ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Θα προστατέψουμε με ό,τι χρειάζεται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Μητσοτάκης: Θα προστατέψουμε με ό,τι χρειάζεται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Μήνυμα ότι η χώρα μας θα προστατέψει με ό,τι χρειάζεται το σύνολο των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, έστειλε ο πρωθυπουργός από τους Αγίους Αναργύρους.

Μιλώντας σε εκδήλωση της Τοπικής Οργάνωσης της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει τις προκλήσεις χωρίς εξάρσεις αλλά με υπευθυνότητα και ίσως είναι αυτό που κάνει την άλλη πλευρά να εκνευρίζεται, αναφερόμενος, προφανώς, στα όσα δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε έναν σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου με αναφορές στους τομείς της ασφαλείας, της οικονομίας, του μεταναστευτικού και του ασφαλιστικού.

Τόνισε, επίσης, ότι ποτέ δεν θα ξεχάσει ότι από την οργάνωση Αγίων Αναργύρων της ΝΔ ξεκίνησε, το 2003, την πολιτική του καριέρα, ενώ ένα χρόνο πριν, από την ίδια οργάνωση, όπου επίσης έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα, είχε εγκαινιάσει την προεκλογική του εκστρατεία και ένα χρόνο μετά η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές.

Ερντογάν: «Παραλογισμός» η συμπεριφορά του Μητσοτάκη

Ο Τούρκος πρόεδρος άσκησε νωρίτερα έντονη κριτική στον πρωθυπουργό, με αφορμή την επίσκεψη του στρατάρχη της Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ, στην Ελλάδα.

«Γιατί ο Μητσοτάκης κάλεσε στην Ελλάδα τον Χαφτάρ; Τον κάλεσε αποκλειστικά για να μας προκαλέσει. Απόψε ένας ηγέτης, δεν θα πω το όνομά του, μου είπε ότι ‘ο Μητσοτάκης θέλει να τα βρείτε’. Απάντησα: ‘Πώς γίνεται; Από τη μια θέλει να τα βρει μαζί μου και από την άλλη πάει και προσκαλεί τον Χαφτάρ στην Ελλάδα. Πώς είναι δυνατόν τέτοιος παραλογισμός;» φέρεται να είπε ο Τούρκος πρόεδρος, στη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Βερολίνο, όπου συμμετείχε στη Διάσκεψη για τη Λιβύη.

Σύμφωνα με τη Hurriyet, που δημοσιεύει τον διάλογο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει ότι υπήρξαν συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας στο θέμα των ενεργειακών κοιτασμάτων.

«Είχαμε συνομιλίες με την Ιταλία», είπε για να περάσει αμέσως στο θέμα της Λιβύης, λέγοντας:

«Στο πλαίσιο του μνημονίου συνεννόησης με τη Λιβύη θα μπορέσουμε να κάνουμε γεωτρήσεις. Ωστόσο, ό,τι βρεθεί γύρω από την Κύπρο ανήκει εξ ολοκλήρου στο Βορρά και τον Νότο. Όλοι εδώ έχουν τη εξίσου τη δυνατότητα να μοιραστούν τα δικαιώματα αυτά. Όμως ως τώρα η ‘Νότια Κύπρος’ δεν δέχτηκε κάτι τέτοιο. Ποτέ δεν είπαν ‘να καθήσουμε να συνεννοηθούμε με τον Βορρά».

Στη συνέχεια του διαλόγου του με τους δημοσιογράφους, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε σχετικά με το μνημόνιο που υπέγραψε με την κυβέρνηση της Τρίπολης:

«Επειδή οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης δημιουργείται για εμάς μία τέτοια δυνατότητα και αυτό είναι που τρελαίνει την Ελλάδα… Και φυσικά εμείς έχουμε την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο. Κι αυτό μα δίνει επιπλέον δυνατότητες. Μιλούν για υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη. Δεν τίθεται θέμα υφαλοκρηπίδας γύρω από τα νησιά. Σχετίζεται μόνο με τα χωρικά ύδατα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ