ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Το οικονομικό κλίμα έχει αλλάξει στην Ελλάδα

Μητσοτάκης: Το οικονομικό κλίμα έχει αλλάξει στην Ελλάδα
AP Photo/Markus Schreiber

Συζήτηση, παρουσία κοινού, είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον καθηγητή Ιστορίας των Πανεπιστημίων Harvard και Stanford, Niall Ferguson, στο Νταβός.

Στην αρχή της συζήτησης ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι το κλίμα έχει αλλάξει στην Ελλάδα και σοβαρές μεταρρυθμίσεις γίνονται στην κατεύθυνση της εξασφάλισης ενός περιβάλλοντος φιλικού σε επενδύσεις. Προέβαλε το γεγονός ότι πλέον υπάρχει μία σταθερή κυβέρνηση με καθαρή λαϊκή εντολή, κάτι που διασφαλίζει ότι δεν θα γίνουν εκλογές μέχρι το 2023 οπότε και υπάρχει ένα καθαρό σκηνικό για εκείνους που κοιτούν τα μακροοικονομικά μεγέθη.

Απαντώντας σε ερώτηση για την τελευταία δεκαετία και τα χρόνια της κρίσης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι λανθασμένες κινήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και η αποκαλούμενη «κολοτούμπα» της είχε ως αποτέλεσμα να επιδεινωθούν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης και οι πολίτες να αντιμετωπίσουν μία σκληρή κατάσταση με κλειστές τράπεζες, capital controls και τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ. Πορεία που συνοδεύτηκε από σκληρά μέτρα και μεγάλη επιδείνωση της καθημερινότητας των πολιτών από την επιβολή τους. Τόνισε, ταυτόχρονα, πως μία ματιά στο τι συμβαίνει μετά τις εκλογές, δείχνει ακριβώς ότι ακολουθείται μία διαφορετική πορεία.

«Είμαστε σε καλό δρόμο να πείσουμε τους πιστωτές μας πως μπορούν να χαλαρώσουν», πρόσθεσε, δείχνοντας ότι εμείς προχωράμε τις μεταρρυθμίσεις, ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας και μπορούμε να επιτύχουμε μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα είναι η εκπαίδευση», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα, ότι κανένας τομέας δεν θα μείνει εκτός του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην εκλογή της κ. Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας και στη συμβολική σημασία της για το πέρασμα σε μία νέα εποχή.

Στη συνέχεια μίλησε αναλυτικά για το ήδη δρομολογημένο πρόγραμμα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι πρέπει να υπάρξει ένας ενιαίος ευρωπαϊκός μηχανισμός, που θα καθορίζει τον τρόπο αντιμετώπισης των ζητημάτων στις χώρες που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση στα σύνορα της ΕΕ αλλά και σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια.

«Αν θέλεις να μετέχεις στη Σένγκεν, πρέπει να έχεις επίγνωση και των υποχρεώσεων που προκύπτουν από αυτήν, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της Λιβύης, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει πολιτική λύση, με την οποία θα συμφωνήσουν η Ευρώπη και η Ελλάδα, εάν δεν ακυρωθούν τα μνημόνια Σάρατζ - Τουρκίας.

Αναφερόμενος στον EastMed και την εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «δεν θα ρωτήσουμε την Τουρκία για το τι θα κάνουμε» και πρόσθεσε ότι «ο αγωγός είναι θέμα ενεργειακής ασφάλειας».

«Υπήρξα πολύ ξεκάθαρος στην Άνγκελα Μέρκελ ότι ήταν λάθος που δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα στο Βερολίνο, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι ο κοντινότερος γείτονας στη Λιβύη από ευρωπαϊκής πλευράς» ανέφερε ο πρωθυπουργός. Επίσης, δήλωσε ότι «Λιβύη και Τουρκία δεν έχουν θαλάσσια σύνορα και η συνθήκη που υπόγραψαν δεν λαμβάνει υπόψιν δικαιώματα δικών μας νησιών».

«Ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο είναι αυτό που μένει στο τέλος της μέρας,» τόνισε, προσθέτοντας ότι «είμαι χαρούμενος που έχουμε τη στήριξη Ευρώπης και όλων των κρατών μελών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ