ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Το δημοψήφισμα, οι ποσοστώσεις στην ΚΕ, τα δύο μέτωπα

ΣΥΡΙΖΑ: Το δημοψήφισμα, οι ποσοστώσεις στην ΚΕ, τα δύο μέτωπα
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την Τετάρτη, αναδείχτηκε με ενάργεια το εσωκομματικό τοπίο που διαμορφώνεται στην πορεία προς το συνέδριο του Μαΐου.

Είναι πλέον φανερό ότι σε αυτή τη φάση οι τάσεις του κόμματος συμπτύσσονται σε δύο μέτωπα. Από τη μια μεριά οι «προεδρικοί» και από την άλλη η «ενιαία εσωκομματική αντιπολίτευση» -αν και τα στελέχη που την απαρτίζουν ενδεχομένως δεν αποδέχονται τον όρο.

Τα επίδικα του εσωκομματικού διαλόγου αυτή τη στιγμή είναι:

  • Ποιο θα είναι το ερώτημα του εσωκομματικού δημοψηφίσματος που θα πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Απριλίου;
  • Πώς θα διαμορφωθούν οι ποσοστώσεις στη νέα Κεντρική Επιτροπή έτσι ώστε να εκπροσωπηθούν τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας;

Είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσει επίσης τον προσυνεδριακό διάλογο ο απολογισμός τους κυβερνητικού έργου, ζήτημα που άνοιξε στην Πολιτική Γραμματεία ο Γιάννης Δραγασάκης. Πάνω από όλα όμως το μείζον επίδικο για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή είναι η πολιτική ταυτότητά του, δηλαδή το πόσο θα μετακινηθεί προς το Κέντρο. Επίδικο που θα κριθεί κατά κύριο λόγο στη συζήτηση για το νέο πρόγραμμα.

Ο Τσίπρας

Στο άνοιγμα του ο Αλέξης Τσίπρας κράτησε χαμηλούς τόνους κι έκανε έκκληση για ενωτική πορεία προς το συνέδριο. Ωστόσο, στηλίτευσε διαρροές και κείμενα στελεχών που «τραυματίζουν» την εικόνα του κόμματος. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε αναφορά στη χρησιμότητα της διεξαγωγής εσωκομματικού δημοψηφίσματος, χωρίς όμως να αναφερθεί στο περιεχόμενο του.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου στον ΑΝΤ1 ο κ. Τσίπρας είχε πει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πολύ δυνατό brand που σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να αλλάξει. Το αν θα προστεθεί δίπλα και κάτι που να εκφράζει περισσότερο ή να δίνει και μια άλλη προοπτική, είναι ανοιχτό και είναι συζητήσιμο. Όλη αυτή τη συζήτηση όμως θέλουμε να τη διεξαγάγουμε, όχι σε κλειστές πόρτες, αλλά πλατιά, με τον κόσμο που μας στηρίζει».

Το μοντέλο της «Παλλήνης»

Στην Πολιτική Γραμματεία το βάρος της υπεράσπισης της γραμμής των προεδρικών το σήκωσε κατά κύριο λόγο ο Νίκος Παππάς, συνεπικουρούμενος από την Όλγα Γεροβασίλη, τον Γιάννη Μπαλάφα και τον Νίκο Σκορίνη. Ο κ. Παππάς ζήτησε να γίνει εσωκομματικό δημοψήφισμα για το όνομα. Επίσης, πρότεινε το μοντέλο του «συνεδρίου της Παλλήνης» για τη σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής. Στην Παλλήνη είχε γίνει το 1992 το ιδρυτικό συνέδριο του Συνασπισμού μετά τη διάσπαση του ΚΚΕ. Τότε είχε αποφασιστεί ότι την Κεντρική Επιτροπή να εκπροσωπηθούν με συγκεκριμένα προαποφασισμένα ποσοστά οι προερχόμενοι από το ΚΚΕ και την ΕΑ. Κατ’ αναλογία, ο κ. Παππάς πρότεινε να δοθεί στη νέα Κεντρική Επιτροπή συγκεκριμένο ποσοστό εκπροσώπησης στην Προοδευτική Συμμαχία.

Οι «προεδρικοί» στηλίτευσαν το κείμενο 51 μελών του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης όπου αναφέρεται ότι «ένα μη εκλεγμένο όργανο, το Πολιτικό Συμβούλιο, αποφασίστηκε να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο 3ο Συνέδριό του, ενάντια στις καταστατικές του αρχές, δηλαδή με πραξικοπηματικό τρόπο». Επίσης, φάνηκαν ιδιαίτερα ενοχλημένοι από το άρθρο στην Αυγή του Χριστόφορου Παπαδόπουλου και της Έφης Καλαμάρα όπου γίνεται λόγος για «πολιτιστικό σοκ» από τη συγκέντρωση ΠΑΣΟΚογενών στελεχών σε κεντρικό ξενοδοχείο με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα.

Όχι επιστροφή στις συνιστώσες

Η άλλη εσωκομματική πλευρά δεν θέλει να γίνει δημοψήφισμα για το όνομα, αλλά για τα ερωτήματα που θα προκύψουν από τον διάλογο για το πρόγραμμα. Στη συνέντευξή του στο CNN Greece o Πάνος Σκουρλέτης είχε πει σχετικά: «Ένα ζήτημα (όπως το όνομα) που κατεξοχήν θα συζητηθεί στον προσυνεδριακό διάλογο, δεν είναι σκόπιμο να τεθεί σε εσωκομματικό δημοψήφισμα πριν το συνέδριο, προκαταλαμβάνοντας τα συμπεράσματα αυτού του διαλόγου.» Σε ανάλογο τόνο, κινήθηκε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και ο Νίκος Φίλης.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της εκπροσώπησης της Προοδευτικής Συμμαχίας, η Έφη Καλαμαρά υποστήριξε στην Πολιτική Γραμματεία ότι μπορούν να διασφαλιστούν χωρίς να επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εποχή της ομοσπονδίας των συνιστωσών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ήδη το Καταστατικό προβλέπει την ανανέωση του 30% της Κεντρικής Επιτροπής σε κάθε εκλογή. Επίσης, κάθε μέλος της Προοδευτικής Συμμαχίας που εκλέγεται στην Κεντρική Επιτροπή να «τραβάει» άλλο ένα.

Από τη χτεσινή συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία φάνηκε ότι υπάρχει η δυνατότητα να υπάρξει σύνθεση στο θέμα της εκπροσώπησης της Προοδευτικής Συμμαχίας. Αντιθέτως, η απόσταση στο ζήτημα του ερωτήματος του δημοψηφίσματος είναι μεγάλη.

Τι αποφασίστηκε

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε η Κουμουνδούρου, η Πολιτική Γραμματεία αποφάσισε:

-Τη διεξαγωγή μεγάλης κεντρικής πολιτικής εκδήλωσης στην Αθήνα στις 14 Φεβρουαρίου.

- Τη διεξαγωγή του συνεδρίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στις 6-8 Μαρτίου.

- Τη διεξαγωγή τεσσάρων θεματικών προσυνεδριακών ημερίδων μέχρι το Πάσχα σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας, με αντικείμενο την αγροτική πολιτική, την αυτοδιοίκηση, το συνδικαλιστικό κίνημα και τον πολιτισμό.

- Τη διεξαγωγή διεθνούς συνεδρίου αποτίμησης της κυβερνητικής θητείας στις 3-4 Απριλίου.

- Τη διεξαγωγή συμβουλευτικού δημοψηφίσματος στις 5-6 Απριλίου. Το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος θα αποφασιστεί στην επόμενη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

- Οι λίστες μελών του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του συνεδρίου θα οριστικοποιηθούν έναν μήνα πριν την διεξαγωγή του. Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει ήδη αποφασιστεί, το συνέδριο θα διεξαχθεί 14 – 17 Μαΐου.

- Η εκλογή των συνέδρων θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 2-4 Μαΐου.

Την επόμενη βδομάδα θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για να επικυρώσει τον οδικό χάρτη προς το συνέδριο.

Αποφασίστηκε τέλος ότι η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσει το διήμερο 8-9 Φεβρουαρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ