ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρουφάκης: H συμφωνία με τις ΗΠΑ δεν είναι ούτε αμοιβαία, ούτε χρήσιμη για τη χώρα

Βαρουφάκης: H συμφωνία με τις ΗΠΑ δεν είναι ούτε αμοιβαία, ούτε χρήσιμη για τη χώρα
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Το MέΡΑ 25 θα καταψηφίσει την συμφωνία για τις βάσεις γιατί «δεν πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία θα ενισχύσει τη δυνατότητά μας να υπεραμυνόμαστε του εθνικού μας εδάφους» τόνισε στην παρέμβασή του στη Βουλή, ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος, Γιάνης Βαρουφάκης.

Αναπτύσσοντας τη θέση του, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η εν λόγω συμφωνία δεν είναι ούτε αμοιβαία, ούτε χρήσιμη για τη χώρα. Απαντώντας στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, που παρουσίασε δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ευνοεί τις ελληνικές θέσεις, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, σημείωσε ότι το πρόβλημά μας είναι «ότι δεν υπάρχει μια αμερικανική πολιτική». «Υπάρχει», πρόσθεσε, «άλλη αμερικανική πολιτική του Λευκού Οίκου, άλλη του Κογκρέσου, άλλη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ».

«Να συμφωνήσω», σημείωσε, ότι «η θέση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν θετική, αλλά δεν είναι αξιόπιστη. Και επικαλέστηκε διαχρονικές τοποθετήσεις των ΗΠΑ ότι σέβονται τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για το παλαιστινιακό, τα οποία, όπως είπε, έσκισε ο Τραμπ και παρουσίασε ένα δήθεν σχέδιο που καταδικάζει τις προσδοκίες του παλαιστινιακού λαού».

Ο κ. Βαρουφάκης επέκρινε επίσης τη δήλωση του πρωθυπουργού για την δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί, την αποστολή οπλικών συστημάτων στη Σαουδική Αραβία, ενώ συγκρίνοντας τις επισκέψεις Ερντογάν και Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, είπε ότι ο μεν πρώτος έφυγε με μια μεγάλη οικονομική συμφωνία 100 δισ. ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός «να μην σας πω με τι έφυγε».

Ο γραμματέας του MέΡΑ25 έκανε λόγο για ελληνική εμπλοκή στις μιλιταριστικές επιδρομές που ετοιμάζουν στην περιοχή οι ΗΠΑ, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, για να υπογραμμίζει και πάλι ότι η συμφωνία είναι μονομερής υπέρ των Αμερικανών και δεν προβλέπει καμία αμυντική συνεργασία.

Ο κ. Βαρουφάκης έκλεισε την ομιλία του επικαλούμενος μια φράση του Ανδρέα Παπανδρέου προς τον ίδιο ότι «οι yes men δεν έχουν τύχη απέναντι στις ΗΠΑ».

Παρέμβαση Δένδια

Παίρνοντας τον λόγο, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, απάντησε στον κ. Βαρουφάκη ότι κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο Ερντογάν δεν υπέγραψε καμία συμφωνία, απλά εκδήλωσε την ευχή να αυξηθεί η οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Ως προς την θέση της Ελλάδας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο ΥΠΕΞ είπε ότι η Αθήνα τάσσεται με την ευρωπαϊκή θέση, ενώ επικαλέστηκε τη θέση των ΗΠΑ υπέρ του EastMed και την αναστολή της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35.

Ανταπαντώντας, ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 είπε ότι μετά την επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έδωσε ανάσα στην Τουρκία.

Επίσης, πρόσθεσε, καλές είναι οι μικρές κινήσεις όπως αυτή για τον EastMed, αλλά, σημείωσε, «καμία τέτοια κίνηση δεν θα αλλάξει τα δεδομένα, καθώς την κρίσιμη στιγμή μιας σύρραξης, οι ΗΠΑ δεν θα κουνήσουν το δαχτυλάκι τους». «Το να πιστεύουμε ότι η συμφωνία ενισχύει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, είναι λάθος», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25.

Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης διευκρίνισε ότι ποτέ ο ίδιος και το κόμμα του δεν θα πουν ότι επιζητούν το μονοπώλιο του πατριωτισμού ή ότι αμφισβητούν τον πατριωτισμό άλλων. Απλά το θέμα είναι πως εξυπηρετείται καλύτερα το συμφέρον του ελληνικού λαού, κατέληξε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ