ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις 30 Ιανουαρίου η συζήτηση και ψήφιση της νέας αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας- ΗΠΑ

Στις 30 Ιανουαρίου η συζήτηση και ψήφιση της νέας αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας- ΗΠΑ
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Για την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί η συζήτηση και ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής της νέας αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Η συζήτηση, σύμφωνα με ενημέρωση του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα θα είναι διευρυμένη, σύμφωνα με το άρθρο 27 παρ. 2 του Συντάγματος, καθώς αφορά άδεια για ξένα στρατεύματα. Το επίμαχο άρθρο προβλέπει ότι "χωρίς νόμο που ψηφίζεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δεν είναι δεκτή στην Ελληνική Επικράτεια ξένη στρατιωτική δύναμη ούτε μπορεί να διαμένει σε αυτή ή να περάσει μέσα από αυτή". Θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία όπου θα απαιτηθεί πλειοψηφία τουλάχιστον 151 βουλευτών.

Η συζήτηση θα χωριστεί σε τέσσερις κύκλους. Τη νέα αμυντική συμφωνία στην επιτροπή είχαν στηρίξει ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια. ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 είχαν δηλώσει ότι καταψηφίζουν.

Την ίδια μέρα θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί με την κανονική διαδικασία που ακολουθείται για την κύρωση διακρατικών συμφωνιών, ένα ακόμα νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών που αφορά τη Συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ σχετικά με τα προξενικά προνόμια και ασυλίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ