ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα στέλνει Patriot στη Σαουδική Αραβία – Έντονη αντίρρηση ΣΥΡΙΖΑ

Η Ελλάδα στέλνει Patriot στη Σαουδική Αραβία – Έντονη αντίρρηση ΣΥΡΙΖΑ
Sebastian Apel/U.S. Department of Defense, via AP

Πηγή του Μαξίμου επιβεβαίωσε στο CNN Greece ότι η Ελλάδα θα αποστείλει τελικά συστοιχία Patriot στη Σαουδική Αραβία.

Οι αμερικανικής κατασκευής Patriot είναι από τους πλέον σύγχρονους αντιαεροπορικούς/αντιβαλλιστικούς πυραύλους. Η συμφωνία που προετοιμαζόταν επί μήνες, «έκλεισε» χτες στη συνάντηση στην Αθήνα του Νίκου Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούν.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι: «Συναντήθηκα σήμερα, για δεύτερη φορά μέσα σε έναν περίπου μήνα, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, τον Πρίγκιπα Faisal Al Saud. Είχα, έτσι, την ευκαιρία να ανταποδώσω τη φιλοξενία του, που μου είχε επιφυλάξει όταν είχα επισκεφθεί το Ριάντ στις 17 Δεκεμβρίου. Είναι και αυτό ένα βήμα στην διαρκή επικοινωνία μας με το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Οι διμερείς μας σχέσεις έχουν αποκτήσει, όπως έχετε παρατηρήσει, μία ιδιαίτερη δυναμική. Και αυτό για την Ελλάδα, για την Ελληνική Δημοκρατία, είναι μια στρατηγική επιλογή, δεδομένου ότι η Σαουδική Αραβία είναι μια ιδιαίτερα σημαντική χώρα όχι μόνο στην Αραβική Χερσόνησο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή..

Σε ό,τι αφορά το θέμα της Λιβύης, ο κ. Δένδιας είπε ότι:» Ειδικότερα, όσον αφορά τη Λιβύη, οι χώρες μας συμμερίζονται τις ίδιες ανησυχίες. Έχουμε και οι δύο την αντίληψη ότι τα δύο memoranda, τα οποία υπεγράφησαν από τον κ. Sarraj και την Τουρκία, είναι άκυρα και ανύπαρκτα. Επίσης, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για την κατάσταση, τόσο για τη Λιβύη, όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Είναι, όπως τόνισε χθες και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Νταβός, «εξωφρενικά», τόσο από νομική όσο και από γεωγραφική άποψη.»

Και κατέληξε, λέγοντας ότι:

«Συμφωνήσαμε με τον Σαουδάραβα συνάδελφό μου να μείνουμε σε διαρκή επαφή και, επίσης, να λειτουργούμε από κοινού ως σταθεροποιητικοί παράγοντες στην περιοχή.»

Η κατάσταση στη Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία εμπλέκεται άμεσα στον εμφύλιο της Υεμένης, αφού σαουδαραβικά μαχητικά βομβαρδίζουν πολύ συχνά τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούτι. Σε αντίποινα οι Χούτι εκτοξεύουν βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον της Σαουδικής Αραβίας. Η πιο εντυπωσιακή επίθεση με πυραύλους και drone έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου εναντίον των διυλιστηρίων της Aramco στις επαρχίες Αμπκάικ και Χουράις. Ως αποτέλεσμα, έπεσε στο μισό η πετρελαϊκή παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας. Ριάντ και Ουάσιγκτον κατηγόρησαν ευθέως την Τεχεράνη για τις επιθέσεις. Υπενθυμίζεται ότι το σιιτικό Ιράν και η σουνιτική Σαουδική Αραβία συγκρούονται διαρκώς τις τελευταίες δεκαετίες για την ηγεμονία στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Τον Ιούνιο είχα χτυπηθεί δύο τάνκερ στα Στενά του Ορμούζ, ενώ άλλο ένα χτυπήθηκε τον Οκτώβριο.

Η κατάσταση στην περιοχή κλιμακώθηκε επικίνδυνα μετά τη δολοφονία του διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν Κασέμ Σουλεϊμάνι από τις ΗΠΑ στις 3 Ιανουαρίου στη Βαγδάτη. Τη δολοφονία ακολούθησε μαζική (πλην) αναίμακτη πυραυλική επίθεση του Ιράν σε αμερικανικές βάσεις του Ιράκ και η κατάρριψη κατά λάθος από την ιρανική αεράμυνα ουκρανικού Boeing, που στοίχισε τη ζωή σε 176 ανθρώπους.

Τι λέει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι η αποστολή των Patriot στη Σαουδική Αραβία δεν δημιουργεί «τρύπα» στην ελληνική αεράμυνα. Σύμφωνα μάλιστα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο «δανεισμός» των Patriot θα έχει ως αντάλλαγμα τον εκσυγχρονισμό από τις ΗΠΑ όσων διαθέτει ήδη η Ελλάδα. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η κυβέρνηση στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι αποτελεί αφοσιωμένο και συνεπή σύμμαχο των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, τη στιγμή μάλιστα που η δεύτερη υποστηρίζει υλικά και πολιτικά τον Χαλίφα Χαφτάρ ενάντια στον εκλεκτό της Άγκυρας Φαγιέζ αλ Σάρατζ.

Διαφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Ωστόσο, η επιλογή της κυβέρνησης δεν βρίσκει συναίνεση από την αξιωματική αντιπολίτευση. Η Κουμουνδούρου εκφράζει την έντονη αντίρρησή της. Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑείπαν στο CNN Greece:

«Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο η κυβέρνηση να εμπλέκει την Ελλάδα σε επιχειρήσεις τρίτης χωράς -σε στρατιωτικές επιχειρήσεις που δεν βρίσκονται υπό την ομπρελά του ΟΗΕ ή άλλων διεθνών οργανισμών που ανήκει η Ελλάδα. Η διαφοροποίηση του κ Μητσοτάκη από την ΕΕ σε σχέση με την εκτέλεση Σουλεϊμάνι και η ενεργή εμπλοκή της χωράς στις συγκρούσεις της Μέσης Ανατολής αποτελούν εξαιρετικά επικίνδυνες εξελίξεις, ειδικά δε αν οδηγούν και στην αποστολή στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στη Σαουδική Αραβία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ