεταφορών θα συνάψει μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για ένα μεγάλο πακέτο που είχε ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ για θέματα οδικής ασφάλειας, δηλαδή για παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο που υπάρχουν τεράστια προβλήματα με τροχαία ατυχήματα.

Τα νέα διπλώματα οδήγησης

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών μίλησε και για τα νέα διπλώματα οδήγησης, ανακοινώνοντας ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο, με τον αρμόδιο υφυπουργό, θα παρουσιάσουν ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο διότι, όπως είπε, όταν ανέλαβαν είχαν το φαινόμενο 100.000 άνθρωποι να περιμένουν για διπλώματα.

«Το ξεμπλοκάραμε αυτό και η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί» τόνισε.

«Σήμερα είμαστε σε μια διαδικασία να μπούμε στην εποχή της ψηφιοποίησης και να μην έχουμε αυτά τα φαινόμενα της ντροπής στο υπουργείο όπου έρχεται ο κόσμος και περιμένει με τις ώρες για να βγάλει το δίπλωμά του», συμπλήρωσε.

Τα εκδοτήρια του Μετρό

Για το Μετρό ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε ότι «έχουν αρχίσει και ανοίγουν ήδη τα κλειστά εκδοτήρια εισιτηρίων σε κεντρικούς σταθμούς και θα ανοίξουν κι άλλα, ενώ μέσα σε δύο μήνες θα γίνει προμήθεια άλλων 100 με 120 μηχανήματων έκδοσης εισιτηρίων για να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν».

Ο υπουργός τόνισε ότι θα γίνεται πολύ πιο αυστηρός έλεγχος στα εισιτήρια. Όταν αναλάβαμε, είπε, η μπάρα έκλεινε στα 7 με 8 δευτερόλεπτα, αλλά τώρα έχει μειωθεί.

Αυτοκινητόδρομος Πατρών - Πύργου

Αναφερόμενος στον αυτοκινητόδρομο Πατρών-Πύργου, ο υπουργός δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή όποιος ισχυριστεί ότι το έργο αυτό μπορεί να γίνει σπασμένο σε τμήματα, λέει ψέματα στους ανθρώπους της Πάτρας και στους ανθρώπους της Ηλείας».

«Είμαστε σε επαφή και πολύ σύντομα θα έχουμε συμφωνία με τους παραχωρησιούχους. Εμείς έχουμε προτείνει αυτό το οποίο είναι το λογικό: Να πάει ο δρόμος πίσω στην παραχώρηση, να πάρουμε το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έτσι ώστε το έργο να είναι έτοιμο πριν το ’23. Εάν πάμε τώρα έτσι όπως πάμε, το έργο δεν θα γίνει ποτέ», συμπλήρωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ