ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΤΑ: Αλλαγές σε κινητικότητα, επιλογή προϊσταμένων και πειθαρχικά συμβούλια

ΟΤΑ: Αλλαγές σε κινητικότητα, επιλογή προϊσταμένων και πειθαρχικά συμβούλια
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, παρουσίασε στο υπουργικό Συμβούλιο, την Πέμπτη, το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ με τρεις άξονες: Κινητικότητα, επιλογή θέσεων ευθύνης και πειθαρχικά συμβούλια.

Όπως αναφέρθηκε «υπάρχει ζήτημα να γίνεται πιο γρήγορα η κινητικότητα και να είναι περισσότερο καθολική» και για αυτό «καθιερώνεται κύκλος 4 μηνών για την ολοκλήρωση κινητικότητας και πρόθεση της κυβέρνησης είναι να γίνει πιο καθολική».

Σε ό,τι αφορά στην επιλογή θέσεων ευθύνης, στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνουν παρεμβάσεις με στόχο να αναβαθμιστούν τα κριτήρια με τα οποία αποφασίζεται η επιλογή, η εμπειρία και η δομημένη συνέντευξη.

Για τα πειθαρχικά συμβούλια, σκοπός είναι να εναρμονιστεί το πλαίσιο των ΟΤΑ με το υφιστάμενο στην κεντρική διοίκηση.

Συγκεκριμένα, δημιουργείται Επιτροπή Αναπτυξιακού Σχεδιασμού Τοπικού και Περιφερειακού Επιπέδου, ως ανώτατο θεσμικό συμβουλευτικό όργανο, η οποία εισηγείται αναπτυξιακές δράσεις και παρακολουθεί αυτές που ήδη υλοποιούνται. Μετεξελίσσονται οι Αναπτυξιακές Εταιρείες των Ο.Τ.Α. σε Αναπτυξιακές Συμπράξεις και τους δίνεται -για πρώτη φορά στα 25 χρόνια που υπάρχουν- η απαραίτητη ευελιξία ώστε να επιτευχθεί ο μέγιστος δυνατός βαθμός απορρόφησης ευρωπαϊκών πόρων και να αποτελέσουν πραγματικούς αναπτυξιακούς μοχλούς για τις τοπικές κοινωνίες.

Σε ό,τι αφορά την κινητικότητα μειώνονται οι κύκλοι ανά έτος (από 3 σε 2) και τίθεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Προβλέπεται η σύσταση ενός μόνο κεντρικού 3μελούς συλλογικού οργάνου ανά φορέα, για την αξιολόγηση των αιτήσεων των υποψηφίων για απόσπαση, ή μετάταξη. Σε ό,τι αφορά τις επιλογές προϊσταμένων δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην εργασιακή εμπειρία και στην άσκηση καθηκόντων σε θέσεις ευθύνης, ενώ ενισχύεται και η βαρύτητα της δομημένης συνέντευξης.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την αντικατάσταση των διατάξεων του Κώδικα Δημοτικών Υπαλλήλων που αφορούν στα πειθαρχικά όργανα, τους πειθαρχικώς προϊσταμένους και την αρμοδιότητά τους προκειμένου να υπάρξει εναρμόνιση των πειθαρχικών διατάξεων για τους υπαλλήλους του Δημοσίου και των Ο.Τ.Α.

Ενώ, σε ό,τι αφορά το ΑΣΕΠ, επέρχονται μεταβολές στη λειτουργία των Τμημάτων του, με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών προσλήψεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ