ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Προειδοποιεί με Grexit και προαναγγέλλει μνημόνιο για το ποδόσφαιρο

Μητσοτάκης: Προειδοποιεί με Grexit και προαναγγέλλει μνημόνιο για το ποδόσφαιρο
INTIME/ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο διακοπής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκηςαπό το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για την αμυντική συμφωνία ΗΠΑ - Ελλάδας, εξαγγέλλοντας παράλληλα ένα ποδοσφαιρκό μνημόνιο.

«Προτιμώ να περνάω δύσκολες ώρες για το ποδόσφαιρο παρά για αχρείαστα δημοψηφίσματα και για το πως οδηγήσατε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα κατά την έναρξη της ομιλίας του από το βήμα της Βουλής.

«Στην κοινωνία υπάρχει όντως διάχυτη ανησυχία και για την κατάσταση στα εξωτερικά ζητήματα και για το προσφυγικό και για το γεγονός ότι η χώρα αντιμετωπίζει έξαρση στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής», συνέχισε, τονίζοντας ωστόσο:

«Υπάρχει και το αίσθημα της αισιοδοξίας και της εμπιστοσύνης. Αν η κατάσταση κ. Τσίπρα ήταν τόσο άσχημη όσο την περιγράφετε δεν θα προηγείτο η ΝΔ με διαφορά διπλάσια του εκλογικού αποτελέσματος σε όλες τις δημοσκοπήσεις».

Αναφερόμενος στο πλήθος αντιδράσεων των τελευταίων ημερών ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ποδοσφαιρική αλλά και επιχειρηματική «βεντέτα».

«Οι τελευταίες ημέρες έβγαλαν στην επιφάνεια μίζερη επικαιρότητα. Δυστυχώς την ώρα που η χώρα ανακτά διεθνώς την αξιοπιστία της στην οικονομία, πληγώνεται στο εξωτερικό από μία ποδοσφαιρική βεντέτα», είπε χαρακτηριστικά.

«Μία επιχειρηματική και προσωπική αντιπαλότητα. Διχάζοντας του πολίτες ακόμα και με όρους γεωγραφίας. Αυτά δεν είναι καινούργια. 20 χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο ταλανίζεται από τέτοια γεγονότα. Καμία κυβέρνηση δεν κατάφερε να τα αντιμετωπίσει»

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ένα «μνημόνιο ανασύνταξης και επανεκκίνησης του ελληνικού ποδοσφαίρου», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διακοπής της Super League, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Στην περίπτωση που αυτό το νοσηρό κλίμα συνεχιστεί, θα αναγκαστώ να διακόψω τη Super League. Καλύτερα να μην έχουμε κανένα πρωτάθλημα αντί γι’ αυτό το πρωτάθλημα που έχουμε σήμερα».

«Η κυβέρνηση θα αποτανθεί στο ανώτατο επίπεδο, στην ηγεσία της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής ομοσπονδίας (σ.σ. FIFA και UEFA)», συνέχισε, διευκρινίζοντας ότι οι πρόεδροι των δύο ομοσπονδιών θα προσκληθούν προσωπικά προκειμένου να συνταχθεί το μνημόνιο για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Μάλιστα, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε πως «αυτή τη φορά μη σας φοβίζει η λέξη μνημόνιο».

Προειδοποίησε επιπλέον τους παράγοντες του ποδοσφαίρου πως, εφόσον δεν συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτοκάθαρσης, «θα αναλάβουν οι ίδιοι το βάρος της αποβολής των συλλόγων τους από ευρωπαϊκούς αγώνες».

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι αυτή η πρωτοβουλία θα έρθει να «χτίσει» πάνω σε μία σειρά από μέτρα που κινούνται στην σωστή κατεύθυνση, όπως «ο θεσμός των ξένων διαιτητών και το var, τα οποία παρά τα προβλήματα τους είναι εργαλεία τα οποία η ΝΔ είχε στηρίξει στην αντιπολίτευση, καθώς κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, αποδεικνύεται όμως δυστυχώς ότι δεν ήταν αρκετά», όπως είπε.

Προανήγγειλε οι παράγοντες της UEFA και της FIFA θα επισκεφθούν τη χώρα από την επόμενη εβδομάδα και τόνισε:

«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί, δεν κρυβόμαστε πίσω από το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου».

Αντιπαράθεση για τις ΗΠΑ

Αναφορικά με το διακύβευμα στην εξωτερική πολιτική και την αμυντική συμφωνία της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

«Μου δώσατε κ. Τσίπρα την εντύπωση ότι επιχειρείτε να κάνετε αντιπολίτευση μόνο χάριν της αντιπολίτευσης. Σας το έχω πει ότι δεν έχω ουσιαστικά διαγνώσει καμία σημαντική απόκλιση ως προς τις κεντρικές κατευθύνσεις της εξωτερικής πολιτικής. Θεωρώ ότι αυτό είναι θετικό, κατάκτηση για τη χώρα».

«Πρέπει να σας πω κ. Τσίπρα ότι όταν πήγα στις ΗΠΑ χρησιμοποίησα αυτή τη διακομματική συναίνεση ως απόδειξη της σταθερότητας της χώρας στις επιλογές της εξωτερικής πολιτικής. Μίλησα πως ξεχάσατε τις πορείες στην αμερικανικη πρεσβεια και τα συνθήματα», συνέχισε.

«Ξαφνικά επιστρέφω απο τις ΗΠΑ και ακούω το ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι δεν μπορούμε να ψηφίσουμε τη κύρωση συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας γιατι κάτι άλλαξε και θα φανούμε προβλέψιμοι, δεδομένοι και ότι δεν πρέπει να είμαστε δεδομένοι και προβλέψιμοι στην εξωτερική πολιτική», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Αυτή τη συμφωνία την είχατε διαπραγματευτεί και θέσει σε εφαρμογή εσείς κ. Τσίπρα. Όλα αυτά τα είχατε ήδη κάνει, από το ’18 λειτουργεί. Ποιον κοροιδεύετε εδω πέρα;»

Η επιστολή Πομπέο

Μιλώντας για την επιστολή του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών κ. Πομπέο, τόνισε ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας γράφει ότι «οι ΗΠΑ παραμένουν αφοσιωμένες στη στήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της δημοκρατίας της Ελλάδας».

«Δεν θυμάμαι κ. Τσίπρα να πήρατε τέτοια επιστολή επί δικών σας ημερών. Η τελευταία φορά που λάβαμε τέτοια επιστολή από αμερικανό υπουργό Εξωτερικών ήταν το 1976. Είχατε πάρει και εσείς μια επιστολή από τον κ. Τραμπ που σας συνεχάρη για τη Συμφωνία των Πρεσπών», υπογράμμισε και προσέθεσε: «Εμείς χτίζουμε πάνω στις δικές σας πολιτικές επιλογές τις οποίες έρχεστε τώρα και αναιρείτε».

«Το πεπρωμένο της κωλοτούμπας φυγείν αδύνατον»

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι παραμένει απρόβλεπτος και αναξιόπιστος και κλείνοντας την ομιλία του είπε χαρακτηριστικά: «Άλλοτε ξεκινούσατε για πορεία προς αμερικανική πρεσβεία και φεύγατε στο Σύνταγμα. Έτσι και τώρα αρνείστε τη συμφωνία. Το πεπρωμένο της κωλοτούμπας φυγείν αδύνατον».

Τέλος, κάλεσε τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να αλλάξει την απόφασή του και, αντί να ψηφίσει «παρών» στη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, να ψηφίσει μαζί με την κυβέρνηση υπέρ. «Για την Ελλάδα θα είναι κέρδος» είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ