ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Είστε προβλέψιμος σύμμαχος των ΗΠΑ, βλάπτετε τα ελληνικά συμφέροντα

Τσίπρας: Είστε προβλέψιμος σύμμαχος των ΗΠΑ, βλάπτετε τα ελληνικά συμφέροντα
ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Στην ομιλία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει «παρών» για τη συμφωνία για τις αμερικάνικες βάσεις.

Ο κ. Τσίπρας για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια πήρε ανοιχτά αποστάσεις από την Ουάσιγκτον. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι:

«Είναι σαφές ότι ο πρόεδρος Τραμπ, για σειρά λόγους, σήμερα ενισχύει την συνεργασία του με τον Τούρκο πρόεδρο σε διάφορα μέτωπα στην περιοχή. Και είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, όπως φαίνεται και από το σχέδιό του για το Παλαιστινιακό, το οποίο, όπως φαίνεται και από τις αντιδράσεις, επιδεινώνει τις προοπτικές δίκαιης λύσης αντί να τις βελτιώνει».

Ο κ. Τσίπρας υπονόησε επίσης ότι η εκτέλεση του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί ήταν εκτός διεθνούς δικαίου.

Από τη στιγμή που οι ΗΠΑ κάνουν φιλοτουρκική στροφή, κατά τον κ. Τσίπρα, η συμφωνία για τις βάσεις έπρεπε να «παγώσει». «Αυτό το νομοσχέδιο δεν έπρεπε να είχε καν κατατεθεί, όχι να ψηφίζεται σήμερα», είπε χαρακτηριστικά.

«Να μην είμαστε δεδομένοι»

Ο Αλέξης Τσίπρα κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δείχνει ότι η Ελλάδα είναι δεδομένη και προβλέψιμη σύμμαχος των ΗΠΑ, κάτι που βλάπτει τα ελληνικά συμφέροντα. Τόνισε ότι:

«Αναρωτιέμαι, όμως, αν υπάρχει Έλληνας που παρακολούθησε την επίσκεψή σας στον Λευκό Οίκο και πιστεύει ότι εφαρμόσατε στην πράξη αυτά που διακηρύσσατε εδώ στη Βουλή με τόσο στόμφο. Ιδίως όταν ανακοινώνατε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι η Ελλάδα είναι «πιστός και προβλέψιμος σύμμαχος». Άραγε τι άλλο σημαίνει αυτό – αυτές τις εξαιρετικά κρίσιμες στιγμές για τη χώρα μας- αν όχι ότι είμαστε δεδομένοι; Όταν σπεύσατε να υιοθετήσετε, πριν καν δείτε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, τις αμερικανικές θέσεις για το 5g. Τη στιγμή μάλιστα που και η ΕΕ, αλλά μέχρι και το Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοινώνουν τη συμμετοχή κινεζικών εταιρειών στους σχετικούς διαγωνισμούς. Όταν σπεύσατε – μόνος σε όλη την Ευρώπη – να στηρίξετε δημόσια την εκτέλεση του Ιρανού Στρατηγού στο Ιράκ από αμερικανικές δυνάμεις».

Προσέθεσε ότι:

«Σας ζήτησα να μην καταθέσετε αυτό το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, να το παγώσετε μέχρι να έχουμε ουσιαστικές δεσμεύσεις από τους ισχυρότερους εκ των συμμάχων μας, για την υποστήριξή μας σε περίπτωση που οι γείτονες κλιμακώσουν τις προκλήσεις. Και σας το ζήτησα πριν καν πατήσετε στις ΗΠΑ. Kαι εσείς κάνατε το ακριβώς αντίθετο. Ψηφίζετε τη Συμφωνία χωρίς καμία ουσιαστική διαβεβαίωση για τη στάση των ΗΠΑ στις δύσκολες στιγμές, που ανακοινώνει με θράσος ο πρόεδρος της Τουρκίας, ότι έρχονται».

«Όχι Patriot στη Σ. Αραβία»

O κ. Τσίπρας εξέφρασε τη ριζική αντίθεσή του στην αποστολή Patriot κι ελληνικού στρατιωτικού προσωπικού στη Σαουδική Αραβία, «μάλιστα χωρίς καμία ομπρέλα διεθνούς δικαίου, του ΟΗΕ, της ΕΕ ή οποιουδήποτε διεθνούς οργανισμού στον οποίο ανήκουμε». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε:

«Τι δουλειά έχουν οι δικοί μας πύραυλοι και στρατιώτες στη Σ. Αραβία ;»

Προσέθεσε ότι:

«Εμπλέκετε τη χώρα σε περιπέτειες που την ξεπερνούν και αλλάζουν το δόγμα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας δεκαετιών».

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Απαντώντας στην κριτική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει «παρών» αν και ήταν αυτός που διαμόρφωσε τη συμφωνία για τις βάσεις, ο κ. Τσίπρας είπε ότι: «Καταστήσαμε από την αρχή σαφές στους συμμάχους μας ότι η αναβάθμιση της συνεργασίας μας βασίζεται στη σύγκλιση των εθνικών μας συμφερόντων και κάθε βήμα πρέπει να έχει αμοιβαίο όφελος».

Υπογράμμισε ότι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης, δεν μπορεί σήμερα να συμφωνήσει με την υπερψήφιση της συμφωνίας. Διότι δεν πληρούνται σήμερα οι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να αποβεί θετική για τα συμφέροντα της χώρας. Διότι διαφωνούμε κάθετα με τη λογική του «δεδομένου» που προωθείτε».

«Αλληλεγγύη» στον Αυγενάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε με περιπαικτικό τρόπο στο θέμα του ποδοσφαίρου:

«Επιτρέψτε μου σήμερα να πάω λίγο κόντρα στο ρεύμα των ημερών. Τον κο Αυγενάκη δεν τον γνωρίζω προσωπικά. Αλλά σήμερα θέλω να του εκφράσω την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μου. Πολύ απλά γιατί στους χειρισμούς αυτούς, ας μη γελιόμαστε, δεν υπάρχει ο Αυγενάκης.Υπάρχει μόνο ο Μητσοτάκης και το Μαξίμου.Υπάρχει ο Μητσοτάκης και το επιτελικό του κράτος που φέρνει όλες τις κρίσιμες αποφάσεις στο πρωθυπουργικό γραφείο.Μη πάτε να ρίξετε λοιπόν το Μουτζούρη στον Αυγενάκη. Αφού εσείς τα αποφασίσατε όλα. Είστε εσείς προσωπικά υπεύθυνος για το χάος. Γιατί η διαπλοκή σας με τους μεγαλόσχημους που σας στήριξαν και σας έφεραν στην κυβέρνηση, σας οδήγησε σε πρωτοφανείς ακροβατισμούς.Και έχει κόστος αυτό όχι μόνο για το ποδόσφαιρο. Έχει κόστος για τη χώρα, για την κοινωνία, για τη δικαιοσύνη».

Καταλήγοντας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι:

«Το μπάχαλο στο ποδόσφαιρο δεν είναι κυρίως δείγμα ανικανότητας και ανεπάρκειας. Αναδεικνύει ένα μεγαλύτερο ζήτημα. Ότι αδυνατείτε να ξεπληρώσετε τα γραμμάτεια που υπογράψατε με την διαπλοκή. Και είναι πολλά αυτά τα γραμμάτεια και προς πολλές κατευθύνσεις. Για αυτό τώρα δε μπορείτε όσο κι αν προσπαθήσετε να το ισορροπήσετε».

Κατά τη δευτερολογία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε δριμεία κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη συμφωνία με τις ΗΠΑ. Όπως είπε:

«Έχω την αίσθηση ότι κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε τι ακριβώς σας λέμε ή ότι πράγματι δεν μας παρακολουθείτε. Όντως, εμείς διαπραγματευτήκαμε τη συμφωνία, όμως η κύρωσή της σήμερα πριν διασφαλιστούν από την πλευρά των ΗΠΑ τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι μια λάθος κίνηση. Όπως σας είπα στην κατ' ιδίαν συζήτηση που είχαμε η εξωτερική πολιτική δεν είναι ζήτημα αγάπης, φιλίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε, όπως είπατε προηγουμένως, γιατί είχαμε πρώτιστο ζήτημα το συμφέρον της χώρας.

Οι ΗΠΑ πρέπει να δεσμευτούν ότι αν κλιμακωθούν οι προκλήσεις από τους γείτονές μας δεν θα αρκεστούν σε ρητορικές παρεμβάσεις».

Απαντώντας στις κατηγορίες του πρωθυπουργού για λάθος χειρισμούς βάσει της «μη προβλεψιμότητας», τόνισε:

«Εγώ ο απρόβλεπτος είμαι ο πρωθυπουργός που κατάφερε να βγει η χώρα από τα μνημόνια μετά από μια οκταετή κρίση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που κατάφερε να αναβαθμίσει την αξιοπιστία της χώρας, με τη Συμφωνία των Πρεσπών, που έχετε το θράσος να μιλάτε εσείς για κωλοτούμπα μέσα σε αυτή την αίθουσα».

«Εγώ ο απρόβλεπτος όταν πήγα στις ΗΠΑ δεν κάθισα βουβός απέναντι στον Τραμπ. 72 δευτερόλεπτα μιλήσατε. Η απρόβλεπτη κυβέρνηση είχε εξασφαλίσει συνέντευξη τύπου ώστε να ακουστούν οι θέσεις μας" είπε ακόμη για την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ», ανέφερε ακόμη.

Για τα όσα διαδραματίζονται στο χώρο του ποδοσφαίρου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε:

«Μιλήσατε εσείς για νταβατζήδες, ποιοι είναι; Ποιος; γιατί δεν τα λέτε; Ο κ. Μαρινάκης; Ο κ. Σαββίδης; Μιλάτε εσείς για φερέφωνα των ιδιοκτητών των Μέσων Ενημέρωσης; Εσείς τα λέτε; Αλήθεια συμβαίνει αυτό στον τόπο; Καλώς ορίσατε στη χώρα μας», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ