ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτοσυγκράτηση συστήνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Αθήνα και Άγκυρα

Αυτοσυγκράτηση συστήνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Αθήνα και Άγκυρα
AP Photo/Evan Vucci

Αυτοσυγκράτηση συστήνει εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Αθήνα και Άγκυρα.

Ο εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1, και αναφερόμενος στην πιθανότητα προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τις ελληνοτουρκικές διαφορές, κάνει λόγο για «θαλάσσιες διαφορές που πρέπει να λυθούν με βάση το διεθνές δίκαιο».

Την ανάγκη επίλυσης των διαφορών της Άγκυρας με την Αθήνα είχε υπογραμμίσει νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζαντ Ντίρι, οι δύο ηγέτες επικοινώνησαν τηλεφωνικά και συζήτησαν το θέμα της Λιβύης και τη Συρία. Κατά τη διάρκεια αυτής της επικοινωνίας, ο Αμερικανός πρόεδρος έστειλε στον Τούρκο ομόλογό του και το μήνυμα για επίλυσης των διαφορών με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο.

H λιτή ανακοίνωση του Τζούντ Ντίρι για το περιεχόμενο της συζήτησης τους στην ουσία απεικονίζει την πάγια και αμετάβλητη ουδετερότητα των ΗΠΑ όπως αυτή καταγράφεται από την δεκαετία του ’70.

Ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1, Θανάσης Τσίτσας, ρώτησε τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το πώς σχολιάζει η αμερικανική διπλωματία την συζήτηση που γίνεται το τελευταίο διάστημα περί προσφυγής των ελληνοτουρκικών διαφορών στην Χάγη.

Στην απάντηση του, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επικέντρωσε τις ελληνοτουρκικές διαφορές μόνο στις θαλάσσιες διαφορές, οι οποίες θα πρέπει να επιλυθούν με βάση το διεθνές δίκαιο, κάτι που φωτογραφίζει εμμέσως πλην σαφώς το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε γραπτή του δήλωση στον ΑΝΤ1 ανέφερε:

«Ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Καλούμε όλα τα κράτη να επιλύσουν τις θαλάσσιες διαφορές τους ειρηνικά και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».



ΔΗΜΟΦΙΛΗ