ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Αποφασίζουν για την Ελλάδα χωρίς την Ελλάδα

Τσίπρας: Αποφασίζουν για την Ελλάδα χωρίς την Ελλάδα
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Στην εξωτερική πολιτική επικεντρώθηκε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πολύ ανήσυχος «για όσα κάνει και κυρίως για όσα δε κάνει η κυβέρνηση. Και όσο ο κ. Μητσοτάκης κινείται με άγνοια κινδύνου και με ψευδαίσθηση αυτάρκειας, τόσο θα μεγαλώνει η ανησυχία μας».

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε εθνικά επιζήμια την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

«Αντί για στήριξη των ελληνικών θέσεων, γίναμε θεατές μιας ταπεινωτικής για την ίδια τη χώρα συμπεριφοράς. Και σχεδόν μιας άμεσης στήριξης του επικίνδυνου γείτονα», υπογράμμισε.

Για εμάς, χωρίς εμάς

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ντροπιαστική τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε την Ελλάδα προβλέψιμο σύμμαχο. Προσέθεσε ότι: «Και αν όχι φόβο, τουλάχιστον ανησυχία αισθανθήκαμε για τον τρόπο με τον οποίο στάθηκε στην υπόθεση Σουλεϊμανί. Και σήμερα, μετά και το φιάσκο του Βερολίνου, αυτή η ανησυχία μετατρέπεται σε γενικευμένη αίσθηση ανασφάλειας».

Εκτίμησε δε ότι «η στρατηγική του προβλέψιμου σύμμαχου που ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης την έχει μετατρέψει (σ.σ. τη χώρα) σε μια χώρα για την οποία άλλοι αποφασίζουν γι’ αυτή, χωρίς αυτή».

Η Σακελλαροπούλου

Για τον κ. Τσίπρα, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έχει «προοδευτικό στίγμα». Ωστόσο, είπε ότι η επιλογή της από τον κ. Μητσοτάκη ως νέας Προέδρου της Δημοκρατίας «δεν υποκρύπτει διάθεση φυγής προς τα εμπρός, αλλά διάθεση επικοινωνιακής διαφυγής από τα πολλαπλά αδιέξοδα».

Για να στηρίξει την εκτίμησή του, επισήμανε ότι «όποιος θέλει να χτίσει γέφυρες συνεννόησης, δεν επιλέγει την επόμενη κιόλας μέρα να φέρει στη Βουλή την κατάργηση της απλής αναλογικής. Και να επαναφέρει έναν εκλογικό νόμο που κλέβοντας έδρες από όλα τα κόμματα, και πριμοδοτώντας μ’ αυτές το πρώτο κόμμα, αποβλέπει σε μονοκομματικές κυβερνήσεις, δηλαδή στην παντοδυναμία του ενός».

Κατηγόρησε επίσης τον κ. Μητσοτάκη ότι «με περίσσευμα αλαζονείας θεωρεί ότι επειδή κέρδισε βασισμένος στη πολιτική απάτη και στη διαστρέβλωση μια φορά τις εκλογές , θα τις κερδίσει ξανά και ξανά».

Προέβλεψε δε ότι: «Στις επόμενες εκλογές με απλή αναλογική μπορούν να δώσουν κυβερνητική λύση. Απλά αυτή δε θα τον περιλαμβάνει, γιατί πρέπει να είναι -και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να είναι- προοδευτική και δημοκρατική λύση».

Η απάτη

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για προεκλογική απάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη που τώρα αποκαλύπτεται.

«Είναι λοιπόν θέμα χρόνου κυρίως για τη μεσαία τάξη να συνειδητοποιήσει ότι οι προσδοκίες και οι ελπίδες της αποδείχτηκαν φρούδες», είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι:

«Μέχρι στιγμής λοιπόν δε βλέπουμε ούτε ανάπτυξη στο 4%, ούτε καταιγίδα επενδύσεων, ούτε καν μπουλντόζες στο Ελληνικό δε βλέπουμε, ούτε καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, ούτε αύξηση του βασικού μισθού, ούτε κανέναν ασφαλιστικό παράδεισος για ελεύθερους επαγγελματίες. Αντιθέτως βλέπουμε κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, επιστροφή στην εργασιακή ζούγκλα, συρρίκνωση των αμοιβών, μαζικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα με την διακριτική συμφωνία της κυβέρνησης, αυξήσεις περίπου 20% στις ασφαλιστικές εισφορές. Και κατάργηση της 13ης σύνταξης».

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα θα μπορούσε να συνοψιστεί στη φράση:

«Η χώρα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πάει καλά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ